Ο δημόσιος λόγος της Τουρκίας μπορεί να υποδηλώνει μια σχεδιασμένη εισβολή στη Συρία και μια αποσταθεροποίηση της ανατολικής Μεσογείου.
Του Σεθ Τζέι Φράντζμαν της Jerusalem Post
Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα, καθώς οι δύο χώρες φαίνεται να οδηγούνται και πάλι σε κρίση. Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τις κρίσεις για να προσπαθήσει να παραγκωνίσει και να απομονώσει την Αθήνα, καθώς η Τουρκία περιμένει να παίξει και το ενεργειακό της χαρτί εν μέσω του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.
Η Άγκυρα, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί κακοήθη ρητορική και φέρνει στο προσκήνιο σκοτεινές μνήμες από την εθνοκάθαρση των Ελλήνων από τη σημερινή Τουρκία τη δεκαετία του 1920. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ειρωνεύεται την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, ακόμη και όταν η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και να μεσολαβήσει για συμφωνίες με τη Ρωσία.
Καμία από τις ενέργειες της Τουρκίας δεν είναι καινούργια. Η Άγκυρα, ωστόσο, προσπαθεί από το 2020 να επιδιορθώσει τις σχέσεις της με άλλες χώρες τις οποίες απειλεί. Έχει κινηθεί για να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ. Η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση. Η Τουρκία έχει χτυπήσει την Ελλάδα και υπάρχουν φόβοι ότι τα χειρότερα μπορεί να έρθουν. Το τουρκικό κρατικό μέσο ενημέρωσης TRT έχει λάβει εντολή να «εξηγήσει» τις πρόσφατες εντάσεις ενοχοποιώντας τη Δύση και την Ελλάδα.
Για παράδειγμα, ένα πρόσφατο άρθρο στο TRT υποστήριξε: «Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ολοένα και αυξανόμενες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από την Ελλάδα είναι μέρος μιας ατζέντας που ενθαρρύνεται από τη Δύση για να στριμώξει την Τουρκία επειδή ακολουθεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας λένε ανοιχτά ότι «το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου καθώς και τα πρόσφατα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στην ανατολική Μεσόγειο» είναι θέματα που αμφισβητεί η Τουρκία.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θέλει να απειλήσει τα ελληνικά νησιά σε μια μεγάλη προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία και να ανασύρει τα φαντάσματα της δεκαετίας του 1920, όταν οι Έλληνες εκκαθαρίστηκαν εθνοτικά από την Τουρκία. Η Τουρκία αργότερα εισέβαλε στην Κύπρο και εκκαθάρισε επίσης εθνοτικά τον ελληνικό πληθυσμό.
Η Τουρκία από την άλλη ισχυρίζεται ότι απλώς ανταποκρίθηκε στις απειλές κατά της τουρκικής κοινότητας, η Άγκυρα έχει μακρά ιστορία επιθέσεων κατά μειονοτήτων, όπως οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι. Οι Έλληνες έχουν υποστεί πογκρόμ στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.
Αν και δεν είναι πιθανό να βρίσκεται στην ατζέντα της Τουρκίας μια εισβολή στα ελληνικά νησιά, η χώρα προσπαθεί να δημιουργήσει μια δικαιολογία για να παρενοχλήσει τα ελληνικά πλοία και αεροπλάνα. Αυτό αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Άγκυρας να διεκδικήσει ένα κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι αυτό αφορά τις εξαγωγές ενέργειας, αλλά η ίδια μπορεί να αναζητήσει αλλού περιοχές για γεωτρήσεις και αναζήτηση φυσικού αερίου. Στόχος της Άγκυρας είναι να χρησιμοποιήσει την ενεργειακή απειλή για να δημιουργήσει προβλήματα. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα φυσικό αέριο και εισαγωγές ενέργειας.
Πώς χρησιμοποιεί η Τουρκία τις σχέσεις της με το Ισραήλ;
Στην πραγματικότητα, η Τουρκία έχει επιδιώξει να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ ειδικά για να ανακατευθύνει τις ενεργειακές συμφωνίες από το Ισραήλ μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Ο στόχος είναι και πάλι να απομονωθεί και να παραμεριστεί η Ελλάδα και στη συνέχεια να εξαρτηθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη του ΝΑΤΟ από την Τουρκία. Η Άγκυρα έδειξε ήδη τις προθέσεις της απειλώντας να κρατήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία εκτός ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία το αποκαλεί αυτό ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, αλλά αυτή η πολιτική είναι αντιευρωπαϊκή, αντιδυτική και γενικά φιλορωσική. Αποτελεί επίσης μέρος μιας προσέγγισης που σημαίνει ότι η Άγκυρα συνεργάζεται στενά με το Ιράν και άλλα αυταρχικά καθεστώτα.
Η Άγκυρα δεν απειλεί ποτέ το Ιράν, για παράδειγμα, αλλά χτυπάει την Ευρώπη, την Ελλάδα και άλλους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Το Ισραήλ είναι προς το παρόν εκτός του προσκήνιου, αλλά η Άγκυρα άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να χειροτερέψουν οι σχέσεις, καθώς το TRT επιτέθηκε σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, επειδή κάνουν δουλειές στο Ισραήλ.
Η Τουρκία και το Ισραήλ επανέφεραν πρόσφατα πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς, αλλά η Άγκυρα θα θελήσει να χρησιμοποιήσει τους βελτιωμένους δεσμούς με το Ισραήλ για να προσπαθήσει να βλάψει τους δεσμούς του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί την αεράμυνα της για να «κλειδώνει» τουρκικά αεροσκάφη πάνω από διεθνή ύδατα και ότι «παραβιάζει» τα χωρικά της ύδατα.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Άγκυρας ανέφεραν: «Ο Αμπντουλάχ Αγκάρ, Τούρκος αναλυτής ασφαλείας, πιστεύει ότι η Ελλάδα ενεργεί για λογαριασμό μιας δυτικής στρατηγικής ατζέντας για να εμποδίσει την ανεξάρτητη πολιτική πορεία της Άγκυρας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και σε άλλες περιοχές σε όλη τη γεωπολιτική ενδοχώρα της χώρας».
Εν ολίγοις, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Δύση είναι ενάντια στην Τουρκία, αλλά η Τουρκία στη συνέχεια χρησιμοποιεί τη Δύση για να αποκομίσει κέρδη και να εκβιάσει το ΝΑΤΟ.
Η γλώσσα της Άγκυρας σε αυτή τη διαμάχη είναι να θυμίζει τη φρίκη του 20ού αιώνα. Ο εμπειρογνώμονας που επικαλείται το TRT αναφέρεται σε μια «γεωπολιτική γέννηση». Αυτό αναφέρεται στις διεκδικήσεις της Άγκυρας σε παλιά οθωμανικά εδάφη, μια πολιτική γνωστή ως αλυτρωτισμός. Πολιτικές όπως αυτή δημιούργησαν τους μεγάλους πολέμους και τις γενοκτονίες του 20ού αιώνα.
Η Άγκυρα έχει ήδη εισβάλει στο Αφρίν και σε τμήματα της Συρίας, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανότατα διαμορφώνεται εν μέρει με βάση τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία, η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και άλλα καθεστώτα συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια νέα «γεωπολιτική» παγκόσμια τάξη, όπου η ηγεμονία των ΗΠΑ παραγκωνίζεται και οι δημοκρατίες βρίσκονται σε άμυνα. Η Ελλάδα, η γενέτειρα της δυτικής δημοκρατίας και φιλοσοφίας, αποτελεί στόχο της Τουρκίας.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό στο οποίο αναφέρεται η Τουρκία είναι μια διαφωνία σχετικά με το τι συνέβη όταν η Τουρκία ισχυρίζεται ότι συνόδευε αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 κοντά στην Κρήτη.
Είναι σαφές ότι η Άγκυρα φαίνεται να προσπαθεί να προκαλέσει μια αντιπαράθεση με το πρόσχημα της συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία γνωρίζει ότι το αμερικανικό Κογκρέσο είναι σήμερα πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα και την Κύπρο και ότι οι αμερικανικές φωνές έχουν κουραστεί από τις απειλές της Άγκυρας. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, η Άγκυρα απολάμβανε στενότερους δεσμούς με τον Λευκό Οίκο, αλλά μέχρι το 2020 είχε κάψει τις γέφυρες της.
Η Άγκυρα φιλοξένησε ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και απειλούσε τις ΗΠΑ μέχρι την εκλογή του Μπάιντεν. Οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν βιάζονται να ξεχάσουν αυτά τα περιστατικά, όπως η Άγκυρα που κράτησε όμηρο έναν Αμερικανό πάστορα και παρενόχλησε τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία. Η Τουρκία απέκτησε επίσης το ρωσικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Η Άγκυρα σήμερα ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν είναι αρκετά σκληρές απέναντι στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει κρίση με το ΝΑΤΟ για τους S-300 της Ελλάδας.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, τα οποία ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το κυβερνών κόμμα AKP στην Άγκυρα, διατυπώνουν τώρα ισχυρισμούς ότι η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα οδηγήσει σε τουρκική «αντεπίθεση» κατά της Δύσης. Αυτό με την σειρά του θα ωθήσει την Τουρκία να «αναπτύξει σχέσεις με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης στην Συρία».
Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση, διότι σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μια επερχόμενη σύγκρουση αυτό το χειμώνα μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης και ότι η Άγκυρα και η Ρωσία μπορεί να συνεργαστούν με το Ιράν στη Συρία.
Η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει μια νέα εισβολή. Αν μπορέσει να πάρει την έγκριση της Ρωσίας και το Ιράν απομακρυνθεί από την περιοχή κοντά στο Χαλέπι, τότε η Άγκυρα μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη Συρία και να επιτεθεί στους Κούρδους.
Ήδη, όπως φαίνεται, ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προετοιμάσει το έδαφος. Ένας λογαριασμός που βρίσκεται κοντά στο τουρκικό καθεστώς και σε πρώην Σύρους αντάρτες που έχουν συμμαχήσει με την Άγκυρα αναπαράγει προπαγάνδα κατά των Κούρδων στη Συρία. Ο στόχος είναι να ριζοσπαστικοποιήσουν κάποιες από τις ομάδες των πρώην Σύρων ανταρτών, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν για να πολεμήσουν τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και να επιτεθούν στους Κούρδους στο Τελ Ριφάτ.
Η κρίση Ελλάδας-Τουρκίας, επομένως, δεν αφορά μόνο μερικά περιστατικά στη Μεσόγειο. Τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας λένε ότι αυτό είναι μέρος του γεωπολιτικού σχεδίου της Άγκυρας για να επαναπροσδιοριστεί με τη Μόσχα και να εργαστεί για τη Συρία.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και να απελευθερώσει τους ισλαμιστές ριζοσπάστες που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Συρία. Μια πρόσθετη επίδραση θα μπορούσε να αφορά τη συμφωνία με το Ιράν και τους δεσμούς Ρωσίας-Ιράν.
Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του χώρου στον οποίο η Άγκυρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και να προσπαθήσει να φέρει τις άλλες χώρες σε σύγκρουση μεταξύ τους, αξίζει να προσέξουμε τι μπορεί να σχεδιάζει η Άγκυρα.
Η Άγκυρα συνήθως παραδέχεται τα σχέδιά της ανοιχτά μέσω των μεγάλων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, επειδή το κυβερνών κόμμα έχει μια ατζέντα πολιτικής για τα μέσα ενημέρωσης, στην οποία χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης για να τηλεγραφεί τις κινήσεις της.
Μετάφραση: Αναστάσης Μπαλτατζής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.