Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Θηριωδιές Άγγλων στην Κύπρο: «Τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία»



Η Βρετανία έχει ακόμα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κύπρο

Άριστος Μιχαηλίδης   

Το Μάρτιο του 2014 ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ, επισκέφθηκε το χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου, όπου οι ναζί εκτέλεσαν εν ψυχρώ 92 άτομα, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του χωριού και ζήτησε συγγνώμη για το έγκλημα. «Τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία και με αίσθημα ντροπής και πόνου, ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων συγγνώμη», είπε ο Γκάουκ.

Τον Ιούνιο του 2018, σε τελετή στο Βερολίνο, με αφορμή τα δέκα χρόνια από την ανέγερση του μνημείου που θυμίζει τις διώξεις των ναζί εναντίον των ομοφυλόφιλων, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματα και τις διώξεις που έγιναν εναντίον των ομοφυλόφιλων κατά τη διάρκεια του ναζισμού στη Γερμανία. «Ζητώ συγγνώμη για όσα έγιναν, για τον πόνο και το άδικο όσων υπέφεραν, αλλά και την μακρά περίοδο σιωπής που ακολούθησε τα εγκλήματα αυτά», είπε ο Σταϊνμάγιερ.

Τον Οκτώβριο του 2018, ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, εξέφραζε τη συγγνώμη της Ιταλίας προς την Ελλάδα για την κήρυξη του πολέμου το 1940, παρακολουθώντας από την εξέδρα των επισήμων, την στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης για το Όχι των Ελλήνων προς την Ιταλία.

Υπήρξαν και πολλές άλλες πράξεις απολογίας, για τα εγκλήματα των ναζί του Χίτλερ και των φασιστών του Μουσολίνι, από πολλούς ηγέτες της Γερμανίας και της Ιταλίας, ακόμα και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι που πραγματικά η ιστορία έμεινε σιγά – σιγά στο χρονοντούλαπο και οι δεκαετίες άφησαν στο παρελθόν τις μαύρες σελίδες της για να δοθεί περιθώριο στην ειρήνη και στη συνεργασία των κρατών και των λαών.

Το Νοέμβριο του 2009, ο Βρετανός πρέσβης, Πίτερ Μίλετ, τίμησε με την παρουσία του και κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο που στήθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια για τους Βρετανούς στρατιώτες οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Το Σεπτέμβριο του 2022, σήμερα δηλαδή, η Βρετανία επίσημα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τους ήρωες της Κύπρου, τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, τους απαγχονισθέντες, όσους υπέφεραν τα πάνδεινα στα χέρια Βρετανών βασανιστών. Πέρασαν έξι δεκαετίες και η Βρετανία δεν θέλησε ούτε μία φορά να προβεί σε μια κίνηση για να δείξει ότι ήταν άλλες εποχές, έγιναν λάθη και εγκλήματα, αλλά σήμερα αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και βλέπουμε μπροστά. Κανένας Βρετανός αξιωματούχος, ούτε καν πρέσβης, δεν πήγε στο Μηλικούρι ή στα Φυλακισμένα Μνήματα να πει: «τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία», όπως είπε ο Γιοαχίμ Γκάουκ, στις Λιγκιάδες.

Γι’ αυτό και δεν έκλεισε ποτέ αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μας. Το συνεχίζουν οι Βρετανοί με κάθε τρόπο, σε κάθε περίσταση. Με απροκάλυπτες ενέργειες, που δεν είναι πια στρατιωτικές, είναι διπλωματικές, αλλά το ίδιο εχθρικές προς τους Ελληνοκύπριους.

Γι’ αυτό και δεν είναι αδικαιολόγητο το ξέσπασμα που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες με κακεντρέχεια και σαρκασμό να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχόλια και αντιπαραβολές για την Ελισάβετ, τη βασίλισσα των Βρετανών που απεβίωσε και τους απαγχονισμούς των ηρώων που δεν απέτρεψε. Υπερβολικά, ναι. Αχρείαστα, ναι. Άτοπα αυτή τη στιγμή του θανάτου. Αλλά, όχι αδικαιολόγητα. Άλλωστε, ο σαρκασμός δεν είναι για τον άνθρωπο που πέθανε και δικαιούται σεβασμό και πένθος, αλλά για τη βασιλική ιδιότητα και το ρόλο που έπαιξε στην πατρίδα μας ως ηγέτιδα της βάρβαρης αποικιοκρατίας. Εμείς δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε, ειδικά όταν το βρετανικό κράτος -η Ελισάβετ ήταν 70 χρόνια αρχηγός του- μέχρι σήμερα συνεχίζει μια πολιτική που το χαρακτηρίζει ως τον κακό και αμετανόητο δαίμονα της Κύπρου.

Το αδικαιολόγητο είναι που λείπει η αυτογνωσία. Η αυτοκριτική. Τα φορτώνουν στην Ελισάβετ και ξεχνούν ότι την ώρα που αυτή δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις να χαρίσει τη ζωή στους αδίκως καταδικασθέντες -μέχρι και ο ο Αλμπέρ Καμύ, με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «L ‘Express» (6.12.55), απηύθυνε δραματική έκκληση να μην απαγχονίσουν τον Μιχαλάκη Καραολή- πολλοί «δικοί μας» πλούτιζαν ως συνεργάτες των Βρετανών. Και τα χρόνια που ακολούθησαν, από τότε μέχρι σήμερα, χιλιάδες μετανάστευαν κι έστηναν τις ζωές τους στη Βρετανία, χιλιάδες οι σπουδασμένοι στη Βρετανία, χιλιάδες οι βασιλόφρονες που λατρεύουν την Ελισάβετ, χιλιάδες όσοι αδυνατούν να δουν σήμερα και όλα τα χρόνια της ανεξαρτησίας μας τον καταλυτικό ρόλο της Βρετανίας στα δεινά μας.

Γιατί όλοι οι ξένοι κρατικοί αξιωματούχοι που έρχονται για επίσημη επίσκεψη καθοδηγούνται να καταθέτουν στεφάνια στο άγαλμα του Μακαρίου στο Προεδρικό; Θα έπρεπε να πηγαίνουν στα Φυλακισμένα Μνήματα. Αλλά, δεν αρέσει στους Βρετανούς. Και δεν βρέθηκε ούτε ένας ηγέτης να το αποφασίσει και να το οργανώσει, ούτε ο λαός το απαίτησε. Διότι η Βρετανία έχει ακόμα πρωταγωνιστικό ρόλο στη χώρα μας και δεν ήταν η Ελισάβετ το πρόβλημά μας.

Φιλελεύθερος

ΠΗΓΗ: https://infognomonpolitics.gr/2022/09/thiriodies-anglon-stin-kypro-ta-osa-synevisan-edo-itan-ktinodis-adikia/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.