Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Καλή η σταθερότητα κ. Μητσοτάκη, αλλά οι αριθμοί σε διαψεύδουν…



Ποιοι θέλουν κυβέρνηση τεχνοκρατών; Οι Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ(;), οι αγορές, κάποια επώνυμα συμφέροντα, ίσως ο Βενιζέλος, ίσως ο Στουρνάρας, ίσως και κάποιοι άλλοι. Κάποιοι άλλοι πάλι μπορεί να θέλουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σε κάθε περίπτωση, αν τα νούμερα που θα βγάλει η κάλπη της απλής αναλογικής, δεν είναι για να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αρχηγία Μητσοτάκη στη ΝΔ, ο Κυριάκος προφανώς θα αρνηθεί να συνδράμει τον Ανδρουλάκη και θα επιδιώξει εκλογές με το δίλημμα “Μητσοτάκης-σταθερότητα ή Τσίπρας-τερατογέννεση”. Εδώ τα μαθηματικά του Ανδρουλάκη καταρρέουν, αφού στη δεύτερη κάλπη το τρίτο κόμμα θα χάσει ψήφους.

Στον μήνα των δεύτερων εκλογών μπορεί να δούμε διασπάσεις, αναδιατάξεις, διευρύνσεις προσώπων ή και νέους συνασπισμούς… Κατά τον μήνα αυτό ίσως είναι και το παράθυρο ευκαιρίας για τους απέναντι να κάνουν κάποιο θερμό επεισόδιο, καθώς θα έχουν κι αυτοί εκλογές και έτσι θα πιεστούν να βγάλουν όπως όπως ξανά τον Ερντογάν. Βέβαια, το θερμό επεισόδιο είναι λάθος σενάριο, γιατί ανοίγει την πόρτα του ολοκληρωτικού πολέμου(...)

...Τα δημοσιονομικά δεδομένα

Τα δημοσιονομικά της χώρας δεν προδιαθέτουν για σταθερότητα. Ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Γιώργος Προκοπάκης ανέλυσε με νούμερα τα περί “νέου δημοσιονομικού χώρου” ως εξής:

  • Ιούλιος 2022: ονομαστικό χρέος €399,7 δισ. Νέο ρεκόρ! Ο Τσίπρας παρέδωσε €356,5 δισ. το 2019 και ο Σαμαράς του είχε παραδώσει €324,2 δισ.
  • Ιούλιος 2022: δεν ξέρουμε ακόμη το δημόσιο χρέος. Εκτιμώ στα €362 δισ. Στα μνημόνια μπήκαμε με €310 δισ.
  • Ιούλιος 2022: repos δημοσίου €43,3 δισ. Νέο ρεκόρ! Ο Τσίπρας παρέδωσε €21,9 δισ. και ο Σαμαράς του είχε παραδώσει €8,6 δισ. [τα repos είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός της κυβέρνησης από τους φορείς του δημοσίου].
  • Ιούνιος 2022: Τα διαθέσιμα της κεντρικής κυβέρνησης (βγαίνουν κάθε τρίμηνο) €18,1 δισ. Ο Τσίπρας παρέδωσε €21 δισ. και ο Σαμαράς του είχε παραδώσει €3,6 δισ. Το “μαξιλάρι” φτιάχτηκε με δανεικά το 2018. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως μέσα σε αυτά τα €18,1 δισ. είναι τα €15,7 δισ. του “σκληρού μαξιλαριού” και κάπου €7 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν εκταμιευθεί από τις Βρυξέλλες, δεν έχουν διατεθεί ακόμη. Αυτά τα διαθέσιμα είναι μετά τον δανεισμό με repos, και τα περιέχουν. Δηλαδή, 15,7+7+39=62 δισ. (τον Ιούνιο τα repos ήταν 39,2 δισ.) συν ό,τι άλλο μας αφήνουν €18,1 δισ. Δηλαδή, πάνω από €40 δισ. είναι η αρνητική καθαρή θέση του Υπουργείου Οικονομικών.
  • Ιανουάριος-Ιούλιος 2022: η εκτέλεση του προϋπολογισμού αφήνει αρνητικό ταμειακό αποτέλεσμα €6,5 δισ. Καλύπτεται από τις εκδόσεις χρέους (6,9 δισ.) για την ώρα. Από Αύγουστο και μετά έχουμε πάνω από €5,5 δισ. χρεολύσια, οπότε εάν δεν καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές, θα έχουμε ένα προβληματάκι.
  • Ιούλιος 2022: οι πιστοποιημένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (φέσια) του δημοσίου ήταν €2,5 δισ. Τον Δεκέμβριο 2020 (προ covid) ήταν €2 δισ.
  • Το μεγαλύτερο μέρος των “ενεργειακών ενισχύσεων” προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή, από πόρους που είχαν συλλεγεί για να γίνουν ενεργειακές επενδύσεις. Ξανά δηλαδή, υποθήκη μελλοντικής ανάπτυξης. Για να αντικατασταθούν κάποιος πρέπει να πληρώσει.
Όλη η ανάρτηση...
Καλή η σταθερότητα κ. Μητσοτάκη, αλλά οι αριθμοί σε διαψεύδουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.