Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

ΟΗΕ : Η μετανάστευση είναι «Πηγή ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» και «ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ».

ΟΗΕ : Η μετανάστευση είναι «Πηγή ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ,  ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» και «ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ».



Βασίλης Στοϊλόπουλος 


Επειδή για μια ακόμα φορά γίνεται ένας (υποκριτικός και φορτισμένος ηθικολογικά-ιδεολογικά) «διάλογος» στα κοινωνικά δίκτυα και στα ΜΜΕ για τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο και στο Αιγαίο - με την ακατάπαυστη παράνομη έλευση μεταναστών στην Ελλάδα και την συστηματική εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία - καλό είναι για την κατανόηση του μεταναστευτικού και των σχετικών ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης να θυμηθούμε τι περιλαμβάνει το αμφιλεγόμενο «Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση» (*). 

Ένα «Σύμφωνο» που ως γνωστόν ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και που οι δύο τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ & ΝΔ) αποδέχονται ΠΛΗΡΩΣ και που (αποδεδειγμένα πλέον) προσπαθούν, όσο πιο οργανωμένα μπορούν να το υλοποιήσουν, ανεξάρτητα από τη δεδηλωμένη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. 
Κατ΄ αρχάς έχει  ενδιαφέρον το προοίμιο του «Συμφώνου», όπου αναφέρεται το εξής : 

«Η Μετανάστευση ήταν πάντοτε μέρος της ανθρώπινης ιστορίας και αναγνωρίζουμε ότι στο δικό μας ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ κόσμο παρουσιάζεται σαν ΠΗΓΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ και ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».

Μια σύντομη «ακτινοσκόπηση» αρκεί για να γίνει αντιληπτό το «πνεύμα» και το «γράμμα» του «Συμφώνου» και τι επιπτώσεις που θα έχει αυτό για μια «χώρα συνόρων», «ελλειμματικής κυριαρχίας» και με «δεδομένη» πολιτική ηγεσία , όπως είναι η Ελλάδα :

  • προβλέπει και ευνοεί, με διάφορους τρόπους, την ελεύθερη, ασφαλή, οργανωμένη (χωρίς διακινητές) μαζική και απρόσκοπτη εγκατάσταση μεταναστών με διαφορετικές αξίες, πεποιθήσεις, αρχές και πρότυπα σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης ως ΚΑΘΟΛΙΚΟ πλέον ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
  • αφήνει το πολύπλοκο θέμα της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ» στη βούληση των μεταναστών και όχι στους νόμους και στις αποφάσεις της χώρας υποδοχής τους.
  •  απαιτεί από τα κράτη υποδοχής μεταναστών μια σειρά από ΦΙΛΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ νομοθετικές ρυθμίσεις. Όπως, για παράδειγμα, τη λήψη μέτρων για την άμβλυνση της κριτικής των γηγενών πολιτών απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού. 
Με άλλα λόγια προβλέπεται ο περιορισμός της ελεύθερης γνώμης και κριτικής κατά της μετανάστευσης, καθώς υπάρχει «προτροπή» για «εποικοδομητική αντίληψη ως προς το μεταναστευτικό.»

 Επιπλέον, τα ΜΜΕ θα πρέπει να «ενσωματωθούν στο μηχανισμό ρύθμισης της μετανάστευσης» με έναν κατευθυνόμενο και μονοδιάστατο «φιλομεταναστευτικό» τρόπο, περιοριστικό προφανώς ως προς την ελευθερία της γνώμης.
Επίσης :

• σε όλους τους μετανάστες θα παρέχονται στις χώρες υποδοχής, που οι ίδιοι θα διαλέγουν, «οι βασικές κοινωνικές και υγειονομικές παροχές» (αρ. 15), με σοβαρές επιπτώσεις στη σταθερότητα και εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικού κράτους.
• νουθετείτε η απαγόρευση του επαναπατρισμού για όλους ανεξαρτήτως τους μετανάστες (αρ. 21), όπως και η ελεύθερη επανένωση οικογενειών.
• προβλέπεται οικονομική υποστήριξη χωρών προέλευσης και τράνζιτ.
• σημαντικός ρόλος, εκτός από τα κράτη-μέλη, δίνεται και στα συνδικάτα, στις εκκλησίες, στις ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις μεταναστευτικές οργανώσεις.
• αποκρύπτεται επιμελώς η πραγματικότητα της σημερινής μετανάστευσης και των μειονεκτημάτων της και λειτουργεί ως “Leitbild” για «ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ, και ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ» (αρ. 16), ενώ πρακτικά «τα δικαιώματα των (γηγενών) κατοίκων ενός κράτους-στόχου (χώρα υποδοχής μεταναστών) δεν παίζουν κανέναν ρόλο.»
• «Η απορροφητική επίδραση» του Συμφώνου θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον το ίδιο μεγάλη όσο η “Willkommenskultur“, του φθινοπώρου του 2015 στη Γερμανία και αναμένεται η επέκταση της ποσόστωσης της μετανάστευσης.
• Πουθενά στο «Σύμφωνο» δεν υπάρχει αναφορά στην αντιμετώπιση των ποικίλων αιτιών της σύγχρονης μετανάστευσης και την επί τόπου αντιμετώπιση του θέματος.
• Στα κράτη θα προωθούνται «φιλομεταναστευτικές» νομοθετικές ρυθμίσεις και θα μεριμνούν ώστε ο δημόσιος διάλογος για τον μεταναστευτικό να είναι «ανοιχτός, βασισμένος σε στοιχεία» και η κατανόηση του «Συμφώνου» «ρεαλιστικότερη, πιο ανθρώπινη και πιο εποικοδομητική» με άμεσο ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ όσων έχουν αντίθετη άποψη.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω μπορούν να ερμηνευτούν ευκολότερα και οι «περίεργες» πράξεις, οι έντονες κομματικές αντιπαραθέσεις και τα υποκριτικά λεγόμενα όχι μόνο του κ. Μηταράκη αλλά και των λοιπών «υπευθύνων» από το σύνολο της πολιτικής τάξης της χώρας. 

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα απλά υλοποιεί όσο καλύτερα μπορεί το «Σύμφωνο Μετανάστευσης» του ΟΗΕ, έχοντας όμως και το επιπλέον βάρος της αντιμετώπισης του «υβριδικού πολέμου» που διεξάγει εναντίον της η Τουρκία με «όπλο το μεταναστευτικό».

(*) (https://refugeesmigrants.un.org/sites/default/files/180713_agreed_outcome_global_compact_for_migration.pdf)

ΥΓ. Πρόκειται για τον ίδιο ΟΗΕ που σήμερα αναγορεύει τον Ερντογάν σε «ειρηνοποιό» και «διαμεσολαβητή» διεθνών διαστάσεων.



ΠΗΓΗ: Βασίλης Στοϊλόπουλος fb
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.