"Τι νέα από το Λιβυκό Μέτωπο;"
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
--------------------------------------------------------------------------(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΠΑΡΟΝ" την Κυριακή 03.07.22)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις ασκήσεις Africa Lion 2022,με τους στρατιωτικούς ελιγμούς που διοργανώνει η Africom, (πρόκειται για την στρατιωτική διοίκηση που ασχολείται με την Αφρική), τρομάζει την Λιβύη.. Στη σκακιέρα αυτών των ελιγμών συμμετέχει επίσης η Ιταλία με 40 στρατιώτες του ΝΑΤΟ "Rapid Deployable Corps", Οι περισσότερες "αντίπαλες δυνάμεις" βρίσκονται στο «Chekkir», μια φανταστική Δημοκρατία με τα ίδια χρώματα σημαίας με τη Λιβύη. Οκτώ μονάδες αναπτύσσονται στην ανατολική Λιβύη, όπου κυριαρχεί ο στρατηγός Χαφτάρ, ο ισχυρός άνδρας της Κυρηναϊκής -με αμερικανικό διαβατήριο. Στις εικόνες που δημοσίευσε το ιταλικό πρακτορείο Nova, μια μη φιλική μονάδα με τη συντομογραφία PMC (αγγλικό ακρωνύμιο για το Foreign Military Company) βρίσκεται στη Jufrah, τη στρατιωτική βάση των μισθοφόρων της ρωσικής ομάδας Βάγκνερ, που μισθοδοτείτε από τον Χαφτάρ.Το μήνυμα της Ουάσιγκτον είναι σαφές: το τμήμα της Λιβύης που φλερτάρει με τη Ρωσία είναι ένας πιθανός εχθρός και εκπαιδευόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου ενός σεναρίου χημικής, βακτηριολογικής ή ακόμα και πυρηνικής επίθεσης.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της Λιβύης Jalel Harchauoi, το 2010 το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία πραγματοποίησαν τις ασκήσεις Noble Ardent (Οκτώβριος) και Austere Challenge (Απρίλιος-Μάιος): και στις δύο περιπτώσεις οι αντίπαλες μονάδες προσομοίωσης ήταν Λίβυοι. Την επόμενη χρονιά, το 2011, ήταν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο που προκάλεσαν τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ που στοίχισε τη ζωή του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και σήμανε το τέλος της Λιβυκής "Τζαμαχιρίγια" , κύριου συμμάχου τότε της Ιταλίας στη Μεσόγειο- και φίλου της Ελλάδας. Σήμερα, στην άσκηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με περισσότερους από 7.500 στρατιώτες, οι περισσότεροι από τους «φανταστικούς μη φίλους» είναι συγκεντρωμένοι στις περιοχές που ελέγχονται από τον Χαφτάρ, τον στρατάρχη που προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να κατακτήσει την Τρίπολη με τη βοήθεια Ρώσων μισθοφόρων. Ο ίδιος Χαφτάρ που σήμερα μπλοκάρει (ξανά) τις τις πετρελαιοπηγές της χώρας που είναι μέλος του καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ, ευνοώντας τα συμφέροντα της Ρωσίας σε βάρος των δυτικών αγοραστών (συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας) λιβυκού αργού πετρελαίου.
-Ξένοι μισθοφόροι
Οι Ρώσοι μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ συνεχίζουν να έχουν τις μπότες τους στερεωμένες γερά στην άμμο της λιβυκής ερήμου, παρά τις φήμες για μείωση του προσωπικού. Επίσης, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Nova, το οποίο επικαλείται τρεις διαφορετικές πηγές, ο αριθμός των μισθοφόρων της Βάγκνερ που βρίσκονται στη Λιβύη για λογαριασμό της Μόσχας κυμαίνεται από 1.500 έως 5.000. Προσθέτει δε ότι μόνο μερικές δεκάδες πολιτοφυλακές έχουν μεταφερθεί στην Ουκρανία- παρότι παλαιότερες πληροφορίες μιλούσαν για μεγαλύτερο αριθμό που είχε μεταφερθεί στην Ουκρανία μέσω Συρίας.Επιπλέον, η Τουρκία δεν φαίνεται επίσης διατεθειμένη "να σηκώσει την αυλαία": το κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα την παράταση της ανάπτυξης στρατευμάτων στη Λιβύη για 18 μήνες, αρχής γενομένης από τις 2 Ιουλίου. Αν και δεν έχει εκτοξευθεί ούτε ένας πυροβολισμός (ή σχεδόν) από την κατάπαυση του πυρός του Οκτωβρίου 2020, η παρουσία ξένων μισθοφόρων στο έδαφος και στις δύο πλευρές μιας (φανταστικής) «Γραμμής Μαζινώ» της ερήμου βαραίνει πολύ τις προσπάθειες συμφιλίωσης και την αξιόπιστη προοπτική αρχαιρεσίες.
-Αδιέξοδο στη Λιβύη
Η ξένη στρατιωτική παρουσία τροφοδοτεί το «λιβυκό αδιέξοδο» που εδώ και χρόνια εμποδίζει κάθε μορφή προόδου στη βορειοαφρικανική χώρα. Μια χώρα η οποία, δεν πρέπει να ξεχνάμε, διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική,(κατά άλλους: η Αλγερία) αλλά που δεν είναι σε θέση να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στους πολίτες της. Μια χώρα όπου υπάρχουν δύο κυβερνήσεις: η μία με επικεφαλής τον απερχόμενο πρωθυπουργό Abdulhamid Dbeibah με έδρα την Τρίπολη, η άλλη από τον πρωθυπουργό που ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ, Μπασάγκα, ο οποίος ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντά του στη Σύρτη. Και η εγγύτητα ορισμένων από τους υπουργούς της κυβέρνησης Μπασάγκα με τη Ρωσία έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανασκουμπωθούν Η συμμετοχή του Οσάμα Χαμάντ, Υπουργού Οικονομικών, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (Spief) δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς πληθαίνουν οι φήμες για την επικείμενη άφιξη λιβυκών δηναρίων που τυπώθηκαν στη Ρωσία για να ενσωματωθούν τα (ολοένα ποιο άδεια) ταμεία του στρατηγού Χαφτάρ.
- Μερική επιστροφή της Ελλάδας.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, το άνοιγμα της Ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, του Ελληνικού προξενείου στην Βεγγάζη (όπου υπάρχει ακόμη ένα μικρό κομμάτι της παλαιάς Ελληνικής Κοινότητας) κι΄ η επαναλειτουργία του Ελληνικού σχολείου στην Βεγγάζη ως Ευρωπαϊκού, είναι μικρά θετικά βήματα.Η καθυστερημένη, μερική επιστροφή της Ελλάδας στη Λιβύη, (μετά το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο του 2019), έχει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια. Και δεν είναι λύση να είναι υπεύθυνος διπλωματικά για την Λιβύη, ο πρέσβης μας στην Αλγερία. Χρειάζονται ποιο αποφασιστικά βήματα.
*ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
(μέλος της "Πολιτικής Πρωτοβουλίας")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.