Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Ενεργειακή καταιγίδα: Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τα φουγάρα που θα σβήσουν;

Αντώνης Κοντολέων – Liberal

Η κρίση δεν είναι παροδική. Πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Το κόστος που θα επιβαρύνει αφενός τα νοικοκυριά, αφετέρου τις βιομηχανίες δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο από τις επιχειρήσεις. Θα σβήσουν «φουγάρα». Όποιος σήμερα συζητήσει με ένα μικρό ή μεσαίο επιχειρηματία που διευθύνει μια παραγωγική βιομηχανία θα αντιληφθεί ότι τα κόστη του αυξάνονται με ένα ρυθμό εκτός ελέγχου. Του είναι αδύνατο να παρακολουθήσει την αύξηση του κόστους. Η ανταγωνιστικότητά του ροκανίζεται καθημερινά, η εκτίναξη των τιμών απειλεί να παραλύσει την επιχείρηση του. Η αντιμετώπιση του προβλήματος συνιστά ιστορική ευθύνη για την προστασία της ελληνικής βιομηχανίας.

Οι εκτός ελέγχου και λογικής τιμές, με μέση τιμή στα 328 ευρώ/MWh, που καταγράφονται σήμερα στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά προδιαγράφουν τις τιμές που θα αντιμετωπίσουμε όλο το χειμώνα.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι αφενός το 41 % της παραγόμενης αύριο ηλεκτρικής ενέργειας είναι υποχρεωτικά νερά (για αποφυγή της υπερχείλισης των φραγμάτων) και ΑΠΕ (λόγω κυρίως των ισχυρών ανέμων όλο το 24ωρο), αφετέρου η τιμή που αγοράζουν το φ.α οι ηλεκτροπαραγωγοί είναι η μέση τιμή του προηγούμενου μηνός, ήτοι πολύ χαμηλότερη από τη σημερινή spot αγορά.

Ενώ λοιπόν το 41% της παραγόμενης ενέργειας έχει πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής, μικρότερο των 70 ευρώ/Μwh, εντούτοις οι καταναλωτές καλούνται να την αγοράσουν σε τιμή εξαπλάσια.

Οι χώρες του Νότου, μεταξύ αυτών και η δική μας, έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάγκη λήψης άμεσων διαρθρωτικών μέτρων στην αγορά, έτσι ώστε οι ΑΠΕ και τα νερά να αποζημιώνονται όχι στην Οριακή Τιμή των 328 ευρώ/Μwh αλλά σε μια τιμή πολύ χαμηλότερη περίπου στα 70 ευρώ/Μwh, με προφανές αποτέλεσμα η μέση αύριο να διαμορφωνόταν στα 200 ευρώ/Μwh.

Δυστυχώς, αντιμετωπίζουν τη δογματική άρνηση των βορείων χωρών. Κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι οι επιπτώσεις στις χώρες αυτές από την αύξηση των τιμών στα νοικοκυριά και στις βιομηχανίες τους δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στη χώρα μας, για τον απλούστατο λόγο ότι οι αγορές είναι ανταγωνιστικές και η αντιστάθμιση κινδύνου είναι ρουτίνα για όλα τα utilities.

Η κρίση λοιπόν δεν είναι παροδική. Εκτός των ανωτέρω έχουμε επανειλημμένα επισημάνει στο Ρυθμιστή την ανάγκη να πάρει ρυθμιστικά μέτρα στην αγορά ώστε να ελέγξει τις συμπεριφορές με στόχο να συγκρατήσει τις τιμές.

Αποτελεί σημαντική στρέβλωση οι καθετοποιημένοι παραγωγοί/προμηθευτές να είναι αδιάφοροι ως προς τις τιμές που διαμορφώνονται στη χρηματιστήριο, αφού πρώτα μετέφεραν στους καταναλωτές 100% το ρίσκο των τιμών στη χονδρεμπορική.

*Ο Αντώνης Κοντολέων είναι πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΒΙΚΕΝ)


ΠΗΓΗ: https://ardin-rixi.gr/archives/240638
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.