Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Ο Γάλλος Samuel Paty είναι δάσκαλός, είναι ένας από εμάς...


του Γιώργου Τασιόπουλου (πρώτη δημοσίευση στο fb στις 18.10.2020)


Ο Γάλλος Samuel Paty είναι δάσκαλός, είναι ένας από εμάς...
Πλήρωσε με τη ζωή του γιατί δίδασκε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
Το θλιβερό είναι ότι θύτης ήταν ένας 18χρονος.
Θα μπορούσε να συμβεί, θα μπορεί να συμβεί σε καθένα από εμάς.
Δεν φτάνει να δακρύζουμε ή να αναθεματίζουμε για το αποτρόπαιο, τραγικό συμβάν.

Οι δάσκαλοι, τα προγράμματα διδασκαλίας των θρησκευτικών, τα σχολικά εγχειρίδια, τα θρησκευτικά σύμβολα στα σχολικά εγχειρίδια δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενα διαμάχης αλλά διαφώτισης, αλληλοσεβασμού, προσέγγισης και κατανόησης της θρησκευτικής ιδιαιτερότητας.
Ο θρησκευτικός σχολικός γραμματισμός είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει τη συνύπαρξη, πέρα από την αυλή του σχολείου.
Η θρησκευτική μισαλλοδοξία δεν θεραπεύεται με το ξερίζωμα ή το διωγμό της θρησκείας. 

Θρησκευτικούς πολέμους είχαμε στο παρελθόν με σταυροφόρους ή μουσουλμάνους, όλες οι θρησκείες έγιναν κάποια στιγμή θρησκείες του μίσους. Εμείς γνωρίσαμε και το 1204 και το 1453.
Όμως, όλες οι θρησκείες γέννησαν και πολιτισμό! 

Μόνο η γνώση και η προσέγγιση των θρησκειών θα αποτρέψει αποτρόπαιες πράξεις σαν τον αποκεφαλισμό του δασκάλου ή το βανδαλισμό των λατρευτικών χώρων.
Κάποιοι θέλουν το μάθημα των θρησκευτικών ομολογιακό, μόνο για τους πιστούς και τους πολλούς ν' απέχουν.
Όμως, ακριβώς το αντίθετο πρέπει να συμβεί.

Το μάθημα πρέπει να κάνει γνωστή την κουλτούρα της θρησκείας μας αλλά και των άλλων θρησκειών. Να προσεγγίσει τους μαθητές που δεν γνωρίζουν και είναι πολλοί στις ημέρες μας. Υπάρχουν θρησκευτικά αναλφάβητοι μαθητές, ανάμεσά τους ακόμη και αυτοί που δηλώνουν τυπικά, χριστιανοί ορθόδοξοι. 
Ας μάθουν οι μαθητές μας ότι η θρησκεία ήταν το πρώτο λίκνο της τέχνης!
Ας γνωρίσουν τη θρησκεία μέσα από τον Ελύτη και το Ρωμανό το Μελωδό, το Κόντογλου και το Τσαρούχη, το Παπαδιαμάντη και το Καβάφη, τον Παπατσώνη και το Λειβαδίτη με το πνεύμα του Ρεζίζ Ντεμπρέ!

Ο Ρεζίς Ντεμπρέ, σύντροφος του Τσε Γκεβάρα, επαναστάτης κατά τη νεότητά του, σύμβουλος αργότερα του Φρανσουά Μιττεράν, ασχολήθηκε για χρόνια εντατικά με το θρησκευτικό φαινόμενο. Το ερώτημα ωστόσο που συνέχει τη διανοητική πορεία του σε όλες τις φάσεις της είναι κοινό: τι κρατάει τους ανθρώπους μαζί, τι κυρίως τους συγκροτεί σε πολιτική κοινότητα;
Αν αρχικά αναζήτησε την απάντηση στην αδελφότητα της Επανάστασης και, αργότερα, στο νόμο του Δημοκρατικού Κράτους, στη συνέχεια τον ανίχνευσε στην πίστη. Καρπός της ενασχόλησης του Ρ. Ντεμπρέ με το θρησκευτικό φαινόμενο είναι και το Υπόμνημα που υπέβαλε στο γαλλικό Υπουργείο Παιδείας, κατόπιν παραγγελίας του υπουργού πολιτισμού της Γαλλίας,Ζακ Λάνγκ, για την επιτακτική ανάγκη διδασκαλίας των θρησκειών στα γαλλικά σχολεία. Η διδασκαλία αυτή, κατά τον Ντεμπρέ, όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση με τον ουδετερόθρησκο χαρακτήρα της γαλλικής εκπαίδευσης, αλλά, απεναντίας, τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει.

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.