Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Μια λογική αμέρικα, cheerleading

Νέα εποχή στα σχολεία: Η εγκύκλιος για το cheerleading και τις μαζορέτες |  Έθνος

Του Γιώργου Καλημερίδη


Η υπόθεση με το cheerleading είναι προφανώς αστεία, αλλά δεν είναι μόνο αστεία υπάρχουν και παράμετροι που απλά αναπαράγουν τον ιδεολογικό ορίζοντα μιας βλαχομπαρόκ αστικής τάξης και των ηθικών της προσανατολισμών. 

α. Προφανώς το cheerleading είναι σεξιστικό. Μια ομάδα κοριτσιών διασκεδάζει το κοινό και "εμψυχώνει" αθλητές που είναι κατά βάση αγόρια ή άντρες. Το 95 % των αθλητών αυτής της δραστηριότητας είναι κορίτσια. 

β. Προϋπόθεση της συμμετοχής είναι η εμφάνιση των κοριτσιών και η αντίστοιχη αποκαλυπτική στολή καθώς και μια συμπεριφορά "γυναικείας ελαφρότητας" . Δύσκολα ένα παιδί με ακμή και πάχος θα μπορούσε να είναι μέλος μιας αντίστοιχης ομάδας. Η επιλογή είναι πάντα αυστηρή και στις ΗΠΑ σπάνια συμμετέχουν παιδιά αφρικανικής ή λατινικής καταγωγής. Μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο αποδεικνύει αυτή την αλήθεια. 

γ. Αντί του αθλητισμού για όλα τα παιδιά πέρα από κάθε ανταγωνισμό πηγαίνουμε σε ομάδες παιδιών χωρισμένα με βάση επιλεκτικά κριτήρια σε πολύ αυστηρά ανταγωνιστικά πλαίσια. Μια λογική αμέρικα μεταξύ αυτών που μπορούν να τα καταφέρουν και αυτά που θα πρέπει να νιώθουν αποτυχημένα/ αποκλεισμένα και μάλιστα στη βάση φυσικών κριτηρίων. Όλα αυτά βασίζονται σε δημιουργία ομίλων μέσα στα σχολεία δημιουργώντας ταυτότητες αριστείας, επιτυχίας και στιγματισμού. Έτσι λειτουργεί η φυσική αγωγή στις ΗΠΑ. Καθόλου τυχαία λόγω του ανταγωνισμού των διάφορων ομάδων (ακροβατικά, πυραμίδες) υπάρχουν πολύ σοβαροί τραυματισμοί κοριτσιών ως συνέπεια της προσπάθειας η κάθε ομάδα να ξεπεράσει την άλλη σε επικίνδυνα ακροβατικά. 

δ. Πέρα από τη λογική του ανταγωνισμού, στην ΗΠΑ προωθεί έμμεσα και τον ανταγωνισμό των σχολείων, καθώς οι χορεύτριες εκπροσωπούν το σχολείο τους σε ανταγωνισμό με άλλα σχολεία. Αυτή είναι η δομή του αθλητισμού στις ΗΠΑ πλήρως υποταγμένη στον επαγγελματισμό, την εμπορευματοποίηση και τον άκρατο ανταγωνισμό. 

ε. Είπαμε υποταγή στον ιμπεριαλισμό, αλλά εδώ ξεπέρασαν τα όρια τους . Επειδή η κα Κεραμέως σπούδασε στις ΗΠΑ αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αμερικανοποιηθεί κάθε διάσταση ου ελληνικού σχολείου".

ΠΗΓΗ: 
George Kalimer

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.