Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Το cheerleading και οι μαζορέτες στα σχολεία στη θέση της κοινωνιολογίας!!!

Το cheerleading και οι μαζορέτες στα σχολεία στη θέση της κοινωνιολογίας!!!

ΤΟ ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΉΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΉΣ ΤΑΥΤΌΤΗΤΑΣ

Η ΑΠΟΙΚΙΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟΎ ΣΤΌΧΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΎ ΠΑΙΔΕΊΑΣ.

Του Γιώργου Τασιόπουλου

Η αποικιοποίηση των ψυχών, για λόγους ιδεολογικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς συνοδεύει από τις απαρχές της την δυτική ιστορία στην κατάκτηση εδαφών.

"...Αν στην πρώτη αποικιοποίηση της Δύσης η εκκλησία στόχευε στην κατάκτηση της ψυχής των απίστων μέσω των σταυροφοριών, ενώ η οικονομική στόχευε στην εκμετάλλευση της εργασίας των εδαφών και των αγαθών τους μέσω της προσφυγής στα ντουφέκια.
Αν η παποσύνη ήθελε την ψυχή, τα εθνικά κράτη, μη πηγαίνοντας πίσω, προσπάθησαν πάντοτε να υφαρπάξουν την γλώσσα. Όπου κι αν πήγαν οι ευρωπαίοι αποικιστές προσπάθησαν πάντοτε να επιβάλλουν τη δική τους γλώσσα και κουλτούρα. Όχι τόσο για να μορφώσουν αλλά κυρίως για να ξεριζώσουν από τον αποικισμένο τη δική του κουλτούρα και μνήμη..."

Η αποικιοποίηση του φαντασιακού, μετά τον 20ο αιώνα, είναι μία κοινωνική διαδικασία παρούσα και με ένα τέτοιο εύρος που δεν είχε γνωρίσει ποτέ στο παρελθόν ο αποικισμός των καπιταλιστικών χωρών.
Θυμίζει ο εθισμός, η επιβολή ξενότροπων συνηθειών και του δυτικού παραδείγματος ως στάση ζωής τις συμπεριφορές των αποικιοκρατών στις κατεχόμενες αποικίες. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος.
Σε λίγα χρόνια οι νεοέλληνες θα ζουν στην μετανεωτερικότητα απογυμνωμένοι από κάθε συλλογική, φαντασιακή μνήμη από το παρελθόν τους. Μέσω των νέων τεχνικών χειραγώγησης δεν θα έχουν καμία αίσθηση του "εμείς" του Μακρυγιάννη αλλά θα ζουν ως απλές μοναδικοποιημένες ατομικότητες.

Αυτό που επιχειρείται και σήμερα είναι ότι και στο χαρακτηριστικό παράδειγμα του παρελθόντος.

"...Τα πτώματα των "ληστών" όπως ονομάζονταν εκείνοι και εκείνες που αντιστέκονταν στην κατοχή, εμφανίζονταν συνήθως σε αυτές τις εκθέσεις γυμνά, υποταγμένα στους άγριους βερσαλιέρους που κράδαιναν το ντουφέκι του κυρίαρχου. Ενίοτε, όπως συνέβη Ιζέρνια και στο Μαλτέζε, κομμένα κεφάλια εκτίθονταν τοποθετημένα σε καλάθια με γυάλινο κάλυμμα.
Με αυτό οι εκθέτες ήθελαν να εξαλείψουν τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των θυμάτων -τα ρούχα και τα έθιμα- ώστε η προσοχή να πέφτει στα γυμνά κορμιά τους, στη γυμνή ζωή.
Μία πολιτισμική επιχείρηση, συνεπώς, ένα πρώτο σύμπτωμα της αποικιοποίηση του φαντασιακού: απογύμνωση των κοινωνικού εδάφους από την κουλτούρα του και παρουσίασή του σαν απλό βιολογικό επιφαινόμενο, σαν, προφανώς ζωική εκδήλωση...".

Η πολιτιστική και ψηφιακή αποικιοποίηση σήμερα θέλει να κατακτήσει το φαντασιακό των "πολιτισμένων' χωρίς να ρίξει μία ντουφεκιά.

"...Το ρυμουλκό αυτής της νέας αποικιοποίησης είναι λίγες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, όλες τους πασίγνωστες, με τις Google, Facebook, Apple, Microsoft, Amazon, να κρατούν τα ηνία..."
Παλιότερα οι μεγάλοι προστάτες επέβαλαν στις αποικίες τα πρόσωπα των Υπουργών Άμυνας, σήμερα επιτυγχάνεται καλύτερα ο στόχος μέσω της μεταπρατικής πολιτικής των πρόθυμων Υπουργών Παιδείας.


Η κ. Κεραμέως, απόφοιτος του Harvard, εκλεκτή του ιδρύματος Ροκφέλερ και της Λέσχης Μπιλντεσμπεργκ ήταν η κατάλληλη, αν και άγνωστη στην πολιτική σκηνή, να της ανατεθεί το Υπουργείο Παιδείας για να προχωρήσει στα Αγγλικά από το νηπιαγωγείο, στον εμπλουτισμό του σχολικού προγράμματος με νέα αντικείμενα όπως η επιχειρηματικότητα ή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η διαφορετικότητα στις μικρές ηλικίες, η αποδόμηση της παράδοσης και της συλλογικής ταυτότητας, η βιωματική συναισθηματική αποστασιοποίηση των μαθητών με την ευκαιρία της πανδημίας, η εναγώνια προσπάθεια εισαγωγής της κάμερας στην τάξη.

*Στο κείμενο οι παραπομπές είναι από το εξαιρετικό βιβλίο του Renato Curcio, Η ΕΙΚΟΝΙΚΉ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑ των εκδόσεων Ελευθεριακή Κουλτούρα.


ΠΗΓΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.