Η Μόσχα ανέτρεψε τους ισχυρισμούς του Ερντογάν και το “παραμύθι” που πουλάει στη Δύση για δήθεν ανθρωπιστική κρίση στην Ιντλίμπ, ξεσκεπάζοντας παραλλήλως το οργανωμένο σχέδιό του για την προώθηση μεταναστών στην Ελλάδα. Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δεν είναι βέβαια στα καλύτερά τους, το τελευταίο διάστημα, δεν είναι όμως ούτε και η πρώτη φορά που η Ρωσία αμφισβητεί τα στοιχεία της Άγκυρας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η Μόσχα απορρίπτει επισήμως τις δηλώσεις για μεταναστευτικές ροές και ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ. Πρόκειται για δηλώσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους Ρώσους, ξεκίνησαν από την τουρκική πολιτική ηγεσία και υιοθετήθηκαν από άλλες δυτικές χώρες.
Η Μόσχα χαρακτηρίζει αβάσιμες τις δηλώσεις για εκτοπισμένους που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, όπως εδώ και εβδομάδες υποστηρίζει ο Ερντογάν για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του και να πετύχει τους στόχους του. Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι υπάρχουν περίπου 200.000 πρόσφυγες στην συροτουρκική μεθόριο, εξαιτίας των μαχών που γίνονται στην Ιντλίμπ. Σημειώνει επίσης, ότι από τις αρχές του έτους, λιγότεροι από 35.000 άνθρωποι, οι οποίοι προέρχονται από τις περιοχές έντασης, πέρασαν τα σύνορα με προορισμό την Τουρκία.
Το σχέδιο Ερντογάν
Οι Ρώσοι έχουν αμφισβητήσει και άλλη φορά τα στοιχεία που δίνει η Τουρκία σχετικά με τους εκτοπισμένους στην Ιντλίμπ και τις προσφυγικές ροές που δέχεται. Σήμερα, ωστόσο, προχώρησαν και σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με τα σχέδια του Ερνογάν για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.
Μάλιστα, ο διοικητής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση στη Συρία, μιας υπηρεσίας που εδρεύει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας και έχει την εποπτεία των διαδικασιών για την επιστροφή προσφύγων στις εστίες τους, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Ο Όλεγκ Ζουράβλεφ αποκάλυψε ότι οι τουρκικές αρχές εξωθούν προς την Ελλάδα πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων δεν είναι Σύροι.
«Αυτή τη στιγμή, οι τουρκικές αρχές εξωθούν περίπου 130.000 πρόσφυγες, που βρίσκονταν σε προσωρινά προσφυγικά κέντρα, προς τα ελληνικά σύνορα. Τα δύο τρία αυτών δεν είναι Σύροι υπήκοοι. Είναι Αφγανοί, Ιρακινοί, Αφρικανοί υπήκοοι. Η Τουρκία σπρώχνει αυτούς τους ανθρώπους προς την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος.
Οι κατηγορίες του Ζουράβλεφ επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι οι συλλήψεις που έγιναν κατά τις τελευταίες απόπειρες εισβολής στον Έβρο αφορούσαν κυρίως άτομα από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και αφρικανικές χώρες. Από το Πακιστάν ήταν και οι επιβαίνοντες που διασώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα ανοιχτά της Λέσβου. Το Πακιστάν, ωστόσο, δεν είναι σε πόλεμο, ενώ το Αφγανιστάν απολαμβάνει τα εύσημα της διεθνούς κοινότητας, μετά την συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν.
Το "άδειασμα" από τους Ρώσους
Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν και τον Μητσοτάκη, ο οποίος, παρουσιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησής του για το μεταναστευτικό είχε επισημάνει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς που εισέρχονται στη χώρα “λάθρα”(=κρυφά, παρανόμως) είναι πραγματικά πρόσφυγες και ότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες.
Οι αριθμοί για τους εκτοπισμένους στην Ιντλίμπ δεν είναι, ωστόσο, η μοναδική ανακρίβεια που αξιοποίησε ο Ερντογάν στο πλαίσιο της προπαγάνδας του. Μόλις πριν ένα εικοσιτετράωρο είχε κάνει λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι μετακινούνται προς την Ευρώπη. Οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου πάντως, που βρίσκονταν στην περιοχή, βρήκαν υπερβολικό τον λογαριασμό του. Ψευδείς ήταν και οι δηλώσεις του, ότι οι Έλληνες συνοριοφύλακες ρίχνουν αληθινές βόμβες στους πρόσφυγες και ότι υπάρχουν δύο νεκροί.
Από την άλλη, το νέο “άδειασμά” του από τους Ρώσους γίνεται την ώρα που εντείνονται οι μάχες στην Ιντλίμπ και ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να μπλέξει στα δικά του επεκτατικά σχέδια τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί εξέφρασαν την προθυμία να του στείλουν πυρομαχικά και ανθρωπιστική βοήθεια, ζητώντας το άνοιγμα και της δεύτερης διόδου στα συροτουρκικά σύνορα και συγκεκριμένα στην Τελ Αμπιάντ. Παραλλήλως εξετάζουν και το αίτημα της Τουρκίας για την αποστολή Patriot. Την ίδια ώρα, η Μέρκελ φέρεται να υιοθετεί την άποψη της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στην Ιντλίμπ για τους Σύρους πρόσφυγες. Εξακολουθεί, ωστόσο, να είναι αντίθετη με τη ζώνη ασφαλείας του Ερντογάν στη βορειοανατολική Συρία.
Οι αποκαλύψεις των Ρώσων γίνονται όμως, μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν στη Μόσχα, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του, για την συνέχιση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην βορειοδυτική επαρχία της Συρίας. Οι εξελίξεις, ωστόσο, δεν δείχνουν να λειτουργούν υπέρ του.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.