Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Έχει σχέση ο Γιάννης Βαρουφάκης με τον Τζορτζ Σόρος;


Του Γιάννη Ξένου από την Ρήξη φ. 153
Ο Γιάννης Βαρουφάκης, στις συχνές ερωτήσεις που του απευθύνουν το τελευταίο διάστημα αν διατηρεί σχέσεις με τον Τζορτζ Σόρος, απαντά ότι δεν τον γνωρίζει. Ισχυρίζεται ότι η μόνη σχέση που έχει μαζί του είναι ότι ο κερδοσκόπος Σόρος ζήτησε τον Ιούλιο του 2015 από τον Τσίπρα να τον απομακρύνει από την κυβέρνηση. Απαντά εν πολλοίς ότι, σχέσεις με τον Σόρος, έχει ο Τσίπρας και όχι εκείνος.

Φυσικά, η προσπάθεια να εντοπίσουμε ποια από τα λεγόμενα του Βαρουφάκη είναι αληθή και ποια ψευδή είναι αδιέξοδη. Ο άνθρωπος έχει κάνει το κρυφτούλι με την αλήθεια δεύτερη φύση του, γι’ αυτό θα εξετάσουμε αν γνωρίζει τον Σόρος, τη δραστηριότητα και τις απόψεις του, όπως εκφράζονται από τα πολυάριθμα ιδρύματα που χρηματοδοτεί. Φυσικά, δεν εξετάζουμε αν γνωρίζονται σε προσωπικό επίπεδο, σιγά μην καταδέχονταν ο Σόρος να γνωριστεί προσωπικά με έναν δευτεροκλασάτο Έλληνα καθηγητή, αλλά αν ο Βαρουφάκης συμμετέχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον πολύ διευρυμένο κύκλο ανθρώπων του Σόρος.
Ας εξετάσουμε αυτήν τη σχέση μέσω όσο τον δυνατόν πιο αξιόπιστων πηγών, για να μην κατηγορηθούμε για συνωμοσιολογία, που είναι η μόνιμη κατηγορία για όποιον ασκεί κριτική στον Τζ. Σόρος.
Ο Γ. Βαρουφάκης το 2012 αποδέχτηκε την πρόσκληση να διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs), στο Όστιν. Εκεί συνάντησε τον γνωστό οικονομολόγο και έκτοτε στενό του συνεργάτη, τον καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Ο Γκάλμπρεϊθ, μαζί με τον βραβευμένο με Νόμπελ Στίγκλιτς και άλλους γνωστούς Αμερικανούς οικονομολόγους, αποτελούν ένα δίκτυο που, μεταξύ άλλων, συμφωνούν ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε λανθασμένα την κρίση του 2009 και δεν διστάζουν να παρεμβαίνουν στο εσωτερικό τον πιο αδύναμων οικονομικών χωρών, κυρίως στην Ελλάδα επί Τσίπρα και Παπανδρέου, στην Ισπανία κ.ά (1).
Ο Γκάλμπρεϊθ εργάζεται ως καθηγητής στο Bard College. Το Bard College λειτουργεί το περιβόητο Ινστιτούτο Levi, το οποίο χρηματοδοτεί γενναιόδωρα κάθε χρόνο ο Τζορτζ Σόρος (μόνο το 2011 το χρηματοδότησε με 60 εκατ. δολάρια). Το Ινστιτούτο Levi ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι αντίθετο με το ευρώ. Διευθυντής στο Bard College είναι ο Λίον Μποστάιν, που διατηρεί στενή σχέση με τον μεγαλοεπενδυτή. Είναι σύμβουλος στο ίδρυμά του Open Society Foundation και πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης, που έχει ιδρύσει ο Τζορτζ Σόρος στη Βουδαπέστη (2). Στο Bard College υπενθυμίζουμε ότι δραστηριοποιούνταν άλλοι δύο Έλληνες, πρώην υπουργοί σε κυβέρνηση Σύριζα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ως επικεφαλής του Levi και η σύζυγος τουΡάνια Αντωνοπούλου, ως καθηγήτρια του Bard College.
To καλοκαίρι του 2012 φαίνεται ότι ήδη είχε γίνει ο σχετικός ντόρος για τη μεταπήδηση Βαρουφάκη στην αυλή του Γκάλμπρεϊθ. Στη συνέλευση του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν συζητούνταν η αίτηση του Γιάννη Βαρουφάκη ώστε άδεια άνευ αποδοχών για να συνεχίσει να διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Όστιν, η τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα ήταν η εξής: «Γιατί πρέπει να του δώσουμε άδεια; Για να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να σορτάρει τα ελληνικά ομόλογα με τον Σόρος;»(3). Ο οικονομικός κόσμος το είχε τούμπανο από τότε…
Το 2015 ο Γ. Βαρουφάκης, ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών, συμμετείχε τη Μεγάλη Εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο του «Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης»  (Institute for New Economic Thinking – INET), ως ομιλητής σε δύο πάνελ. Στο συνέδριο συμμετείχαν και οι φίλοι του, οι Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Στο συνέδριο μίλησε και ο ίδιος ο Σόρος, με θέμα τις προκλήσεις που θέτει η Ελλάδα στη νομισματική σταθερότητα της ευρωζώνης. Στην κατακλείδα του έλεγε: «Μήπως είναι καιρός να εξεταστεί η ιδέα διάλυσης του ευρώ; Ή υπάρχει εναλλακτική πρόταση, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα της κρίσης και να δημιουργήσει μια νέα δυναμική ανάπτυξης στην ΕΕ;» (4)
Αλλά και μετά την αποπομπή του από την ελληνική κυβέρνηση, ο Σόρος δεν ξεχνά τον «φίλο» του τον Βαρουφάκη και σχεδόν κάθε χρόνο τον καλεί να μιλήσει σε κάποιο συνέδριό του. Το 2016 ο Βαρουφάκης συμμετείχε και πάλι σε συνέδριο του «Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης», με τίτλο «Το Μέλλον της Εργασίας». Το ΙΝΕΤ είχε χρηματοδοτηθεί το 2009 με 50 εκατ. δολάρια από τον Σόρος για να ξεκινήσει τις εργασίες του (5). Τον Φεβρουάριο του 2017 συμμετείχε μεταξύ άλλων στο διαφημιστικό σποτ του «Open Democrasy» (6), όπου συχνά δίνει και συνεντεύξεις ή κάνει δηλώσεις. Το Open Democrasy επίσης χρηματοδοτείται από τον Σόρος. Πολλά άρθρα του Γ. Βαρουφάκη έχουν δημοσιευθεί στη σελίδα «Project Syndicate», που επίσης ελέγχεται από τον διεθνή κερδοσκόπο. Επομένως, ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τον Τζορτζ Σόρος, η συνεργασία τους φτάνει και ίσως να ξεπερνά τη δεκαετία.
2. Γιώργος Δημητρομανωλάκης, «Ο Βαρουφάκης και η δραχμή», το κείμενο μπορείτε να βρείτε: http://ardin-rixi.gr/archives/194368  
3. Αναφέρεται στο βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη, Ανίκητοι ηττημένοι, εκδόσεις Πατάκη, σελ. 131.
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.