Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ 1825

Αποτέλεσμα εικόνας για υποτελεια 1821

Του Δημήτρη Σταματάκη

ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ 1825

Γράφει ο ιστορικός Τάσος Βουρνάς, στην «Ιστορία της νεότερης Ελλάδας, 1821- 1909, κεφάλαιο «Η προδοτική κίνηση να πουληθεί η Ελλάδα στους Άγγλους, ο ρόλος του Μαυροκορδάτου»…

«Κι ενώ το καλοκαίρι του 1825 η Επανάσταση κρεμόταν από μια κλωστή και ο Κολοκοτρώνης πάσχιζε να τη σώσει από το χείλος της αβύσσου, ενώ το Μεσολόγγι είχε αρχίσει να χαροπαλεύει πιασμένο στην πολιορκία του Κιουταχή, οι Άγγλοι εκμεταλλευόμενοι την κρίση, έβαλαν μπροστά μια μεγάλη επιχείρηση να καταβροχθίσουν την Ελλάδα και να την μετατρέψουν σε προτεκτοράτο. Ο πολύς Τζώρτζ Κάννιγκ, πρωθυπουργός της Αγγλίας προετοίμασε μεθοδικά όλο το σχέδιο μαζί με τον κακό δαίμονα της Ελληνικής Επανάστασης και τυφλό όργανο της αγγλικής πολιτικής, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Στις 20 Ιουλίου/ 2 Αυγούστου 1825 τον έστειλε στο Ναύπλιο με ειδικό πλοίο μαζί με τον Άγγλο σύμβουλο Χάμιλτον. Ο Μαυροκορδάτος, εκτελώντας τις μυστικές οδηγίες του Κάννιγκ, συγκάλεσε εσπευσμένα το υπουργικό Συμβούλιο και του υπέβαλε «σχέδιον αναφοράς» με το οποίο «το ελληνικόν έθνος έθετεν εκουσίως την ιεράν παρακαταθήκην της αυτού ελευθερίας, εθνικής ανεξαρτησίας και πολιτικής του υπάρξεως, υπό την μοναδικήν υπεράσπισιν της Μ. Βρετανίας»!

Το σχέδιο του Μαυροκορδάτου, ντοκουμέντο εθελοδουλείας και μοναδικής στην ιστορία αγοραπωλησίας ενός Ευρωπαϊκού λαού, η επαίσχυντη κυβέρνηση του Ναυπλίου το είδε σαν σανίδα σωτηρίας και το υπόγραψε αμέσως. Ο Μαυροκορδάτος, για να του δώσει περισσότερο κύρος, πήρε και τις υπογραφές των βουλευτών, των ιεραρχών και μερικών οπλαρχηγών και το έστειλε στην Αγγλία. Να το επαίσχυντο τελευταίο μέρος εκείνου του κειμένου:

«1ον. Το ελληνικόν έθνος δυνάμει της παρούσης πράξεως θέτει εκουσίως την ιεράν παρακαταθήκην της αυτού ελευθερίας, εθνικής ανεξαρτησίας και της πολιτικής αυτού υπάρξεως, υπό την μοναδικήν υπεράσπισιν της Μ. Βρετανίας.
2ον. Η παρούσα οργανική πράξις του ελληνικού έθνους συνοδεύεται με επί τούτου διπλούν υπόμνημα προς την σεβασμίαν διοίκησην της αυτής Βρετανικής Μεγαλειότητος κατ’ ευθείαν εις το Λονδίνον.
Ο υπουργός του Δικαίου Ι. Θεοτόκης διαφώνησε ριζικά και χαρακτήρισε το έγγραφο σαν «συμφωνητικόν της πουλημένης Ελλάδας». 

Μα εκείνος που αντέδρασε με τον αποφασιστικότερο τρόπο ήταν ο Δημήτρης Υψηλάντης. Τον Αύγουστο του 1825, γράφοντας στο Γκούρα σχολιάζει πικρά το έγγραφο: «Επήραν απόφασιν- γράφει- να παραδώσουν την πατρίδα εις τα χέρια των Άγγλων κάμνοντάς τους τελείως νοικοκυραίους εις όλα μας. Γιατί, αυτό σημαίνει η απόλυτος υπεράσπισις οπού ζητούν από τους Άγγλους…». Και καταλήγει: «Έχομε πάρα πολύ ακριβά αγορασμένην την ελευθερίαν μας ώστε να την χαρίσωμεν τόσον φθηνά εις τον τυχόντα».


ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΣ MHN ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ…….



Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.