Με την ευκαιρεία της Εθνικής Επετείου, του ….1821.
Οι περισσότεροι, Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, δεν είναι τυπικοί κλοσάρ, δηλαδή άστεγοι από επιλογή, ή Ρομά, αλλά οι λεγόμενοι νεοάστεγοι, θύματα της κρίσης.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 90%...
Άλλοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, σε άλλους έκαναν έξωση, άλλοι αδυνατούν λόγω ηλικίας ή ανημποριάς να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, άλλοι είναι άποροι συγγενείς ασθενών, άλλοι βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, υπάρχουν ακόμα και άνθρωποι που μένουν στα αυτοκίνητά τους, ή σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, η σε κάμπινγκ σε άθλιες συνθήκες, είναι δε κυρίως άντρες γιατί απέναντι σε αυτούς η κοινωνία είναι συνήθως πιο αυστηρή... και το …80% εξ αυτών, είναι Έλληνες πολίτες…,
και πάνω από το 70% εξ αυτών είναι μη- τοξικο-εξαρτημένα άτομα…
ΑΡΑ…
Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ…
ΤΩΝ 24.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ, δεν είναι στους δρόμους από επιλογή, αλλά λόγω της ανεργίας, της κατάσχεσης των σπιτιών τους, και άλλους παρεμφερείς λόγους…
ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΟΡΦΩΣΗ, μάλιστα, σε μία ημέρα εθνικής εορτής, όπου θα έπρεπε η πολιτεία, να καλλιεργεί την εθνική αυτογνωσία, αλλά …φεύ…
ΟΜΑΔΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΣΤΕΓΩΝ
25-3-2019, χρόνια πολλά
ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από την πλατεία Κολοκοτρώνη, στην Αθήνα, εκεί όπου το ομώνυμο άγαλμα, του έντιμου ήρωα, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, που φυλακίστηκε και βασανίστηκε άδικα, από τους …Έλληνες, (όπως και ο μέγιστος Νικηταράς, ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟΣ, ΤΥΦΛΟΣ, ΚΑΙ ΑΣΤΕΓΟΣ ΚΑΙ ΠΑΜΦΤΩΧΟΣ, ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΝΤΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ…), εκεί όπου το …άγαλμα, δείχνει, μεταξύ των άλλων και τους υπεύθυνους για τα χάλια της κοινωνίας μας, αλλά και προς τα πού πρέπει να βαδίσει αυτός ο τόπος, που σήμερα τελεί, εκ νέου υπό κατοχή, και διοικείται από σιτιζόμενα ανδρείκελα,….από τους ξένους….
ΠΗΓΗ: Κιβωτός αστέγων
ΥΓ2. ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Φθάνοντας τον Ιανουάριο του 1828, στην Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει μια χαώδη κατάσταση.
Στην Πελοπόννησο ήταν ακόμη ο Ιμπραήμ, στη Στερεά οι Τούρκοι... τα νησιά του Αιγαίου, όσα ήταν ελεύθερα, βρίσκονταν στη διάθεση των πειρατών, και οι ελεύθερες περιοχές μες στα ερείπια ήταν καπετανάτα, η Μονεμβασιά του Πετρόμπεη, ο Ακροκόρινθος του Κίτσου Τζαβέλλα, το Παλαμήδι των Γρίβα και Στράτου... που «τυραννούσαν σαν κατακτητές τον γυμνό και άστεγο πληθυσμό».
Οι 25.000 μαχητές περιπλανούνταν χωρίς καμιά τροφοδοσία ή ενίσχυση. Τα
οικονομικά ήταν άθλια.
Πρώτο έργο του Καποδίστρια ήταν να δώσει σε αυτή την... κομματιασμένη Ελλάδα μορφή κράτους. Να χτυπήσει τις χωριστικές τάσεις των κοτζαμπάσηδων και των Φαναριωτών μυστικοσυμβούλων τους, να υποτάξει τους καπεταναίους στην κεντρική διοίκηση, να πατάξει την πειρατεία, να περιθάλψει τις χήρες και τα ορφανά των αγωνιστών.
Ο ίδιος ο Καποδίστριας περιγράφει την τραγική εικόνα της υποδοχής του, μόλις έφθασε στην Αίγινα:
«... είδα πολλά εις την ζωήν μου, αλλά σαν το άμα, όταν έφθασα εδώ... δεν είδα το παρόμοιον ποτέ και άλλος να μην το ιδεί... Ζήτω ο Κυβερνήτης, ο σωτήρας μας, ο ελευθερωτής μας, εφώναζαν γυναίκες αναμαλλιάρες, άνδρες με λαβωματιές, ορφανά γδυτά. Δεν ήτο το συναπάντημα μου κραυγή χαράς, αλλά θρήνος- η γη εβρέχετο από δάκρυα... γέροντες μου ζητούσαν αναστήσω τους απεθαμένους τους- μανάδες μου έδειχναν εις το βυζί τα παιδιά τους και μου έλεγαν να τα ζήσω και ότι δεν τους απέμειναν, παρά εκείνα και εγώ...»
Στο μικρό διάστημα, που τον άφησαν να ζήσει, και παρά το συνεχιζόμενο πόλεμο με τους Τούρκοαιγυπτίους του Ιμπραήμ, πραγματοποίησε ένα τεράστιο, έργο ανοικοδόμησης του «απέραντου ερειπίου», την οργάνωση του κράτους, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών και ξένων παραγόντων. Αμέσως μετά την περίθαλψη και στέγαση του μεγάλου αριθμού των προσφύγων, στο νέο συνοικισμό, που δημιούργησε στο προάστιο του Ναυπλίου, την «Πρόνοια», έδωσε προτεραιότητα στον καθαρισμό των πόλεων από τους σωρούς των ακαθαρσιών, που αποτελούσαν εστίες μόλυνσης και στην περίθαλψη και μόρφωση των παιδιών, που αποτελούσαν για τον Κυβερνήτη το «ροδόχρουν όνειρο της Ελλάδος» και της δικής του πατρικής στοργής. Διέθεσε μεγάλα ποσά, από δικά του χρήματα και των άλλων φίλων του στην Ευρώπη, και έστειλε ανθρώπους στην Αλεξάνδρεια για να απελευθερώσει εκατοντάδες παιδιά και γυναίκες που είχε αιχμαλωτίσει ο Ιμπραήμ. Με χορηγία του Eϋνάρδου έκτισε το περίφημο Ορφανοτροφείο στην Αίγινα, όπου μόρφωσε σε σχολεία και εργαστήρια και έσωσε χιλιάδες εγκαταλελειμμένα και άρρωστα παιδιά.
Γέμισε την Ελλάδα με σχολεία και ίδρυσε στην Αίγινα την Κεντρική Σχολή, για τη μόρφωση και επιμόρφωση των δασκάλων.
ΠΗΓΗ-Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.