Κλιματική αλλαγή , στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών του Ιουλίου.
Από τον Φεβρουάριο, κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει στο κλίμα της Ευρώπης. Πάνω από τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία έχει εγκατασταθεί ένα υψηλό βαρομετρικό, που εμποδίζει τους δυτικούς ανέμους (jet stream) να φυσήξουν στη Βόρεια Ευρώπη και κρατά μακριά τα βαριά σύννεφα του Ατλαντικού. Το φαινόμενο έγινε πιο έντονο την άνοιξη, ενώ έχει κορυφωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, με την ξηρασία να καταρρίπτει το ρεκόρ της χειρότερης χρονιάς, του 2003.
Από την Ιρλανδία έως τη Βαλτική, ο ήλιος λάμπει, το έδαφος ξεραίνεται, ενώ όσο περισσότερο διαρκεί το φαινόμενο, τόσο αυτοτροφοδοτείται, καθώς σταθεροποιούνται καιρικές συνθήκες μεσογειακού καλοκαιριού. Οι εικόνες Φινλανδών που κολυμπούν σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, στα βόρεια της χώρας, παρέα με ταράνδους, έχουν κάτι το φολκλορικό, μέχρι να συνειδητοποιήσει κανείς τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ξηρασίας: καλλιέργειες που καταστρέφονται, υδροηλεκτρικά εργοστάσια που δεν λειτουργούν και –πολύ κρίσιμο για τη Βόρεια Ευρώπη– ποτάμια που δεν μπορούν πια να αξιοποιηθούν ως μεταφορικοί άξονες.
Οι τίτλοι των προσεχών ημερών θα εστιάσουν μετά βεβαιότητος στον επερχόμενο καύσωνα και τα προβλήματα από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι η παρατεταμένη ξηρασία. «Με φοβίζει πάρα πολύ η φετινή χρονιά», είπε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ο Κρίστιαν Πφίστερ, συνταξιούχος μετεωρολόγος στο κέντρο Εσγκερ του Πανεπιστημίου της Βέρνης, που έχει μελετήσει το ιστορικό των βροχοπτώσεων της τελευταίας χιλιετίας. Ο Πφίστερ βλέπει αναλογίες με τους πρώτους μήνες του 1540, που ήταν η χρονιά της μεγαλύτερης καταγεγραμμένης ξηρασίας όλων των εποχών. Τη φοβερή εκείνη χρονιά, επί 11 μήνες, στο μεγαλύτερο τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου έπεφτε μόλις ένα τρίτο των συνηθισμένων βροχών. Αποτέλεσμα: Πηγές ξεράθηκαν, καλλιέργειες χάθηκαν, κοπάδια σφαγιάσθηκαν αναγκαστικά, άγνωστος αριθμός αγροτών πέθανε στα χωράφια, ενώ η ναυσιπλοΐα σταμάτησε και οι άνθρωποι διέσχιζαν τον Ρήνο στην Κολωνία πεζή. Ο Πφίστερ προσθέτει ότι η ιστορική αυτή ξηρασία σημειώθηκε πριν ξεκινήσει η ανθρωπότητα να εκπέμπει γιγάντιες ποσότητες άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ανεβάζοντας την παγκόσμια θερμοκρασία. Το συμπέρασμά του: αν κάτι τέτοιο συνέβη πριν αποσταθεροποιηθεί το κλίμα, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί στην εποχή μας, καθώς εξελίσσεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
ΠΗΓΗ:http://www.skitso.biz
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.