Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Η αδρανοποίηση των νέων από την τεχνολογία

            Τα τελευταία χρόνια γίνεται συνεχώς λόγος για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τεχνολογία η οποία στην 2η δεκαετία του 21ου αιώνα παρουσιάσει ραγδαία ανάπτυξη. Σίγουρα, η τεχνολογία έχει βοηθήσει τον άνθρωπο σε πολλούς τομείς της ζωής του. Ειδικότερα, τις επιχειρήσεις οι οποίες με την αυτοματοποίηση που τους προσφέρει, εισάγουν συνέχεια νέες καινοτόμες τεχνολογίες (barcode, τεχνολογία RFID, QRCode κλπ) που έχουν περιορίσει τα κόστη.
          Ωστόσο, η τόσο εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας έχει αδρανοποιήσει την κοινωνία και συγκεκριμένα τους νέους. Εν έτη 2018, αντί ο νέος/α να ασχολείται με το πώς θα αποκτήσει περισσότερες γνώσεις και να εξειδικευτεί στο αντικείμενο του για να βρει στο μέλλον εργασία. Αντίθετα, για τον νέο πια σημασία έχει αν είναι καλή η φωτογραφία που θα ανεβάζει και το check in που θα κάνει στο κλαμπ και στην καφετέρια. Έτσι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται ανθρώπινες διαπροσωπικές σχέσεις όπως στο παρελθόν, να μην ασχολούνται οι νέοι με τις σχολές τους και να αδιαφορούν για την μόρφωση τους. Αντιθέτως, προτιμούν να  ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα.


           Βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους οι οποίοι ξυπνάνε το πρωί και το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να χρησιμοποιήσουν το κινητό και να κάθονται με τις ώρες σε ένα κλειστό χώρο (internet cafe) για να παίζουν games στον Η/Υ και στο Playstation, αντί να βγουν έξω με τους φίλους τους μια βόλτα ή να πάνε να παίξουν στο γήπεδο της γειτονίας ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι στην κοινωνία που ζούμε οι νέοι είναι αδρανοποιημένοι.
          Σύμφωνα, με πηγές η έκθεση των νέων για πολλές ώρες συνεχόμενα σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή τύπου κινητού τηλεφώνου θεωρείται εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά και κατ' επέκταση από το διαδίκτυο. Αξίζει, να σημειωθεί ότι η εξάρτηση αυτή και ο εθισμός στο διαδίκτυο θεωρείται ψυχική νόσος από τους επιστήμονες. Συγκεκριμένα «Διαταραχή Παιχνιδιού» («Gaming Disorder») είναι ο όρος, τον οποίο χρησιμοποίησε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να περιγράψει την εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.


          Επίσης, είναι λυπηρό το γεγονός όταν βγαίνεις για καφέ να βλέπεις ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των θαμώνων να είναι προσηλωμένο στο κινητό τηλέφωνο αντί να συζητάνε μεταξύ τους για διάφορα θέματα, να εκφράζουν απόψεις και γενικότερα να υπάρχει μια άμεση επικοινωνία. Με λίγα λόγια, ο νέος κατά ένα μεγάλο  ποσοστό είναι εξαρτημένος από την τεχνολογία και με αυτό τον τρόπο αδρανοποιείται, μένοντας αμέτοχος σε πράγματα που τον αφορούν για την ζωή του και δεν διεκδικεί τα δικαιώματα του. 
          Καταλήγοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν είμαι κατά της χρήσης της τεχνολογίας και όλων των επιμέρους στοιχείων που την περικλείουν. Η χρήση της αποφέρει πολλά οφέλη στον άνθρωπο(χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην εποχή που ζούμε μέσω των social media όπως το Facebook και το linkedin μπορεί κάποιος/α να βρει εργασία). 


          Ωστόσο, το μήνυμα που θέλω να εκφράσω με το παρόν άρθρο είναι ότι πρέπει να γίνεται λογισμένη χρήση της τεχνολογίας δηλαδή να είναι συνετή και με μέτρο. Η τεχνολογία είναι ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο έχει ο άνθρωπος αλλά πρέπει να το διαχειρίζεται σωστά χωρίς να κάνει ανεξέλικτη χρήση της.

Πηγές:  Εφημερίδα Καθημερινή
Εφημερίδα Τα Νέα

Κείμενο : Δημήτρης Κωστούλης

ΠΗΓΗ: https://nextpagegr.blogspot.com
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.