Το «μνημόνιο της κόκκινης γραβάτας» – μια και ο Αλέξης Τσίπρας το πανηγύρισε με αυτόν τον εμβληματικό γρόπο – αποκαλύφθηκε από τις Βρυξέλλες σε όλο το «μεγαλείο» του.
Μετά την Συμφωνία στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, η Κομισιόν έδωσε στην δημοσιότητα την Παρασκευή το βράδυ και το Τεχνικό Μνημόνιο (Technical Memorandum of Understanding – TMU). Εκεί καταγράφονται γραμμή-γραμμή όλα τα νέα μέτρα και τις ρήτρες που θα συνοδεύουν την Ελλάδα και στη μεταμνημονιακή εποπτεία.
Το κείμενο του Τεχνικού Μνημονίου αναλύει τους στόχους και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έως το 2022.
Ο εφιάλτης 2018-2022
Οι περικοπές των συντάξεων και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, οι αυξήσεις φόρων με μείωση αφορολογήτου, οι περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για αγρότες, είναι μερικά μόνον από τα δεκάδες μέτρα που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τους επόμενους και μήνες.
Το Τεχνικό Μνημόνιο βασίζεται σε ρυθμό ανάπτυξης 1,9% το 2018 (σ.σ. έναντι 2% ρυθμού που προβλέπει η κυβέρνηση). Και προβλέπει τα ακόλουθα μέτρα:
Επανυπολογίζονται και μειώνονται οι συντάξεις από 1.1.2019: επαναβεβαιώνεται η δέσμευση για πλήρη εφαρμογή των μειώσεων κύριων συντάξεων, όπως αυτές ψηφίστηκαν ήδη με δύο νόμους, τον Μάιο του 2016 και του 2017 (νόμοι Κατρούγκαλο και Αχτσιόγλου αντίστοιχα αντίστοιχα).
Οι επικείμενες περικοπές θα αποκαλυφθούν σταδιακά από τον μήνα αυτόν κιόλας, αφού πρέπει να εκδοθούν οι οριστικές συντάξεις για το σύνολο των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016 και το 30% των αιτήσεων του 2017. Επιπλέον πρέπει να εκδοθούν και 13.800 επικουρικές συντάξεις με βάση τα ισχύοντα από το καλοκαίρι του 2015. Η μείωση θα φτάνει στο 18% των καταβαλλομένων μέχρι σήμερα συντάξεων. Οι απώλειες θα ξεπερνούν ακόμα και τις 2 συντάξεις το χρόνο για χιλιάδες συνταξιούχους.
Αναστέλλονται οι αυξήσεις των συντάξεων που θα έπρεπε να ισχύσουν από το 2019 έως και το 2022 βάσει του πληθωρισμού.
Καταργείται το ΕΚΑΣ: όπως ορίζεται, από τον Δεκέμβριο του 2018 οι πληρωμές για ΕΚΑΣ μειώνονται στα 45 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (από 853 εατ. που δίνονταν ως το 2015) και από τον Δεκέμβριο του 2019 καταργούνται πλήρως.
Αυξάνονται οι εισφορές στους αγρότες: από το 2019 επιβάλλεται η σταδιακή αύξηση της εισφοράς αγροτών ώστε να ανέρχεται στο 20% του εισοδήματός τους, έως το 2022.
Αυξάνονται οι εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες: για το 2018 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυταπασχολυμένων είναι προσωρινά μειωμένη κατά 15%. Όπως αναφέρεται, από το 2019 και μετά καταργείται η έκπτωση 15% στην εισοδηματική βάση υπολογισμού των εισφορών για αυταπασχολούμενους. Θα πληρώνουν εισφορές για το 100% του εισοδήματος, μαζί με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Μειώνεται η έκπτωση φόρου εισοδήματος από 1.1.2020: θα μειωθεί κατά 650 ευρώ η έκπτωση φόρου (πχ από 1.900 σε 1.250 ευρώ για τον άγαμο) ώστε να πληρώνουν παραπάνω οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες. Ο φόρος θα ξεκινά να επιβάλλεται πλέον από τα 5.800 ευρώ το χρόνο,δηλαδή θα πληρώνουν και όσοι βγάζουν από 470 ευρώ καθαρά τον μήνα αλλά έμεναν ως τώρα αφορολόγητοι. Έτσι, και αν ακόμα αυξηθεί σταδιακά ο κατώτατος μισθός, το 1/5 της αύξησης (22%) θα πηγαίνει αυτομάτως στο Κράτος για φόρους, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν και οι ασφαλιστικές κρατήσεις στα εισοδήματά τους.
Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ ως το 2020: το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει, ως προαπαιτούμενο, ότι τον Ιούνιο ο υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Αυτό σημαίνει και ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάζει κάθε χρόνο ως το 2020, για να διασφαλίζεται είσπραξη 2,65 δισ. για το δημόσιο.
Έτσι φέτος οι αυξήσεις δεν αναμένεται να γίνουν ιδιαίτερα αισθητές (επειδή ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει με βάση την αξία του ακινήτου αλλά κλιμακωτά με βάση τις νέες Τιμές Ζώνης). Θα φανούν έντονα όμως το 2019 και 2020. Το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει αυξήσεις συντελεστών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή κατάργηση εκπτώσεων και απαλλαγών από τον φόρο.
Επιβάλονται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα: η χώρα δεσμεύεται να διατηρήσει «μεσοπρόθεσμα» πρωτογενή πλονάσματα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει σκληρή λιτότητα έως και το 2022.
Αφήνεται «ανοικτός» ο χρόνος μείωσης του αφορολόγητου και το ενδεχόμενο να ζητησει το ΔΝΤ να εφαρμοστει νωριτερα η μειωση στο αφορολογητο.
Επεκτείνεται το clawback έως το 2022, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα για την κεντρική διαχείριση των προμηθειών στο πεδίο της υγείας και της συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης. (Το clawback είναι οριζόντιο “χαράτσι” που πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία, ως ποσοστό επί των πωλήσεων, όταν το κράτος αδυνατεί να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη. Το μέτρο αυτό έχει διαλύσει την εθνική παραγωγή φαρμάκων).
Επιταχύνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να παρέχουν μηνιαία στοιχεία για την πορεία διενέργειάς τους ανά την ελληνική επικράτεια.
Στο Τεχνικό Μνημόνιο περιγράφονται επίσης αναλυτικές δεσμεύσεις αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταχύτερης αδειοδότησης, τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στα κλειστά επαγγέλματα, στο Κτηματολόγιο, στην αγορά ενέργειας (με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ έως και το 2022).
ΠΗΓΗ: https://economico.gr
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.