Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Το παρασκήνιο του Μον Πελερέν

ADC079341DA5B15023F09D9A68D74CEA.jpg (622×414)
Ο Αναστασιάδης εκβιαζόμενος;
Η κατάρρευση των συνομιλιών στο Μον Πελερέν αφήνει αναμφίβολα εκτεθειμένο τον Αναστασιάδη, και γι’ αυτό έκτοτε τόσο αυτός όσο και ο διεθνής παράγοντας έχουν επιδοθεί σε μια λυσσαλέα προσπάθεια ώστε να επαναφέρουν το κυπριακό σε ρότα «επίλυσης»: Κομμάτι αυτής της προσπάθειας, εξάλλου, υπήρξαν και οι ενορχηστρωμένες επιθέσεις εναντίον της ελληνικής πλευράς -από τον Τύπο και παράγοντες της κυπριακής και της ελλαδικής πολιτικής ζωής- ότι τάχα ήταν εκείνη που εσκεμμένα οδήγησε σε αδιέξοδο τις υποτιθέμενα παραγωγικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στο ελβετικό θέρετρο. 
Το απόσπασμα από το άρθρο του Τζον Χέλμερ που αναδημοσιεύουμε βάζει τα πράγματα στη θέση τους: Εξηγεί λεπτομερώς τις μεθοδεύσεις του τουρκικού παράγοντα, αλλά και των Αμερικάνων που μέσω της διαβόητης για την εμπλοκή της στο ουκρανικό, υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ εκβίαζε ανοιχτά τον Κύπριο πρόεδρο ώστε να αποδεχθεί οποιαδήποτε «λύση» κι αν κατάφερναν να αποσπάσουν οι Τούρκοι από τις διαπραγματεύσεις…

Ρήξη    
Του Τζον Χέλμερ* δημοσιεύτηκε στην Ρήξη φ. 129 
Η κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, που προετοιμάστηκαν από τους αξιωματούχους του ΟΗΕ στο ελβετικό θέρετρο του Μον Πελερέν, επιβεβαιώθηκε από ένα ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών στις 1.30 τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας. «Δεν επετεύχθησαν περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για το εδαφικό, που θα έστρωναν τον δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών», ανέφερε το ανακοινωθέν. «Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να εξετάσουν τις μελλοντικές κινήσεις τους».
«Οι Αμερικάνοι, οι Τούρκοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Βρετανοί ήταν σίγουροι ότι δεν υπήρχε καμία συμφωνία για την οποία δεν θα μπορούσαν να πείσουν τον Αναστασιάδη για την αποδοχή της», λέει ένας συνταξιούχος Κύπριος αξιωματούχος. «Η αδυναμία του Αναστασιάδη είναι η προσωπική του διαφθορά. Αυτήν την φορά, όμως, οι Τούρκοι έθεσαν πολύ ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών τους. Οι Αμερικάνοι έχασαν τα διαπραγματευτικά τους ατού με το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Οι Βρετανοί δεν παίζουν πλέον στην Ε.Ε. Και για πρώτη φορά υπήρξε μια επίδειξη ελληνικής και ρώσικης ισχύος που άλλαξε εντελώς το παιχνίδι. Στην αρχή η Ελλάδα κι έπειτα η Ρωσία έκοψαν τα πόδια του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων -και εκείνα του Αναστασιάδη επίσης».
Ο εκπρόσωπος του Αναστασιάδη, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε στον κυπριακό Τύπο: «Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων… Εκφράζω τη λύπη μου για το ότι ως συνέπεια της τουρκικής στάσης δεν στάθηκε δυνατόν να ολοκληρωθεί μια πολλά υποσχόμενη διαδικασία, η οποία μέχρι τώρα, μέσω μιας σειράς πολύ παραγωγικών διαπραγματεύσεων, οδήγησε σε πολύ θετικές εξελίξεις για όλο τον λαό της Κύπρου».
H τουρκική φόρμουλα
Επισήμως, το αδιέξοδο προέκυψε από την επιμονή του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, και του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια φόρμουλα που προέβλεπε την περικοπή του αριθμού των Ελληνοκυπρίων που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους, αποτρέποντας την αναβίωση των ελληνοκυπριακών πόλεων στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού καθώς και την απαγόρευση ελληνοκυπριακών επενδύσεων στην ακτογραμμή του βορρά και στα πλούσια υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.
Αυτές οι «συγκλίσεις στο εδαφικό ζήτημα», όπως τις αποκάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη, ήταν αρκετά διαφορετικές από τη «φόρμουλα του 1/3» για την οποία το 2009 η τουρκική πλευρά διαβεβαίωσε την αμερικάνικη ότι θα την αποδεχόταν. Σύμφωνα με ένα απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικάνικης πρεσβείας, που δημοσιοποιήθηκε από τα Ουίκιλικς, «η Άγκυρα επιθυμεί μόνον το 1/3 των διεκδικήσεων να ικανοποιηθεί μέσω αποζημιώσεων, το 1/3 μέσω ανταλλαγών και το 1/3 μέσω της επιστροφής των προσφύγων. Οι τραπεζικοί διακανονισμοί θα επέτρεπαν στους Ελληνοκυπρίους που συμφωνούν σε αποζημιώσεις να πληρωθούν αμέσως, ή, εάν το επιθυμούν, να πληρωθούν αργότερα, όταν η εμπορική αξία των ιδιοκτησιών τους αυξηθεί, όπως αναμένεται ότι θα γίνει μερικά χρόνια μετά την επανένωση του νησιού».

Η αμερικανική ανάμειξη
Το τουρκικό σχέδιο το οποίο ενθάρρυναν και προωθούσαν οι Αμερικανοί θεωρούσε ότι «το περιουσιακό ήταν το καθοριστικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων επί του Κυπριακού». Με αρκετά μετρητά να αποπληρώνονται άμεσα, οι Ελληνοκύπριοι θα πείθονταν να γίνουν «ρεαλιστές». Το τηλεγράφημα της αμερικάνικης πρεσβείας που αποκάλυψαν τα Ουίκιλικς αναφέρει ότι το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης προέβλεπε «να χρηματοδοτήσει από τις τουρκικές τράπεζες τους Ελληνοκυπρίους που επέλεξαν να επιλύσουν τις περιουσιακές διεκδικήσεις τους μέσω αποζημιώσεων».
Στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν από το 2014, ο μηχανισμός χρηματοδότησης μεταφέρθηκε σε διεθνείς τράπεζες υπό αμερικάνικες και ευρωπαϊκές εγγυήσεις, όπως και η κρατική βοήθεια. Η εδαφική φόρμουλα, ωστόσο, επαναπροσδιορίστηκε, καθώς οι Τούρκοι αποφάσισαν ότι θα ήταν καλύτερο να παρέμεναν στην παρούσα κατάσταση, αντί να προβούν στις εδαφικές και οικονομικές προβλέψεις που απαιτούσε η παλαιά φόρμουλα. «Η νέα τους φόρμουλα προέβλεπε 50% αποζημιώσεις, 25% ανταλλαγές και 25% επιστροφή», μας πληροφορεί μια πηγή που βρισκόταν κοντά στις διαπραγματεύσεις. Ο Αναστασιάδης μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει περαιτέρω γνωστούς τους ακριβείς όρους της νέας φόρμουλας.
Οι Τούρκοι επίσης επέμεναν ότι η νέα φόρμουλα θα πρέπει να ενσωματωθεί στον χάρτη της κατανομής των εξουσιών μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού. Αυτός ο χάρτης, απαίτησαν επίσης οι Τούρκοι, θα πρέπει να εγκριθεί από μια τριμερή συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων –την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό αποτελούσε ανάθεμα για τους Ελληνοκυπρίους, αλλά δεν ήταν αδιαπέραστο εμπόδιο για τον Αναστασιάδη. Οι κυπριακές και οι ελληνικές πηγές ισχυρίζονται ότι μεταπείστηκε από τη Βικτώρια Νούλαντ, την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών που ήταν υπεύθυνη για την αμερικάνικη πολιτική στην περιοχή. Είπε στον Αναστασιάδη ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να αποσυρθούν για να ευχαριστηθούν οι Κύπριοι ψηφοφόροι, αλλά να επιστρέψουν μετά υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ σε μια χρηματοδοτούμενη από τους Αμερικάνους βάση στον Βορρά. Το σχέδιο της Νούλαντ συνοδευόταν και από άλλες υποσχέσεις για αμερικάνικα ανταλλάγματα στον Αναστασιάδη και τους υποστηρικτές του.
Η Νούλαντ ήξερε τον άνθρωπό της, κι έτσι υπήρχε το καρότο, αλλά και το μαστίγιο: Για να διασφαλίσει ότι ο Αναστασιάδης θα κλείδωνε στη συμφωνία, το σχέδιο της Νούλαντ περιλάμβανε επίσης απειλές για την ύπαρξη κυρώσεων από την αμερικάνικη νομοθεσία, για τον ίδιον, την οικογένειά του, τους τραπεζικούς του λογαριασμούς που προέκυπταν από την ανάμειξη του δικηγορικού του γραφείου στην υπόθεση διαφθοράς του Λεονίντ Λεμπέντεφ. Πρόκειται για τον Ρώσο επιχειρηματία που φυγαδεύτηκε στις ΗΠΑ, στον οποίο το δικηγορικό γραφείο του Αναστασιάδη παρείχε υπηρεσίες επί μια δεκαετία.
Η πλευρά του Αναστασιάδη, μέσω του εκπροσώπου του, ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο από πλευράς Νούλαντ. Παραπέμπει για αυτά τα ερωτήματα στο δικηγορικό του γραφείο. Σύντομα όμως αναμένεται να υπάρξουν κλήσεις από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την αναζήτηση στοιχείων από το δικηγορικό γραφείο του Αναστασιάδη στη Λεμεσό, για την περίοδο πριν αυτός γίνει πρόεδρος· και για τον συνεργάτη του νυν πρόεδρου στη δικηγορική του εταιρεία, που παραμένει ακόμα, τον Θεοφάνη Φιλίππου.
Πηγές που βρίσκονται κοντά στην κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα ισχυρίζονται τώρα ότι, η αποτυχία των συνομιλιών στο Μον Πελερέν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα στο περιουσιακό ή στις αποζημιώσεις, καθιστά τον Αναστασιάδη πιο ευάλωτο έναντι των Κυπρίων ψηφοφόρων, απ’ ό,τι θα ήταν εάν επέστρεφε από την Ελβετία έχοντας στα χέρια του έναν χάρτη για το περιουσιακό, ή υποσχόμενος χρήματα έναντι παραχωρήσεων προς τους Τούρκους…

*αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://johnhelmer.net
ΠΗΓΗ: http://ardin-rixi.gr/archives/201995

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.