
του Ηρακλή Κανακάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπουργοί του εμφανίζονται ως Ηρακλείς της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου, κατηγορώντας όσους ασκούν δημόσια κριτική σε δικαστικές αποφάσεις ή ενέργειες, ενίοτε με οξύτητα στις εκφερόμενες αξιολογικές τους κρίσεις, ως υπονομευτές της δημοκρατικής ομαλότητας και της θεσμικής τάξης.Ο ίδιος, όμως, και οι ίδιοι υπουργοί, από τη θέση τής αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κατεδαφιστική κριτική στη Δικαιοσύνη. Και σήμερα επιδεικνύουν, καθ’ έξιν και συστηματικά, απαξία προς δικαστικές αποφάσεις και βασικούς θεσμούς του κράτους δικαίου, όπως είναι ο Ανεξάρτητες Αρχές.
Τι δείχνει η άρνηση της Κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αποκαθιστά τη δυνατότητα ενημέρωσης του προσώπου που παρακολουθείτο για λόγους εθνικής ασφάλειας; Τι δείχνουν οι παρεμβάσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές, με σκοπό να τις μετατρέψει σε όργανα νομιμοποίησης συμφερόντων και κυβερνητικών αποφάσεων;
Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), κατά την έρευνά της για τις υποκλοπές παρακωλύθηκε, οι δε επικεφαλής της απειλήθηκαν, διαπομπεύθηκαν και στο τέλος ο Πρόεδρός της και τα απείθαρχα μέλη, εν μία νυκτί, αντικαταστάθηκαν. Με φωτογραφική διάταξη άλλαξαν τα τυπικά προσόντα του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, για να διορισθεί στέλεχος της Ν.Δ. Στο Συνήγορο του Καταναλωτή, όπως το 2014 τέθηκε επικεφαλής ο Λευτέρης Ζαγορίτης, πρώην Γραμματέας του κόμματος της Ν.Δ. και αποτυχών, τότε, βουλευτής, έτσι και τώρα με το… θεσμικό και… αντιλαϊκιστή Κυριάκο Μητσοτάκη τοποθετήθηκε επικεφαλής η μέχρι πρότινος γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας.
Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός και η αξιοκρατία που προωθεί!
Θεμιτή και επιβεβλημένη η κριτική
Η χώρα, πράγματι, διέρχεται σοβαρή θεσμική κρίση, η οποία αφορά και τη Δικαιοσύνη, αλλά οφείλεται, πρωτίστως, σ’ αυτούς που είναι ταγμένοι να την υπηρετούν και να την προστατεύουν και όχι στην κριτική, ακόμη κι όταν είναι δριμεία και αψίκορη. Στο δημοκρατικό πολίτευμα η κρητική, είτε σε επιστημονικό επίπεδο είτε στη δημόσια σφαίρα είναι επιτρεπτή, θεμιτή, θεμελιώδης απόρροια της ελευθερίας του λόγου και απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας. Διότι η Δικαιοσύνη δεν εξαιρείται του δημοκρατικού ελέγχου και τη λογοδοσίας. Κατά την αποφθεγματική ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου «Και οι κρίνοντες κρίνονται». Το όριο είναι η συκοφαντική δυσφήμηση δικαστικών λειτουργών, η οποία είναι ανεπίτρεπτη. (Αντώνης Καραμπατζός, Καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 23-2-2025).
Η εμπιστοσύνη κερδίζεται
Η Δικαιοσύνη ως εγγυητής της δημοκρατικής νομιμότητας και του κράτους δικαίου πρέπει να διαθέτει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, η οποία, όμως, κερδίζεται, δεν επιβάλλεται. Οικοδομείται από τους λειτουργούς της, όταν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του πολιτειακού έργου, που τους έχει ανατεθεί. Όταν συμπεριφέρονται, ενεργούν και ασκούν τα συνταγματικά τους καθήκοντα με ακεραιότητα, αμεροληψία και ανθεκτικότητα.
Σήμερα, η εκτίμηση των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη είναι στο ναδίρ. Έρευνες, όπως αυτή του τελευταίου «Ευρωβαρόμετρου» αλλά και εγχώριες, αποκαλύπτουν ότι οι Έλληνες πολίτες στην καθημερινή τους επαφή με το δικαστικό σύστημα βιώνουν την αποκαρδίωση και απογοήτευση. Είναι αργό λαβυρινθώδες (πολυνομία), άδικο και ελεγχόμενο από την εκτελεστική εξουσία.
Σε ποσοστό 68% έως 70% πιστεύουν ότι το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν προστατεύονται επαρκώς. Με το σκορ αυτό, που βρίσκεται πολύ πάνω και από τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων (2011, 56%), η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση των 27 χωρών της Ε.Ε. Και στην 59η θέση μεταξύ 180 κρατών με «σοβαρά προβλήματα διαφθοράς».
Ο κόσμος έχει μάτια
και βλέπει αδιανόητες καθυστερήσεις, που ισοδυναμούν με αρνησιδικία, παρ’ ότι ο αριθμός των δικαστών μας είναι αναλογικά υψηλότερος από το μέσο όρο της Ε.Ε. Βλέπει αιφνίδιες αφαιρέσεις δικογραφιών από εισαγγελείς με άνωθεν δικαστική εντολή. Αυτό έγινε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία, μετά την επιλογή της από την Κυβέρνηση στη συγκεκριμένη θέση, πήρε την υπόθεση των υποκλοπών από τους αρμόδιους εισαγγελείς Πρωτοδικών και την έδωσε σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με τη δικαιολογία της αναβάθμισης της έρευνας. Κάτι, που σε άλλες υποθέσεις μείζονος σημασίας δεν έγινε. Και τελικά αρχειοθετήθηκε.
Βλέπει αρχειοθετήσεις υποθέσεων με σκεπτικό που βρίσκεται σε αντίστιξη με τη λογική. Αυτό έγινε το 2021 με την υπόθεση για την περίφημη σύμβαση «717», που αφορούσε στην ηλεκτρονική σήμανση της σιδηροδρομικής γραμμής. Τελικά, με παρέμβαση της ευρωενωσιακής εισαγγελίας, η υπόθεση ανακινήθηκε ένα χρόνο μετά.
Ολέθρια δικαστικά λάθη και παραλείψεις στην τραγωδία στο Μάτι και στη Μάνδρα και στο πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών. Οχτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν, πως ούτε η Κυβέρνηση αλλά ούτε και η Δικαιοσύνη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δικαιωθεί η μνήμη των 57 νεκρών.
Στα κρίσιμα κοινωνικο-οικονομικά και πολιτικά ζητήματα η Δικαιοσύνη ενεργεί ως βραχίονας της κρατικής εξουσίας. ΟΙ απεργίες, στα χρόνια που προκηρύσσονταν, κρίνονταν ως παράνομες και καταχρηστικές, κατά κανόνα. Τα μνημόνια, που συνιστούν μνημειώδη καταπάτηση της συνταγματικής τάξης και απρόκλητη κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας κρίθηκαν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ως σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ανετράπη, με συνοπτικές διαδικασίες και σε χρόνο ρεκόρ, η νομολογία του Δ΄ Τμήματος του Δικαστηρίου από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία ήταν εις βάρος των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Είναι εφικτό;
Σήμερα, η αποκατάσταση της δημόσιας εμπιστοσύνης της Δικαιοσύνης είναι ίσως περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με σιωπητήριο, για όλες τις δικαστικές κρίσεις.
Η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της θα την κερδίσουν, αν πείσουν ότι είναι άξιοι εγγυητές της δημοκρατικής νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Αν διαψεύδουν συνεχώς τον αρχαίο σοφό Ανάχαρσι που είπε ότι οι νόμοι προσομοιάζουν με δίχτυα αράχνης, εφ’ όσον πιάνουν τα μικρά έντομα. Αν αποτελούν ανάχωμα και τείχος στις κυβερνητικές αυθαιρεσίες.
Πόσο κατορθωτό είναι, ιδιαίτερα το τελευταίο, όταν η ηγεσία της Δικαιοσύνης: Προεδρεία των ανωτάτων δικαστηρίων, των Γενικών Επιτροπών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Διοικητικών δικαστηρίων διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο;
Χριστιανική 6 Μαρτίου 2025
ΠΗΓΗ:https://xristianiki.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ad%cf%81%ce%b3%cf%89%ce%bd/
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.