Του Παντελή Σαββίδη
Η Αλ Κάιντα, η Τουρκία και η υποκρισία της Δύσης.- Το Χαλέπι στα χέρια των τούρκων τζιχαντιστών
Η υποστήριξη ή η ανοχή της Τουρκίας από τη Δύση σημαίνει ότι της παρέχονται διαπιστευτήρια για να καταπιέζει λαούς και να συμπεριφέρεται απειλητικά, βάναυσα και αναθεωρητικά στην περιοχή. Ακόμη και εναντίον της Ελλάδας.
Αν αυτό είναι το πρόσωπο της Δύσης, είναι αποκρουστικό. Και επικίνδυνο. Θα πρέπει να προφυλαχθούμε διότι η περίοδος θυμίζει την αντιπαράθεση οθωμανών και δυτικών εκεί, στα χρόνια του Αμπντουλχαμίτ Β'. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό.
Έχει αποδειχθεί η σχέση της Τουρκίας με τρομοκρατικές και τζιχαντιστικές οργανώσεις. Αντί να της επιβληθούν κυρώσεις η Δύση χαριεντίζεται μαζί της αν δεν την φοβάται.
Για να δοθεί άδεια στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία, το 2018, και να καταλάβει το Αφρίν με την επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας", της ζητήθηκε οι τζιχαντιστικές ομάδες που υποστηρίζει να αποχωρήσουν απο το Χαλέπι το οποίο κατείχαν ως τότε. Όπερ και εγένετο. Η βασική διαπραγμάτευση έγινε στην Αστάνα με τη Ρωσία.
Πέρασαν μερικά χρόνια ηρεμίας και η Τουρκία, φαίνεται, πως αντιλήφθηκε ότι η συγκυρία την συμφέρει να δράσει.
Η είδηση της ημέρας λέει πως ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία, Συριακός Εθνικός Στρατός, ανοίγει νέο μέτωπο στη Συρία με τις υποστηριζόμενες από αυτήν δυνάμεις του ISIS να έχουν εισβάλει και να έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος του Χαλεπίου.
Η δύναμη που πρωταγωνιστεί στις επιχειρήσεις και αποτελεί την μετονομασία της Αλ Κάϊντα είναι η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) και συμμαχικές της ομάδες, μερικές από τις οποίες ελέγχονται απο την Τουρκία. Στην ουσία όλη η οργάνωση ελέγχεται από την Τουρκία.
Η Τουρκία είναι, λοιπόν, που ενεργοποιεί το μέτωπο και εισβάλλει αυτήν την στιγμή στο Χαλέπι.
Οι αιτίες;
Ο Ερντογάν εδώ και καιρό επιδιώκει μια συνάντηση με τον Άσαντ με στόχο να δοθεί μια λύση α λα τούρκα στο συριακό πρόβλημα. Ο Άσαντ αρνείται αν η Τουρκία δεν αποχωρήσει από τη Βόρεια Συρία. Η επανενεργοποίηση του μετώπου είναι η κίνηση του Ερντογάν στην σκακιέρα. Αν καταλάβει την πόλη δεν θα την παραδόσει αν δεν πάρει κάτι. Τι θέλει να πάρει;
Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τη Βόρειο Συρία. Ελέγχει κρίσιμες περιοχές και για τα οθωμανικά της οράματα αλλά, κυρίως, για την διακοπή της κουρδικής συνέχειας στα σύνορά της, μιας εδαφικής συνέχειας επικίνδυνης σε περίπτωση που οι Κούρδοι με την βοήθεια του Ισραήλ και των ΗΠΑ συγκροτήσουν στη Βόρειο Συρία μια δική τους περιοχή, όπως στο Βόρειο Ιράκ.
Ειρήσθω εν παρόδω πως το Χαλέπι, όπως και το Κιρκούκ και η Μοσούλη στη Συρία αλλά και η Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται στον Εθνικό Όρκο των τούρκων. Μια διακήρυξη έξι σημείων που ψήφισε το τελευταίο οθωμανικό κοινοβούλιο στις αρχές του 1920 και προσδιόριζε τα τουρκικά σύνορα.
Πριν αναλάβει ο Τράμπ η Τουρκία έπιασε όλους στον ύπνο.
Την Συρία την υποστήριζε- και συνεχίζει να την υποστηρίζει- η Ρωσία. Αυτήν την στιγμή η Ρωσία έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ενεργεί στη Συρία με αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά πέραν αυτών δύσκολο να κάνει οτιδήποτε.
Την Συρία υποστήριζε, επίσης η Χεζμπολάχ η οποία, σχεδόν, έχει διαλυθεί. Και το Ιράν που επίσης υποστήριξε τον Άσαντ βρίσκεται σε αδύναμη κατάσταση.
Άρα, η στιγμή ήταν κατάλληλη για μια στρατιωτική ενέργεια κατάληψης του Χαλεπίου από τζιχαντιστικές δυνάμεις που ελέγχει η Άγκυρα. Ένα, ακόμη, γερό χαρτί στα χέρια της Τουρκίας. Θα διαπραγματευθεί με την νέα αμερικανική κυβέρνηση το ατού που απέκτησε.
Τι ζητά η Τουρκία; Να παραμείνει στη Συρία, να χαρακτηριστεί τρομοκρατική η κουρδική οργάνωση YPG που μάχεται κατά του ISIS στη Συρία και είναι η μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές και να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από την χώρα.
Αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα θα το διαπραγματευθεί σκληρά. Με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών η θέση της ενισχύεται.
Αξιοσημείωτη είναι η επιμονή της Τουρκίας να αποχωρήσουν οι Αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή. Νοιώθει ισχυρή και θέλει να επιβάλλει τις απόψεις της σε όλους τους δρώντες. Οι Αμερικανοί θα της ήταν εμπόδιο.
Κάντε έναν παραλληλισμό και σκεφτείτε γιατί ο Ερντογάν επέμενε στον Μητσοτάκη να αφήσει στην άκρη Αμερικανούς και Ευρωπαίους και να συζητήσουν μεταξύ τους Ελλάδα και Τουρκία. Και ο Μητσοτάκης το δέχθηκε.
ΥΓ: η αρρωστημένη σκέψη δεν θα απέκλειε η Τουρκία να έδρασε σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ για να φέρουν σε δύσκολη θέση τη Ρωσία, το Ιράν τη Συρία και τη Χεζμπολάχ. Πρέπει να βρεθούν αντίβαρα ώστε ο Πούτιν να πιεσθεί να διαπραγματευτεί στην Ουκρανία.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.