Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ: ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ

του Παντελή Σαββίδη

1.-Η θέση μας από τότε που συνειδητοποιήσαμε το παλαιστινιακό πρόβλημα (1973) είναι υπέρ του δικαιώματος των Παλαιστινίων να έχουν την δική τους πατρίδα. Η πατρίδα δίνει ταυτότητα στον άνθρωπο και η ταυτότητα υπόσταση. Την γενική αυτή αρχή μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν ορισμένοι που δεν την αντιλαμβάνονται.
2.-Οι Παλαιστίνιοι είχαν στην αρχή την θέση εκδίωξης του Ισραήλ από την περιοχή αλλά αυτό δεν φαινόταν πραγματικό. Από την άλλη, κάπου είχαν και οι εβραίοι δικαίωμα να ιδρύσουν την δική τους πατρίδα. Με τον καιρό η παλαιστινιακή θέση άλλαξε. Οι παλαιστίνιοι αποδέχονταν την λύση των δύο κρατών και αυτή ήταν μια ικανοποιητική εξέλιξη, για όσους υποστήριζαν το δίκαιο του παλαιστινιακού αγώνα.
3.-Στην προσπάθειά τους να επικρατήσουν στην περιοχή οι ισραηλινοί εφήρμοσαν βίαιες και απαράδεκτες μεθόδους. Ακολούθησε η παλαιστινιακή αντίσταση και οι δύο λαοί (πρώτα ξαδέλφια, αν όχι αδέλφια) μπήκαν σε έναν φαύλο κύκλο ακραίας βίας.
4.-Προσπάθειες έγιναν για να βρουν κάποια λύση μεταξύ τους αλλά δεν τελεσφόρησαν. Πίσω από την αποδοχή της λύσης των δύο κρατών από τους παλαιστίνιους κρυβόταν η επιθυμία ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να διώξουν το Ισραήλ από την περιοχή (κάτι που σημαίνει λανθασμένη ανάγνωση των γεωπολιτικών εξελίξεων) ενώ οι ισραηλινοί απέκρυπταν την επιδίωξή τους να ενσωματώσουν τους παλαιστίνιους σε ένα ενιαίο κράτος, εντελώς λανθασμένη εκτίμηση, ιδιαίτερα σήμερα. Άρα οι συμφωνίες περί δύο κρατών ήταν προσχηματικές.


5.-Ο Αραφάτ, ιδρυτής του κινήματος της παλαιστινιακής αντίστασης, με τις ικανότητές του κατάφερε και ισορρόπησε τις διάφορες τάσεις στο παλαιστινιακό κίνημα. Για οποιονδήποτε διάδοχό του αυτό ήταν αδύνατο. Μετά τον θάνατό του η ισλαμικού προσανατολισμού Χαμάς διαχώρισε την θέση της και κυριάρχησε στη Γάζα. Η Χαμάς πέραν των μουσουλμανικών της θρησκευτικών και ιδεολογικών αναφορών, εξέφραζε την αγανάκτηση- και τον μη συμβιβασμό- ενός λαού που καταδιώκονταν από όλους. Η καταδίωξη δημιουργεί ένα θυμικό και το θυμικό αυτό εξέφρασε η Χαμάς. Οι συνεχείς διώξεις που υφίστανται οι παλαιστίνιοι και η αλαζονική συμπεριφορά του Ισραήλ δημιούργησαν το ψυχολογικό υπόβαθρο προσανατολισμού της πλειοψηφίας των παλαιστινίων προς την Χαμάς χωρίς κατ ανάγκην όλος αυτός ο πληθυσμός να είναι προσανατολισμένος προς το ισλάμ. Οι Παλαιστίνιοι που γνώρισα-και ήταν πολλοί- ήταν κοσμικοί και ικανοί έμποροι. Δεν είχαν σχέση με ακραίες ισλαμικές παραδόσεις. Η δυτική και ισραηλινή αλαζονεία τους έσπρωξε στην αγκαλιά του Ισλάμ. Τώρα όλοι πληρώνουν τα επίχειρα.
6.-Το παλαιστινιακό κίνημα διαχωρίστηκε στους οπαδούς της κοσμικής και πιο διαλλακτικής Φατάχ που έχει έδρα της στη Δυτική Όχθη, στη Ραμάλα, και στην ισλαμικού προσανατολισμού Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα.
7.-Για αρκετά χρόνια το επίδικο συνέχισε να είναι η λύση του παλαιστινιακού. Η μακροχρόνια εκκρεμότητα λύσης του αποστασιοποίησε αραβικές κυβερνήσεις και μείωσε το ενδιαφέρον τους ενώ ώθησε άλλες γειτονικές χώρες, όπως το Ιράν, το Κατάρ και η Τουρκία, να αξιοποιήσουν τον ιδεολογικό ισλαμικό προσανατολισμό της Χαμάς και να εκμεταλλευτούν την παρουσία της για δικούς τους σκοπούς. Η Χαμάς έπαψε εδώ και καιρό να είναι μια, αμιγώς, παλαιστινιακή οργάνωση και ενετάχθη στο δίκτυο των Αδελφών Μουσουλμάνων. Οι επιδιώξεις του δικτύου αυτού είναι ευρύτερες. Δεν εξικνούνται στο παλαιστινιακό.
8.-Η αντιπαράθεση, πλέον, της Χαμάς με το Ισραήλ δεν έχει στόχο την λύση του παλαιστινιακού. Ή, τον έχει, ως δευτερεύοντα στόχο. Ο πρώτος είναι η ισλαμιστική ατζέντα. Και η ατζέντα αυτή διαμορφώνεται από δυνάμεις που ξεπερνούν όχι, μόνο, τα όρια της Γάζας ή του Ισραήλ. Ίσως και της Μέσης Ανατολής.
9.-Χαρακτηριστικό στοιχείο της ατζέντας αυτής είναι η εκ των έσω κατάληψη της Ευρώπης. Στην Ευρώπη έχει δραστηριοποιηθεί ένα ευρύ και περίπλοκο δίκτυο μουσουλμανικών οργανώσεων των οποίων η εξάρθρωση είναι, πλέον, αδύνατη. Οι αδύναμες ηγεσίες της Ευρώπης δεν τολμούν ούτε καν να σκεφθούν το πρόβλημα. Το δίκτυο έχει διαβρώσει και τις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά από τότε που εμφανίσθηκε το παλαιστινιακό ως πρόβλημα, το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζεται από τη δύση, έχασε κατά κράτος επικοινωνιακά, ενώ απώλεσε και τον έλεγχο ευρωπαϊκών και αμερικανικών θεσμών τους οποίους ήλεγχε.
10.-Τον έλεγχο και την επικοινωνιακή υπεροχή δεν τον απέκτησαν οι παλαιστίνιοι. Αλλά το ιδιόμορφο και πολύπλοκο δίκτυο ισλαμιστικών οργανώσεων του οποίου η οργανωτική δομή μπορεί και να μην είναι απολύτως προσδιορίσιμη. Είναι ένα δίκτυο το οποίο έχει αυτονομηθεί.


11.- Αυτό το δίκτυο έχει στόχο τον έλεγχο της Ευρώπης. Αυτό που δεν κατάφεραν οι διάδοχοι του Μωάμεθ με την επέκτασή τους μέσω Βορείου Αφρικής, στην Ευρώπη και την ήττα τους στο Πουατιέ από τον Κάρολο Μαρτέλο (ήττα που έσωσε την Ευρώπη), επιχειρούν να το πετύχουν, τώρα, με ειρηνικό τρόπο. Μέχρι στιγμής το πάνε άριστα.
12.-Η μετανάστευση με την ηθική δικαιολογία αναζήτησης μιας στοιχειωδώς καλύτερης ζωής, ενισχύει το δίκτυο αυτό. Οι καθημερινοί άνθρωποι που μεταναστεύουν μπορεί, πράγματι, να αναζητούν να επιβιώσουν μακριά από τις αστάθειες των δικών τους κοινωνιών αλλά τα πλοκάμια του ισλαμικού δικτύου στην Ευρώπη είναι τόσο σύνθετα και τόσο μεγάλα που εντάσσουν πολλούς από αυτούς στους στόχους τους.
13.-Όλη αυτήν την ρευστότητα τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη την εκμεταλλεύονται και μεγάλες δυνάμεις (Ρωσία- Κίνα) αλλά και περιφερειακές (Τουρκία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, ακόμη και Κατάρ) για τους δικούς τους πολιτικούς, οικονομικούς και ιδεολογικούς στόχους.
14.- Τα ερωτήματα που αναδύονται μετά από όλα αυτά σε έναν δυτικό άνθρωπο ή σε έναν άνθρωπο της καθ ημάς Ανατολής είναι:
-Τι θα γίνει αν καταρρεύσει το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή; Αποτελούσε ανασχετικό παράγοντα στην περιοχή;
-Τι θα γίνει αν υποχωρήσει η παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση ανατολή, την Ευρώπη ή αν ηττηθεί η δυτική οπτική και στις ίδιες τις ΗΠΑ;
-Μήπως όσοι έβλεπαν χωρίς καμιά επιφύλαξη το μεταναστευτικό πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.
Είναι ερωτήματα στα οποία επείγει να δώσουμε απαντήσεις Εκτός και αν θέλουμε να περάσουμε στην ιδεολογική ηγεμονία ενός πολιτισμού με τον οποίο δεν έχουμε καμιά σχέση. Και στις ολοκληρωτικές δομές διοίκησή του.
Δεν είναι απλό το θέμα. Σκεφτείτε το.

ΠΗΓΗ:https://www.anixneuseis.gr/%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b9%cf%83-%cf%86%ce%bf%ce%b2%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%ce%b8%ce%bf%cf%83-%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%b1%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%83/
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.