Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Αναθερμαίνεται το παζάρι με «ομπρέλα» ΝΑΤΟ

Αναθερμαίνεται το παζάρι με «ομπρέλα» ΝΑΤΟ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και επανέναρξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2021
Με «ομπρέλα» ΝΑΤΟ αναθερμαίνεται το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, δρομολογώντας επικίνδυνες διευθετήσεις, με εξελίξεις να αναμένονται μέσα στη βδομάδα, καθώς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας προγραμματίζεται συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, όπως και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών.

Στα προεόρτια αυτών των συναντήσεων, αποφασίστηκε από βδομάδα οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν εκ νέου τις συζητήσεις για τα περιλάλητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ νωρίς το πρωί της Τετάρτης έγινε αιφνιδιαστικά επιχείρηση εκκένωσης του κέντρου προσφύγων στο Λαύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κέντρο διέμεναν 58 άνθρωποι κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην προσφυγική δομή της Μαλακάσας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δικαιολογεί το κλείσιμο του κέντρου με πρόσχημα προβλήματα στατικότητας του κτιρίου και την απόδοση του χώρου στον δήμο. Ωστόσο το όλο θέμα σχετίζεται με τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η Αγκυρα κατ' επανάληψη είχε ζητήσει να κλείσει το κέντρο, ισχυριζόμενη ότι φιλοξενεί Κούρδους πρόσφυγες που συνδέονται με το PKK.

Διόλου τυχαία η είδηση έκανε τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ, όπου κοινή επωδός ήταν ότι «η Αθήνα έκανε το βήμα που περίμενε η Τουρκία», ζεσταίνοντας το κλίμα για τη συνάντηση με τον Ερντογάν. Επέμεναν δε ότι υπάρχει πλέον «παράθυρο ευκαιρίας», κάνοντας λόγο για «ισχυρές κυβερνήσεις» που προέκυψαν μετά τις πρόσφατες εκλογές, επομένως μπορούν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ιστορία αν έχουμε την ευκαιρία να τη διαμορφώσουμε, πολύ περισσότερο αν αυτή η διαφορά, αυτή η παγωμένη διαφορά 40 και πλέον ετών, αντί να παγιωθεί μπορεί να μετατραπεί σε μια ειρηνική και δημιουργική λύση».

Μόνο που κριτήριο της όποιας διευθέτησης δεν είναι οι αγωνίες των δύο λαών να ζήσουν ειρηνικά και με αλληλεγγύη, αλλά οι σχεδιασμοί και οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου στην περιοχή, με θεματοφύλακες της όποιας «λύσης» αυτούς που είναι μέρος του προβλήματος, δηλαδή τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης μεταβαίνοντας στη Λευκωσία έκανε λόγο για «ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού», ενώ μόλις την Πέμπτη διαβεβαίωνε από την Αθήνα ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες διαλόγου, στη βάση βεβαίως του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας».

Αναζητείται η Κύπρος στον χάρτη!

Χαρακτηριστική είναι, τέλος, η προσπάθεια των Αμερικανών στην έδρα του ΝΑΤΟ να περάσουν νέο πακέτο αποφάσεων που ικανοποιούν απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς πάνω σε ζητήματα που μόνο «ονοματολογικά» δεν είναι.

Ειδικότερα, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από το αδιέξοδο που αποτρέπει μέχρι στιγμής την ομοφωνία των κρατών - μελών για την ενεργοποίηση των νέων χαρτών για τα περιφερειακά σχέδια («regional plans») ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων σε όλη την έκταση ευθύνης και - κυρίως - στην Ανατολική Μεσόγειο, η αμερικανική αντιπροσωπεία κατέθεσε «συμβιβαστική πρόταση» που περιλαμβάνει τη δυνατότητα διπλής ονομασίας των Στενών από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας στα όσα προβλέπονται στη Σύμβαση του Μοντρέ (του 1936 - ρυθμίζει το καθεστώς των Στενών και αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένη Συνθήκη) τη δυνατότητα να υπάρχει στα σχέδια σαφής αναφορά ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη δική της ονομασία για τα Στενά («Turkish Straits»).

Πέρα από τη διπλή ονομασία, η αμερικανική πρόταση προβλέπει και απαλοιφή των βασικών ονομασιών στους χάρτες, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μην υπάρχει η ανάγκη αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά αυτή να περιγράφεται με ...συντεταγμένες. Και αυτό μείζον θέμα, για το οποίο στην Αθήνα επικρατεί σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου.

ΠΗΓΗ: https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=8/7/2023&id=19346&pageNo=6
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.