Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες ανθρώπων από το χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της εκκλησίας [Βίντεο]


Χρόνια Πολλά
🎄 Καλά ΧριστούΓεννα 🎄

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στην «Μηχανή Του Χρόνου»
Επιμέλεια, Συλλογή: Σοφία Ντρέκου


Ο Μανώλης Γλέζος περιγράφει πως πέρασε 13 φορές τα Χριστούγεννα στην φυλακή, ενώ μερικές φορές περίμενε την εκτέλεση του αφού είχε καταδικαστεί σε θάνατο.






Οι άνθρωποι της εκκλησίας βιώνουν εντελώς διαφορετικά και πιο πνευματικά την γέννηση του Χριστού. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ιεράρχη. Ως κοσμικός συνεργάστηκε με την ΝΑΣΑ και το ΜΙΤ. Έγινε ασκητής στο Άγιο Όρος και περιγράφει τα λιτά του Χριστούγεννα στο περιβόλι της Παναγιάς.




Δεκ 2014: Ένας τροχονόμος, ένας ηθοποιός, ένας τραγουδιστής, ένας πλοίαρχος, ένας ταξιτζής και ένας dj, αφηγούνται ξεχωριστά Χριστούγεννα της ζωής τους και μας «ξυπνούν» μνήμες και νοσταλγία.

Ο Νίκος Στέκας τα περισσότερα Χριστούγεννα τα περνούσε στο ταξίκαθώς τις γιορτές σχεδόν πάντα δούλευε. Από όλες τις κούρσες και τους πελάτες που είχε πάρει του έχει μείνει χαρακτηριστικά ο Μάνος Χατζηδάκις ο οποίος μπαίνοντας στο ταξί του ζήτησε επιτακτικά να κλείσει το ραδιόφωνο που έπαιζε Νταλάρα.

«Μαύρα» Χριστούγεννα στα μπουντρούμια της Νιγηρίας πέρασε ο πλοίαρχος Βασίλης Βαβάσης. Ένα ταξίδι 6 μηνών για δουλειά, μετατράπηκε σε εφιάλτη που κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια. Όταν έφυγε από την Ελλάδα μόλις είχε παντρευτεί και η γυναίκα του ήταν έγκυος. Όταν επέστρεψε, ο γιος του ήταν 20 μηνών.

Τα Χριστούγεννα που έζησε στην γερμανική κατοχή, ανακαλεί στην μνήμη του ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής. Θυμάται την περίοδο που βομβαρδιζόταν η Κέρκυρα από τους Γερμανούς, παραμονή Χριστουγέννων, όπου μια τορπίλη διέτρησε το διπλανό σπίτι αλλά για καλή τους τύχη δεν εξερράγη και σώθηκαν.

Το έθιμο προσφοράς δώρων στους τροχονόμους είναι μια χριστουγεννιάτικη ανάμνηση του παρελθόντος. Όμως οι παλιότεροι θυμούνται τα κουβούκλια των τροχονόμων που γέμιζαν με δώρα παραμονή πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε το 1936 και άντεξε για πολλά χρόνια.

Τα Χριστούγεννα οι ντίσκο γέμιζαν ασφυκτικά από μαθητές και φοιτητές οι οποίοι πήγαιναν να χορέψουν και να διασκεδάσουν κάτω από την ντισκομπάλα. Η Μπαρμπαρέλα ήταν ένα από τα πιο διάσημα στέκια της δεκαετίας του 80, όπου γίνονταν πολλά πάρτι, διαγωνισμοί χορού αλλά και ο καθιερωμένος σχολικός χορός της τρίτης λυκείου.





Ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής εξιστορεί τις χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις του, από την κατοχή, τον εμφύλιο αλλά και τα χρόνια που ξεκίνησε να δουλεύει στα νυχτερινά κέντρα. Έγινε γνωστός ως ο τραγουδιστής των ανακτόρων καθώς μαζί με την ορχήστρα Λεβ Κανακάκη τραγουδούσε σε όλες τις δεξιώσεις του βασιλικού ζεύγους.







Δεκ 2012: Ο τορπιλητής του "Παπανικολή" μιλά για την Χριστουγεννιάτικη έφοδο του θρυλικού υποβρυχίου, ο Ζάχος Χατζηφωτίου για την αιματηρή πολιορκία που έζησε στο Τομπρούκ, ο Άγγελος Αντωνόπουλος και Ευγενία Δημητροπούλου για την μοναξιά του ηθοποιού, ο Κώστας Τσάκωνας για το απελπισμένο γράμμα που έστειλε στο θεό, αλλά και η άγνωστη ιστορία με τα δέματα ανθρωπιάς, που ετοίμαζε ο συλλέκτης Ιόλας για τους φτωχούς συνανθρώπους του.

Ο Νικόλαος Τασιάκος υπηρετούσε το 1940 ως τορπιλητής στο θρυλικό υποβρύχιο Παπανικολής. Παραμονές Χριστουγέννων το Παπανικολής ήταν σε περιπολία στην Αδριατική, όπου βρέθηκε αντιμέτωπο με εχθρική ιταλική νηοπομπή. Ο κ.Τασιάκος θυμάται πως το ηρωικό πλήρωμα βύθισε τρία πλοία των ιταλών αλλά και την καταδίωξη που υπέστη ως αντίποινα από τον εχθρό. Τελικά το Παπανικολής έφτασε σώο και αβλαβές στον Πειραιά γράφοντας μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Χριστούγεννα στην κόλαση του Τομπρούκ έζησε το 1942 ο γνωστός δημοσιογράφος Ζάχος Χατζηφωτίου. Μόλις 17 χρονών ο Χατζηφωτίου έφυγε κρυφά στη Μέση Ανατολή, όπου εντάχθηκε σε αγγλική μονάδα και πήρε μέρος στην θρυλική πολιορκία του Τομπρούκ στη Λιβύη απέναντι στα διαβόητα στρατεύματα της ερήμου του γερμανού Ρόμελ. Ο Ζάχος Χατζηφωτίου επέζησε από την κόλαση και βρέθηκε να γιορτάζει Χριστούγεννα στην Αλεξάνδρεια στο σπίτι της Σοφίας Βέμπο, η οποία είχε φτάσει στη Μέση Ανατολή ντυμένη καλόγρια και εμψύχωνε με τα τραγούδια της τα ελληνικά στρατεύματα.

Έγινε διάσημος ως μαικήνας της τέχνης, όμως ο Αλέξανδρος Ιόλας είχε και ένα άγνωστο πρόσωπο, που εμφάνιζε τις ημέρες των γιορτών. Το πρόσωπο της φιλανθρωπίας. Από την περίφημη βίλα του στην Αγία Παρασκευή ξεχύνονταν κάθε χρόνο παραμονές Χριστουγέννων φίλοι του, που μοίραζαν σε άπορες οικογένειες και ανθρώπους που είχαν ανάγκη δέματα με γλυκά και φακέλους με χρήματα. Κανένας από τους παραλήπτες δεν έμαθε ποτέ ποιος ήταν ο φιλάνθρωπος αποστολέας.

Κάποια αναπάντεχα Χριστούγεννα, που λόγω σφοδρής κακοκαιρίας αναβλήθηκε η παράστασή του σε μια πόλη της Μακεδονίας θυμάται ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος ενώ η νεαρή συνάδελφος του Ευγενία Δημητροπούλου μιλά για τη μοναξιά των καλλιτεχνών τις ημέρες των γιορτών.

Τα Χριστούγεννά του ως οικονομικός μετανάστης στη Γερμανία τη δεκαετία του ’60 ανακαλεί στη μνήμη ο ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας, που εξιστορεί πως ένα γράμμα που έστειλε στο θεό σε στιγμή απόγνωσης έφτασε τελικά στην ελληνική πρεσβεία.






Δεκ 2011 Έξι Ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες ιστορίες ανθρώπων από το χώρο των τεχνών, των γραμμάτων αλλά και της εκκλησίας, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος μάς μεταφέρει στις βεγγέρες της δεκαετίας του 50 στην Πάτρα και εξηγεί γιατί στις οικογενειακές γιορτές των Χριστουγέννων δεν έπαιζε ποτέ στο πιάνο το τραγούδι «Άστα τα μαλλάκια σου». Το 1952, ήταν το τραγούδι που ακούστηκε στο ραδιόφωνο μετά την είδηση για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Τότε ο συνθέτης έκλεισε εντελώς την «πόρτα» στο λεγόμενο ελαφρό τραγούδι.


Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, περιγράφει πως έλεγαν τα κάλαντα στην Βόρειο Ελλάδα και την παιδική του «ιδιορρυθμία», να χαρίζει πάντοτε τα χρήματα στον Ερυθρό Σταυρό. Διηγείται ακόμη το άρωμα Χριστουγέννων στην καρδιά του καλοκαιριού όταν βοηθούσε στην οικογενειακή επιχείρηση του θείου του που κατασκεύαζε στολίδια για τις γιορτές.

Τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων νοσταλγούν οι ηθοποιοί Γιώργος Καπουτζίδης, Μαρκέλα Γιαννάτου, Σπύρος Σπαντίδας, Σπύρος Πούλης, Δήμητρα Στογιάννη. Τότε που έλεγαν τα κάλαντα σε πιο φιλόξενες και ανθρώπινες γειτονιές και αγόραζαν παιχνίδια διαφορετικά.








Ο ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης, θυμάται τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές που έζησε στο ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσε.

Η βραβευμένη φωτογράφος Σου Παπαδάκου, περιγράφει τα περιπετειώδη της Χριστούγεννα, στην καρδιά της ερήμου, όταν οι Βεδουίνοι την δέχτηκαν στην φυλή τους, με ειδική τελετή μύησης.










Ἡ δράσι τοῦ Υ/Β Παπανικολῆς καὶ τοῦ κυβερνήτη του, Μ. Ἰατρίδη, ζωντανεύει μέσα ἀπὸ τὶς διηγήσεις τῶν παλαίμαχων, Τασιάκου Νικολάου, Γεωργακάκου Παναγιώτη καὶ Παπαδάκη Μανούσου, μελῶν τοῦ πληρώματος. Ὁ τελευταῖος ἐπιζῶν, Τασιᾶκος Νικόλαος, ἀναχώρησε γιὰ τὸ μεγάλο ταξείδι πλήρης ἡμερῶν,στὶς 19/12/2015, τὴν ἴδια ἡμέρα ποὺ τὸ Παπανικολῆς ξεκινοῦσε πρὶν ἀπὸ 75 χρόνια τὸ θρυλικὸ του ταξείδι.

Αἰωνία ἡ μνήμη ὅλων τῶν ἡρώων ποὺ ὑπερασπίστηκαν τὴν Πατρίδα.

Πηγὲς τῶν ἀποσπασμάτων ποὺ παρουσιάζονται στὸ ὀπτικοακουστικό είναι:
α) Συνέντευξη πού ἔδωσε ὁ Νικόλαος Τασιᾶκος στὴν Σοφία Παπαδοπούλου καὶ τὴν παρουσίασε τὸ Ἀθηναϊκὸ Πρακτορεῖο Εἰδήσεων καὶ β) Παραγωγή τῆς ΕΤ 1 μὲ τίτλο «Ὑποβρύχιο Παπανικολῆς-ὁ Θρύλος», βασισμένο σὲ ἔρευνα, ρεπορτὰζ καὶ ἐπιμέλεια τοῦ Κώστα Κωβαίου. 






Τα Χριστούγεννα του 1977, ο καθηγητής Μανώλης Ανδρόνικος κι η ομάδα του, ανακάλυψαν στη Βεργίνα, έναν ασύλητο μακεδονικό τάφο. Μέσα σε ολόχρυση λάρνακα, φυλάσσονταν πολλούς αιώνες, τα οστά του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Στέλλα Δρούγου, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μια από τις βασικές συνεργάτιδες του αείμνηστου καθηγητή, μιλάει για την σπουδαία ανακάλυψη.




ΠΗΓΗ: 
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.