Κυριακή 27 Απριλίου 2025

Σουδάν: Θάνατοι από τον Εμφύλιο, από την πείνα και την δίψα

Τα φώτα της δημοσιότητας των μεγάλων μέσων ενημέρωσης έχουν απομακρυνθεί από τις εκθέσεις στο Σουδάν, όμως αυτή η ταραγμένη χώρα οι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν.

27 Απριλίου 2025


Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ*


Τ ο Σουδάν εισήλθε στον τρίτο χρόνο πολέμου. Τα φώτα της δημοσιότητας των μεγάλων μέσων ενημέρωσης έχουν απομακρυνθεί από αυτό, αλλά σε αυτή την ταραγμένη χώρα οι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν. Και όχι μόνο κάτω από τις βόμβες, αλλά και από τις κακούχιες, την πείνα και τη δίψα.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο παρατάξεων, των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RFS), με τον επικεφαλής του Mohamed Hamdan Dagalo “Hemetti”, αφενός, και των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) με τον επικεφαλής του Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan, που φαίνεται ο επικεφαλής του Κυρίου Συμβουλίου και de facto δεν υποχωρούν. Από την έναρξη της σύγκρουσης, πάνω από 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εκ των οποίων τα 3,4 έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

Ο πόλεμος μεταξύ των δύο στρατηγών, του Mohamed Hamdan Dagalo “Hemetti”, αρχηγού των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και του Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan, de facto προέλυδρου, και δεν αρχηγού. δηλαδή ο μισός πληθυσμός του Σουδάν, υποφέρουν από πείνα και περισσότερα από 15 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους – μεταξύ αυτών τα 3,1 εκατομμύρια έχουν αναζητήσει προστασία σε γειτονικές χώρες – για να γλιτώσουν από τις συνεχείς μάχες.” ( Σουδάν: ένας ακόμη πόλεμος σε εξέλιξη ”, άρθρο μου στην Timesnews, 30.12.24)” (1).

Στα Μαρτίου, η κυβέρνηση κατέλαβε ξανά το Χαρτούμ, ωστόσο τέλη από χθες η πρωτεύουσα δέχεται και πάλι πυρά από το RFS. Στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι παραστρατιωτικοί βομβάρδισαν το αρχηγείο των σουδανικών δυνάμεων με βαρύ πυροβολικό. Οι βόμβες εκτοξεύτηκαν από τη Σάλχα, ένα προάστιο νοτιοδυτικά του Ομντουρμάν, της αδελφής πόλης της πρωτεύουσας, στην άλλη πλευρά του Νείλου. Εκεί, οι αντάρτες κατάφεραν να διατηρήσουν μια θέση με βαριά όπλα.

Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται και σε άλλα μέτωπα, ειδικά στο Νταρφούρ. Κοντά στο Αλ-Φασίρ, την πρωτεύουσα του Βορείου Νταρφούρ, εκατοντάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 12 εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ανελεύθερων βομβαρδισμών στο στρατόπεδο Ζαμζάμ για εκτοπισμένους. Χωρίς έλεος, χωρίς σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, ακόμη και το νοσοκομείο στο σημείο χτυπήθηκε. Οι ιστορίες των επιζώντων είναι δραματικές: «Φύγαμε μόνο με ό,τι είχαμε στις πλάτες μας και τα παιδιά μας, το πιο πολύτιμο απόκτημά μας». Η Ζαμζάμ, η οποία πριν από τις τελευταίες επιθέσεις φιλοξένησε σχεδόν 400.000 εκτοπισμένους, είναι πλέον πρακτικά άδεια. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή αφού καταστράφηκε μεγάλο μέρος των υποδομών και μπλοκαρίστηκαν τα βυτιοφόρα νερά.


Ο Noah Taylor, επικεφαλής της επιχείρησης στο Σουδάν για το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, δήλωσε στους δημοσιογράφους του BBC ότι πολλοί εκτοπισμένοι έμειναν χωρίς φαγητό κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους. Κάποιοι μασούσαν φύλλα για να καταπολεμήσουν την πείνα. Αλλά μόλις έφτασαν στην Tawila (μια πόλη στο βόρειο Νταρφούρ, περίπου 60 χιλιόμετρα από τον καταυλισμό Zamzam/ Ζαμζάμ), πολλοί πέθαναν από την πείνα. Άλλοι κατέρρευσαν στο δρόμο, εντελώς αφυδατωμένοι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης νερού. Ο Taylor πρόσθεσε: «Μας έχουν πει ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά πτώματα κατά μήκος του δρόμου μεταξύ Al-Fashir και Tawila». Οι παρενέργειες ορατές: Σύμφωνα με ορισμένες ανθρωπιστικές υπηρεσίες, η σεξουαλική βία και η αναγκαστική στρατολόγηση βρίσκονται σε άνοδο, ιδίως από παραστρατιωτικούς με επικεφαλής τον Hemetti. Στα τέλη Νοεμβρίου, στη μέση της ερήμου μεταξύ Λιβύης και Σουδάν, περίπου σαράντα Κολομβιανοί μισθοφόροι έπεσαν σε ενέδρα συμμαχικών μαχητών του σουδανικού στρατού (SAF). Οι Κολομβιανοί ήταν μέρος μιας νηοπομπής που μετέφερε επίσης όπλα. Η ανάπτυξη των Νοτιοαμερικανών κατέστη δυνατή χάρη στη βοήθεια των αρχών στο Άμπου Ντάμπι και του Λίβυου στρατηγού ανταρτών Χαλίφα Χαφτάρ και της φυλής του, οι οποίοι ήταν πάντα κοντά στους Σουδανούς παραστρατιωτικούς RFS.

Η εμπλοκή των αρχών στον Άμπου Ντάμπι, οι οποίοι πάντα αρνούνταν, ανακαλύφθηκε τυχαία από τους δημοσιογράφους του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού France 24, οι οποίοι κατάφεραν να αναγνωρίσουν τις πολεμικές συσκευές που μεταφέρονταν με φορτηγά από τη Λιβύη. Οι δημοσιογράφοι αποκάλυψαν ότι πρόκειται για βλήματα όλμων, που προορίζονται για τους παραστρατιωτικούς του Hemetti, που παράγονται από τη βουλγαρική εταιρεία Dunarit και στη συνέχεια πωλούνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πώληση του πολεμικού υλικού εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή για τον Έλεγχο των Εξαγωγών Όπλων στη Σόφια, καθώς ο παραλήπτης, δηλαδή το ΗΑΕ, δεν υπόκειται σε κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η εταιρεία των Εμιράτων, μια δημόσια εταιρεία, η International Golden Group, γνωστή για τη συμμετοχή της στην εκτροπή όπλων σε χώρες που έχουν υποστεί εμπάργκο, αναφέρθηκε σε έγγραφα της Dunarit ως «εισαγωγέας» στο ΗΑΕ. Το 2016, το 2022 και το 2023, το όνομά της συνδέθηκε με παραβιάσεις του εμπάργκου του ΟΗΕ στη Λιβύη. Βλήματα όλμων που κατασκευάστηκαν στη Βουλγαρία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρησιμοποιήθηκαν για να χτυπήσουν δημόσια κτίρια, αγορές, νοσοκομεία, σκοτώνοντας χιλιάδες Σουδανούς πολίτες.
Ακούει κανείς;

(1) “Σουδάν: συνεχίζεται ο εμφύλιος και οι δολοφονίες στο Νότιο Σουδάν”,Timesnews.gr, 22.01.25.

*Το τελευταίο βιβλίο του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου “Παιζω-γραφίες” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Manifesto.


_______****______

Σουδάν: ένας ακόμη πόλεμος σε εξέλιξη

Ακόμα και τα Χριστούγεννα στην κόλαση του Σουδάν άνθρωποι πεθαίνουν: από βόμβες ή από πείνα



Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αν η ζωή υπό τον δικτάτορα Omar al-Bashir – στην εξουσία για 30 χρόνια και καθαιρέθηκε το 2019 – σίγουρα δεν ήταν εύκολη, από τον Απρίλιο του 2023 ο σουδανικός πληθυσμός έχει πέσει στην κόλαση. Σήμερα η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη λαμβάνει χώρα στο Σουδάν. Ο πόλεμος μεταξύ των δύο στρατηγών, του Mohamed Hamdan Dagalo “Hemetti”, αρχηγού των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και του Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan, de facto προέδρου και αρχηγού του στρατού, δεν λυπάται κανέναν. Πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός πληθυσμός του Σουδάν, υποφέρουν από πείνα και περισσότερα από 15 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους – μεταξύ αυτών τα 3,1 εκατομμύρια έχουν αναζητήσει προστασία σε γειτονικές χώρες – για να γλιτώσουν από τις συνεχείς μάχες.

Μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση μαστίζει την χώρα.Το 80 τοις εκατό των νοσοκομείων είναι κλειστά ή λειτουργούν μόνο εν μέρει λόγω έλλειψης προσωπικού ή/και φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια, εκ των οποίων οι 755 χιλιάδες βρίσκονται σε συνθήκες έντονης πείνας. Και είναι πάντα τα παιδιά που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα, ο σοβαρός υποσιτισμός επηρεάζει ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με την έκθεση του Global Hunger Observatory, που δημοσιεύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2024, ο λιμός είναι ήδη παρών σε 5 περιοχές της χώρας και θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλες 5 έως τον Μάιο του 2025. Το IPC (Acute Food Insecurity Classification) επιβεβαίωσε τις συνθήκες λιμού στο Abu Shouk και το al-Salam, δύο στρατόπεδα εκτοπισμένων στο al-Fashir, την πρωτεύουσα του Βόρειου τμήματος της επαρχίας Νταρφούρ.(Το Νταρφούρ είναι ίσως η πτωχότερη περιοχή του Σουδάν, στην Δυτική πλευρά της Χώρας, συνορεύει με το Τσαντ). Επιμένει και στον οικισμό Ζαμζάμ -επίσης στην ίδια περιοχή-, όπου είχε ήδη εντοπιστεί σοβαρή έλλειψη τροφίμων τον περασμένο Αύγουστο. Η οργάνωση επιβεβαίωσε την έλλειψη τροφίμων και στα βουνά Nuba, τόσο στους καταυλισμούς όσο και στις κατοικημένες περιοχές.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της δημοσίευσης του Global Hunger Observatory, ο υπουργός Γεωργίας του Σουδάν, Abu Bakr Omar Al-Bushra, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διακόψει τη συμμετοχή της στο σύστημα ταξινόμησης της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας με άμεση ισχύ. Ο επικεφαλής του υπουργείου κατηγόρησε την IPC ότι «δημοσίευσε αναξιόπιστες αναφορές, με στόχο την αποδυνάμωση της κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του Σουδάν». Η έξοδος του Σουδάν από το σύστημα IPC θα μπορούσε να διακυβεύσει σοβαρά τις προσπάθειες ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσπαθούν να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν εκατομμύρια Σουδανούς που υποφέρουν από την πείνα, δήλωσε ο επικεφαλής μιας ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη χώρα.

Κονβόϋ στο Χαρτούμ Και, μετά από μακρές και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε στα νότια της πολιτείας Χαρτούμ. Μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από 28 φορτηγά έφτασε στο Jebel Aulia, που απέχει περίπου σαράντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Αναστεναγμός ανακούφισης για τους κατοίκους. Είκοσι δύο οχήματα έφεραν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης από το WFP (Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών), ένα άλλο φορτηγό στάλθηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τη CARE International (μια ΜΚΟ των ΗΠΑ που καταπολεμά τη φτώχεια στον κόσμο) και άλλα πέντε ήταν της UNICEF , που περιέχουν φάρμακα. Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί για την ικανοποίηση επειγουσών αναγκών υγείας και διατροφής για 200 χιλιάδες παιδιά και οικογένειες. Η είδηση ​​ανακοινώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου από τις “Emergency Response Cells”, οι οποίες διευθύνονται από εθελοντές που οργανώνουν επίσης κοινοτικές κουζίνες, διανέμουν δέματα τροφίμων, συντονίζουν τις εκκενώσεις και παρέχουν ιατρική βοήθεια.

Φράγμα ξεχειλίζει Κοντά στο Jebel Aulia υπάρχει επίσης το ομώνυμο φράγμα στον Λευκό Νείλο. Μόλις πριν από λίγες μέρες σήμανε ο συναγερμός υπερχείλισης των προστατευτικών εμποδίων, μήκους τριών χιλιομέτρων και ύψους 20 μέτρων. Ορισμένοι ακτιβιστές είπαν ότι χιλιάδες κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή λόγω των πλημμυρών και της επιδημίας χολέρας, η οποία ξέσπασε λόγω έλλειψης πόσιμου νερού. Η κυβέρνηση κατηγόρησε την RFS ότι έκλεισε το φράγμα υπό τον έλεγχό τους από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση. Αλλά σύμφωνα με τους αντάρτες, η κυβέρνηση που βομβάρδισε τα προστατευτικά εμπόδια προκάλεσε την καταστροφή. Εν ολίγοις, πάντα φταίει ο άλλος, αλλά ο πληθυσμός είναι αυτός που πληρώνει τις συνέπειες.
-Νεκροί και τραυματίες: Εν τω μεταξύ ο πόλεμος συνεχίζεται. Περισσότεροι θάνατοι, τραυματισμοί και δυστυχία. Ανήμερα του Αγίου Στεφάνου παραστρατιωτικοί, που καθοδηγούνται από τον Hemetti, βομβάρδισαν τον καταυλισμό Abu Shuck για εκτοπισμένους στο al-Fashir, στο βόρειο Νταρφούρ, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Ο οικισμός φιλοξενεί σήμερα πάνω από 600 χιλιάδες εκτοπισμένους.
Εδώ στο Νταρφούρ (όπως και σε ολόκληρη την χώρα, πέραν του λιμού, έχουμε και σεξουαλική βία. «Η σεξουαλική βία έχει γίνει επιδημία στο Σουδάν».

Ίσως το Πορτ Σουδάν, η επαρχία στην Ερυθρά Θάλασσα, στο ανατολικό Σουδάν, παραμένει ένα από τα λίγα «ήσυχα νησιά» σε αυτή τη χώρα που έχει καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο. Εδώ και λίγο καιρό υπουργεία και πολλές πρεσβείες έχουν μετακομίσει στα παράλια. Ο ντε φάκτο αρχηγός του κράτους, Αλ Μπουρχάν, μετέφερε επίσης την κατοικία του στο λιμάνι για λόγους ασφαλείας.

Σε αυτό το λιμάνι,την ημέρα των Χριστουγέννων, ο πρόεδρος έκανε μια έκπληξη, πραγματοποιώντας μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην καθολική εκκλησία του Πορτ Σουδάν και στο σχολείο Comboni Boy’s, που εγκαινιάστηκε το 1948. Ενώ το γυναικείο ινστιτούτο υπάρχει εδώ από το 1957 Ο Al-Burhan εξήρε τη συμβολή της ιστορικής καθολικής εκκλησίας στο Σουδάν, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της στην υποστήριξη της ανεξαρτησίας της χώρας και ευχαρίστησε τους εκεί ιερείς για το έργο τους στην εκπαίδευση των νέων. Όσον αφορά την εκπαίδευση,,ξεκίνησαν οι τελικές εξετάσεις του 2023, που αναβλήθηκαν λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Όμως οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν μόνο σε περιοχές υπό τον έλεγχο των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων. Το Τσαντ επίσης δεν συναίνεσε στους Σουδανούς πρόσφυγες να κάνουν αυτό το τεστ. Χιλιάδες και χιλιάδες νέοι εμποδίζονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους λόγω του πολέμου. Και τώρα, πολλοί δεν μπορούν να δώσουν ούτε τις τελικές εξετάσεις. Για πολλοστή φορά πρέπει να αναβάλουν ή και να εγκαταλείψουν το όνειρό τους για ένα καλύτερο μέλλον.


ΠΗΓΗ:https://www.timesnews.gr/soydan-enas-akomi-polemos-se-exelixi/
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.