Υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας και ανυπόστατη από μετεωρολογικής πλευράς, είναι η απόδοση στον δυσμενή καιρό της παράδοξης εμφάνισης τουρκικών αλιευτικών στην περιοχή Πάρου, Μυκόνου και Αγαθονησίου. Η εμφάνιση αυτή πρωτοδημοσιεύθηκε από το Σάββατο 10 Ιουλίου 2020 το απόγευμα από την ηλεκτρονική εφημερίδα logotypos.gr της Σύρου. Η εφημερίδα είχε επισημάνει ότι τα αλιευτικά «παραμένουν στις θέσεις τους παρότι η θάλασσα αυτή τη στιγμή είναι κάλμα και δεν υπάρχει πρόβλημα στον διάπλου τους προς Τουρκία».
Εν τούτοις η δικαιολογία που δόθηκε στις 12 Ιουλίου επισήμως από το Λιμενικό Σώμα, είναι ότι: «…λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναγκάστηκαν να προστατευθούν από τον καιρό, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Τα εν λόγω σκάφη κινούνται με πολύ μικρή ταχύτητα και μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα κατευθυνθούν στον τελικό προορισμό τους, που είναι τα έναντι τουρκικά παράλια. Κατά συνέπεια, δεν τίθεται κανένα θέμα αλίευσης από τουρκικά αλιευτικά σκάφη, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».
Δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την θάλασσα θεωρούνται οι καταιγίδες, η ομίχλη και οι θυελλώδεις άνεμοι που προκαλούν τρικυμιώδη θάλασσα. Θέμα ομίχλης, ή καταιγίδων δεν υφίστατο για τις ημέρες αυτές. Επομένως στη συνέχεια θα εξετάσουμε τα επιστημονικά μετεωρολογικά στοιχεία ανέμου. Όπως θα δούμε δεν υπήρχαν θυελλώδεις άνεμοι, δηλαδή οκτώ μποφόρ ή περισσότερο, οι οποίοι ενδεχομένως θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν «δυσμενείς καιρικές συνθήκες».
Η αλήθεια για την κατάσταση του ανέμου
Το Σάββατο το απόγευμα που έγινε ή πρώτη δημοσίευση αυτής της εισβολής ο μέσος άνεμος στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και Ικάριο πέλαγος ήταν Βόρειος και δεν υπερέβαινε τα έξι μποφόρ (ασθενώς πορτοκαλί) όπως φαίνεται στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί (που αναπαριστά τον άνεμο στις 18.00 τοπική ώρα (15.00 UTC) βάσει του προγνωστικού μοντέλου GFS). Από την μελέτη μας προέκυψε ότι ο άνεμος δεν διέφερε ουσιαστικά κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.
Στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής και της Δευτέρας η ένταση του Βορείου ανέμου της περιοχής αυτής κυμαινόταν από πέντε έως έξι και τοπικά εφτά μποφόρ (αντιστοίχως κίτρινο - ασθενώς πορτοκαλί – πορτοκαλί). Στην δεύτερη εικόνα παραθέτουμε τον αντίστοιχο χάρτη της Δευτέρας ώρας 18.00 τοπική (15.00 UTC), που παριστάνει την εικόνα του εντονότερου πρόσκαιρου ανέμου των τριών ημερών, που αμέσως μετά εξασθένησε.
Βεβαίως υπάρχουν και άλλα επιστημονικά μετεωρολογικά στοιχεία της περιοχής που επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω. Επιπροσθέτως μόνον θα αναφέρουμε ότι το δελτίο θαλασσών της ΕΜΥ που εκδόθηκε τη Δευτέρα 13.00 τοπική ώρα (10.00 UTC) αναφέρει (με κεφαλαία γράμματα, όπως εκδίδεται) τα κάτωθι: «ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ-ΙΚΑΡΙΟ ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 6 Η 7 (μποφόρ) ΓΡΗΓΟΡΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 25.10 (μεσημβρινού) 6 (μποφόρ). ΚΥΜΑΤΩΔΗΣ» (σ.σ. κατάσταση θαλάσσης). Δηλαδή μια άλλη κρατική υπηρεσία, η Μετεωρολογική, διαψεύδει το Λιμενικό Σώμα για τις «δυσμενείς καιρικές συνθήκες», αφού δεν υπάρχει τρικυμιώδης κατάσταση θαλάσσης!
Ο κατευνασμός παραμένει
Ο άνεμος που περιγράψαμε δεν δικαιολογεί την ανακοίνωση του Λιμενικού. Ακόμα και αν υπήρχε άνεμος που να επηρέαζε τα τουρκικά αλιευτικά, θα ζητούσαν προστασία νοτίως της Μυκόνου, όπου με τον Βόρειο άνεμο μειώνεται ο κυματισμός. Όμως το ίχνος που δημοσιεύθηκε δείχνει ένα τουλάχιστον από τα αλιευτικά να ευρίσκεται ανατολικά της Μυκόνου, όπου θα είχε και τον μεγαλύτερο κυματισμό θαλάσσης!
Κατόπιν αυτών μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια ότι τα τουρκικά αλιευτικά δεν εισέβαλαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα λόγω «δυσμενών καιρικών συνθηκών». Αν λοιπόν δεν είναι ειλικρινής η ανακοίνωση για τις «δυσμενείς καιρικές συνθήκες», γιατί να δεχθούμε ως αληθές το μέρος της ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα αλίευσης από τουρκικά αλιευτικά σκάφη»;
Εν τούτοις η ίδια η ανακοίνωση αυτή τυπικά νομιμοποιεί την παρουσία των σκαφών αυτών, παρ’ ότι ουσιαστικά δεν κινούνται με όρους αβλαβούς διελεύσεως, αλλά επιβλαβούς. Το Λιμενικό Σώμα δεν αναφέρει στη ανακοίνωση αν έκανε το αυτονόητο, για ένα κράτος που ασκεί κυριαρχία. Δηλαδή να ελέγξει όλα τα τουρκικά αλιευτικά, όπως έχει κάθε δικαίωμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά και υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό.
Επίσης ανακοίνωσε ότι «…μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα κατευθυνθούν στον τελικό προορισμό τους…», χωρίς να αναφέρει αν το είπαν οι καπετάνιοι τους, οι οποίοι φέρουν και την ευθύνη της αποχώρησης. Αυτό πιθανώς υποκρύπτει την απουσία ελέγχου ή και συνεννόησης. Έτσι το ελληνικό Λιμενικό αναλαμβάνει την ευθύνη της ενδεχόμενης αθέτησης της "υποσχέσεως" αποχώρησης!
Νέα εκδήλωση υβριδικού πολέμου
Όπως προκύπτει από την απουσία «δυσμενών καιρικών συνθηκών», δεν τίθεται θέμα αποχώρησης με βάση τον καιρό, αφού δεν ήλθαν εξ αιτίας του. Άλλωστε αν ήθελαν να προστατευθούν από τις «δυσμενείς καιρικές συνθήκες», το Σάββατο θα πήγαιναν δυτικότερα του 25ου μεσημβρινού, που ο άνεμος ήταν αρκετά ασθενέστερος. Ήλθαν όμως ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, όπου η Τουρκία διεκδικεί κυριαρχία.
Επομένως πρόκειται για μια άλλη μορφή υβριδικού πολέμου, με χρήση νέων μη στρατιωτικών μέσων. Αυτό δεν φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό, ή αποκρύπτεται. Παρά ταύτα, όπως και στην περίπτωση του "Όρουτς Ρέις", η πολιτική ηγεσία φαίνεται ότι γίνεται συνήγορος των, εις βάρος της Ελλάδας, έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και μάλιστα σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία επί των χωρικών της υδάτων!
Στην πραγματικότητα οι καπετάνιοι των τουρκικών αλιευτικών γνωρίζουν ότι οι κινήσεις τους αυτές επιφέρουν έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές οποιασδήποτε σοβαρής χώρας. Φαίνεται όμως ότι αυτούς τους ελέγχους δεν τους επέτρεψε η πολιτική ηγεσία, μη θέλοντας να ασκήσει την κυριαρχία της, για λόγους κατευνασμού! Όμως η μη άσκηση ελέγχου, άρα κυριαρχίας, εντός των χωρικών μας υδάτων ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας και για άλλα.
Δηλαδή να χρησιμοποιήσει στο μέλλον ανάλογα σκάφη, ως Δούρειους Ίππους γεμάτους με ομάδες ειδικών δυνάμεων, για να προσβάλει, με στρατήγημα, κάποια νήσο. Έτσι ο πρόεδρος Ερντογάν ελέγχει τις αντιδράσεις μας και μας λέει συμβολικά: «Αφού δεν τολμάτε να ελέγξετε τα ψαροκάικα που σας έστειλα, σιγά μην τολμήσετε να πειράξετε το Όρουτς Ρεΐς, που θα στείλω για να κάνει έρευνες στο βυθό της υφαλοκρηπίδας σας. Αέρας λοιπόν στα πανιά μου»!. Πότε επί τέλους αντιληφθούμε το κακό που κάνουμε με τους κατευνασμούς;
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.