Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

ΚΕΝΤΡΟ, ΔΗΘΕΝ, ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα κάθονται

ΚΕΝΤΡΟ , ΔΗΘΕΝ, ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι, περισσότεροι από τους άστεγους.

Ζητούσαν 10 έγγραφα από τους αστέγους, που ήταν αδύνατο να βρεθούν, π.χ. ΑΦΜ !, μόνο και μόνο, για να δημιουργούν προσκόμματα…, και να μην έρχονται και άλλοι άστεγοι, και χαλάνε την ησυχία των υπαλλήλων…

Άθλιες συνθήκες, που θύμιζαν κρατητήρια.

Επιδότηση με 2,000.000 ε τον χρόνο, ναι, δεν διαβάσατε λάθος, για ελάχιστους αστέγους, ενώ με τα χρήματα αυτά, θα είχαν λύσει το πρόβλημα τους, για 10 χρόνια, το σύνολο των αστέγων της πόλης…
Και άλλα πολλά…

Τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι όλα αυτά , από τους ίδιους τους αστέγους…
ΤΑΔΕ ΕΦΗ, όμως, ΚΑΙ Ο ΤΟΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ , που επισκέφτηκε το 2014 το κέντρο , και ήταν λαλίστατος , και είχε δίκιο.
ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΔΕΝ ΞΑΝΑ-ΕΙΠΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ,…
Διαβάζουμε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στις 1-9-2014…

<< Τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Φιλοξενίας Αστέγων της Ουνέσκο στον Πειραιά, διαπίστωσαν –σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας – σε επίσκεψή τους την Τετάρτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και αντιπροσωπεία του κινήματος «Αλληλεγγύη Ανυπακοή Αντίσταση Ανατροπή» (ΑΛ.ΑΝΥ.Α) και της Κίνησης Πολιτών ενάντια στις διακοπές ρεύματος.

Καταγγέλλουν μάλιστα ότι ο ξενώνας επιδοτείται με δύο εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αλλά οι συνθήκες φιλοξενίας θυμίζουν συνθήκες κράτησης και τιμωρίας πολιτών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κέντρο επιδοτείται από τήν Ουνέσκο, εντάσσεται σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, χρηματοδοτείται με 2.000.000 ευρώ το χρόνο και έχει χορηγίες (χρηματικές και υλικές) από ομίλους, επιχειρήσεις, ιδιώτες.>>.
Την αλήθεια είχε πεί, μόνο, που το ενδιαφέρον του, ήταν, δυστυχώς , πρόσκαιρο…

ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ, ΑΚΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ…

Η κυρία Σωτηρία από τις Σπέτσες μένει μαζί με τον σύντροφό της και τον μεγάλο γιο της στην προβλήτα από όπου φεύγουν τα πλοία για τον Σαρωνικό. Βρέθηκε εκεί λόγω οικογενειακών προβλημάτων και θεωρείται από τους πιο παλιούς αστέγους στο λιμάνι. Είναι τουλάχιστον τέσσερα χρόνια εκεί, ίσως η πιο «παλιά» στο συγκεκριμένο σημείο.
Για να φύγει από τον χώρο που είναι τα υπάρχοντά της πρέπει κάποιος από τους άλλους δύο με τους οποίους μένει μαζί να είναι εκεί. Γιατί, όπως λέει, δεν έχει εμπιστοσύνη στους άλλους αστέγους και φοβάται τις κλοπές. Εχουν δει πολλά τα μάτια της. Τα πρωινά ο σύντροφος και ο γιος της κάνουν τους αχθοφόρους στο λιμάνι. Κάποιες φορές μπορεί να γυρίσουν και με 10 ευρώ στην τσέπη. Αλλες και με ένα ευρώ καθώς ο «πελάτης» τούς απαντάει «τόσα έχω μόνο!».

Επίσης επιτηρεί και τα πράγματα και άλλων αστέγων (τουλάχιστον επτά) που απουσιάζουν για να βρουν φαγητό σε κάποιο από τα συσσίτια. Ο λόγος είναι ότι εάν περάσει συνεργείο καθαριότητας και δει τις σακούλες με ρούχα, συνήθως θα τις πετάξει. Και η κυρία Σωτηρία φροντίζει να τις βρουν οι άστεγοι όταν επιστρέψουν.
Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ξαναμαζέψουν ρούχα. Σύνταξη αν και έχει φθάσει τα 60 χρόνια της δεν περιμένει ενώ στο ερώτημα γιατί δεν πάει στη δομή του δήμου απαντάει με μια φράση: «Γιατί θέλουν πολλά χαρτιά».

Η ΚΥΡΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΣΤΕΓΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ…

Μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα στο λιμάνι του Πειραιά τα πληρώματα των πλοίων προετοιμάζονταν να υποδεχθούν τους ταξιδιώτες. Κάποιοι ωστόσο έμειναν … και αυτό το Πάσχα στο λιμάνι. Είναι οι άστεγοι.

Ο κυρ-Κώστας, ο κυρ-Βαγγέλης, ο κυρ-Γιάννης και τόσοι άλλοι. Ανθρωποι της διπλανής πόρτας που σοβαρά οικογενειακά ή/και οικονομικά προβλήματα τους εξανάγκασαν να κάνουν «σπίτι» τους την προβλήτα. Από 20 έως και 85 ετών. Ελληνες οι περισσότεροι αλλά και πρόσφυγες από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας ή της Ανατολικής Ευρώπης. Ανδρες στην πλειονότητά τους. Τώρα πια ελάχιστοι μένουν σε «ανοίγματα» του παλιού κτιρίου στην πύλη Ε2. Οι περισσότεροι κατέφυγαν σε άλλα σημεία όπως πίσω ή ανάμεσα στα μεταλλικά καθίσματα στις προβλήτες από όπου φεύγουν τα πλοία για Κυκλάδες και Αργοσαρωνικό στις πύλες Ε7, Ε8 και Ε9. Επίσημη καταγραφή του αριθμού τους δεν υπάρχει. Αλλοι λένε για 30 - 40 άτομα τα οποία διαβιούν μονίμως τα τελευταία επτά χρόνια, άλλοι κάνουν λόγο για πολύ περισσότερους.

ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ, ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ….

Κυριακή 5 Μαίου 2019, σιτίζουμε, με λεφτά από την τσέπη μας, και όχι από εκείνα που συγκεντρώνουν τα λαμόγια, τους αστέγους του Πειραιά…

ΟΜΑΔΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΣΤΕΓΩΝ

1-5-2019


Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.