Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Έτσι ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην Ιταλία:È morto l’intellettuale e politico greco Michalis Charalambidis




Η είδηση του θανάτου του Μιχάλη Χαραλαμπίδη όπως μεταδόθηκε από τους Ιταλούς δημοσιογράφους:

Για αυτόν η Καλαβρία ήταν η Μεγάλη Ελλάς. Η ανάμνηση, ακόμα έντονη, της παρουσίας του στο Vibo Valentia, όπου είχε προγραμματίσει να επιστρέψει.

Η επίσημη ανακοίνωση, όπως βλέπουμε από τις εικόνες, δόθηκε από την ελληνική τηλεόραση και γρήγορα εξαπλώθηκε και στην Ιταλία, ειδικά στην Καλαβρία όπου είχε φίλους και θαυμαστές και όπου επέστρεφε συχνά. Πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 73 ετών ο Έλληνας διανοούμενος Μιχάλης Χαραλαμπίδης.

Διανοούμενος και πολιτικός, είχε συμμετάσχει στην επταμελή ομάδα που συνέταξε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ όταν η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη υπό τη δικτατορία των στρατιωτικών. Το 1994, το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του να αναγνωριστεί η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Πόντου.

Υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα των Λαών και την Απελευθέρωση, μέλος της διεθνούς ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ερευνητής στο  Ίδρυμα Μεσογειακών Σπουδών.

Ήταν ιδιαίτερα δεμένος με την Ιταλία και την Καλαβρία πάνω από όλα. Ονόμασε τον εαυτό του «Ιταλιώτη Έλληνα».

Είχε αφήσει το στίγμα του στο Vibo Valentia και λίγες μέρες πριν από τον ξαφνικό θάνατό του είχε μιλήσει με τους φίλους του από τη Vibo Valentia για να σχεδιάσουν την επιστροφή του στην πόλη.

Η εμπειρία του Vibo τον είχε ικανοποιήσει όταν, ως καλεσμένος στις αίθουσες CEV στο Palazzo Gagliardi, ήταν ο πρωταγωνιστής μιας πολυσύχναστης συνάντησης με έντονα θέματα.

Κατά τη γνώμη του, η Μεσόγειος είναι το λίκνο του πολιτισμού. Ο δυτικός πολιτισμός γεννήθηκε στην Ελλάδα και επεκτάθηκε μέσω της Magna Graecia σε έναν βαθύ και άρρηκτο δεσμό που κάνει την Καλαβρία βαθειά Ελλάδα.

Σε μια έντονη συγκινησιακά συζήτηση εκείνο το βράδυ στο Palazzo Gagliardi της οποίας η μνήμη παραμένει ζωντανή ανάμεσα στους παρευρισκόμενους που γοητεύτηκαν από τον τρόπο παρουσίασης αυτών των ιδεών που αναδεικνύουν μια περιοχή που λανθασμένα θεωρείται «επαρχία». Ιδέες και έργα που δεν πρέπει να χαθούν με τον πρόωρο θάνατό του.

Αυτό θυμάται και ο πολιτιστικός σύλλογος Apodiafazzi της Ελληνικής Καλαβρίας, που θεωρούσε δικό της τον Χαραλαμπίδη ως επίτιμο μέλος του συλλόγου, μεγάλο φίλο και αδελφό των Ελλήνων της Καλαβρίας και της πόλης Μπόβα: «Με τον Μιχάλη - θυμάται ο σύλλογος – λίγες εβδομάδες πριν είχαμε συμφωνήσει να συναντηθούμε στη Bova τον Μάιο (όταν είχε προγραμματίσει και η επιστροφή του στο Vibo Valentia, επιμ.) και τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα για να συνεχίσουμε το έργο της αξιοποίησης της Ιταλοελληνικής Φιλίας.

Η παρουσία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στο Vibo Valentia κατέστη δυνατή χάρη στον σύλλογο «Monte Sussidiario di Parghelia», με πρόεδρο τον Francescantonio Iannelli, ο οποίος είχε διοργανώσει την εκδήλωση σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης «Caprilli», σε σκηνοθεσία Maurizio Bonanno.

«Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης – θυμάται ο Maurizio Bonanno, που ευχαρίστησε τη Daphne Iannelli μέσω της οποίας μπόρεσε να γνωρίσει τον Έλληνα διανοούμενο – έχει επαναφέρει το σφρίγος και το βάθος μιας ιστορίας χιλίων χρόνων, έναν πολιτισμό που είναι το λίκνο της Δύσης και που έχει την κατοικία του σε αυτές τις δύο χώρες, την Καλαβρία και την Ελλάδα, που συνδέονται με έναν βαθύ, προγονικό, αρχέγονο δεσμό, που κάνει την Καλαβρία τη Βαθειά Ελλάδα, όπως την όρισε.





ΠΗΓΗ: https://www.youtube.com/watch?v=NuLyrD2Z46o
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.