Από την “Ανασκόπηση του 2020” για τα προσωπα που έφυγαν από τη ζωή αλλά όχι απο κοντά μας, ξεχωρίσαμε εναν αποχαιρετισμό στον “δικό μας” Μανώλη Γλέζο, συνιδρυτή του ΕΣΔΟΓΕ.
” Αποχαιρετισμός στον Μανώλη Γλέζο
Σ’ αυτό το μικρό αφιέρωμα θα γίνει μια επιλογή των πιο αντιπροσωπευτικών ιστορικών γεγονότων της πλούσιας αγωνιστικής του πορείας.
1940: Περνά στην ΑΣΟΕΕ (οικονομικές επιστήμες) και συγχρόνως εντάσσεται στις τάξεις των πρώτων αντιστασιακών νεολαιίστικών οργανώσεων (ΟΚΝΕ-ΕΠΟΝ-ΕΑΜ νέων).
31 Μαΐου 1941: Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας ανεβαίνουν μεσάνυχτα από ένα αφύλακτο πέρασμα στην Ακρόπολη και κατεβάζουν τη χιτλερική σβάστικα. Οι Γερμανοί επικηρύσσουν με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό τους «δράστες» και τους δικάζουν ερήμην σε θάνατο.
Ποτέ μου δεν τη ρώτησα πώς το κατάλαβε. Θα το θεωρούσα προσβολή στη νοημοσύνη της».
1942: Συλλαμβάνεται από την Γκεστάπο, φυλακίζεται, βασανίζεται, αλλά γλιτώνει την εκτέλεση, αφού τότε οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν ότι είναι ο ίδιος που κατέβασε τη σημαία τους. Οι Γερμανοί τον απελευθερώνουν, επειδή αρρώστησε βαριά με φυματίωση.
1943-44-45: Συνεχίζει την αντίσταση μαζί με όλον τον ελληνικό λαό, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται και από τους Ιταλούς κατακτητές και από τις δυνάμεις των εγκάθετων ελληνικών κυβερνήσεων και τους ταγματασφαλίτες περνώντας 12 μήνες φυλακισμένος, για να δραπετεύσει τον Σεπτέμβρη του 1944.
10 Μαΐου 1944: Ο μικρότερος αδελφός του, ο Νίκος Γλέζος, εκτελείται στην Καισαριανή από τους Ναζί μαζί με άλλους 91 αγωνιστές – ανάμεσα στους οποίους και 10 γυναίκες. Συνταρακτικό είναι το σημείωμα που γράφει στη μάνα του στη φόδρα της τραγιάσκας του και το ρίχνει από το καμιόνι που τους μεταφέρει: «Αγαπητή μητέρα, σας φιλώ, χαιρετισμούς, σήμερα πάω για εκτέλεση. Πέφτοντας για τον ελληνικό λαό, Νίκος Γλέζος. Παραμυθίας 40».
- 1945: Με την απελευθέρωση ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας δηλώνουν συγχρόνως σε δύο αθηναϊκές εφημερίδες, ο Γλέζος στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και ο Σάντας στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ότι είναι εκείνοι που κατέβασαν την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη και έτσι γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό.
1945 – Απελευθέρωση: Αναλαμβάνει αρχισυντάκτης και υπεύθυνος έκδοσης της εφημερίδας «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» μέχρι το 1947, οπότε και κλείνει η εφημερίδα από τις τότε ελληνικές Αρχές.
1951: Ενώ είναι φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της νεοϊδρυθείσας ΕΔΑ. Μέσα από τη φυλακή δίνει τους δικούς του αγώνες με απεργία πείνας για την απελευθέρωση από την εξορία άλλων 10 εκλεγμένων βουλευτών με την ΕΔΑ. Το πετυχαίνει, αλλά ο ίδιος δεν αποφυλακίζεται.
1954: Αποφυλακίζεται κάτω από την πίεση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, όπου με αίτημα την απελευθέρωση του Γλέζου οργανώθηκαν πορείες-διαδηλώσεις και γενικές απεργίες. Με την απελευθέρωσή του αναλαμβάνει οργανωτικός γραμματέας της ΕΔΑ και διευθυντής της εφημερίδας «ΑΥΓΗ».
1961: Ο Μ. Γλέζος, ενώ είναι στη φυλακή, εκλέγεται πάλι βουλευτής με την ΕΔΑ, αλλά του αφαιρείται η βουλευτική έδρα από την Κυβέρνηση Καραμανλή, με το επιχείρημα «ότι του είχαν αφαιρεθεί τα πολιτικά δικαιώματα» από το στρατοδικείο.
1962: Ο Μ. Γλέζος εκτός φυλακής.
21η Απρίλη 1967: Ο Γλέζος συλλαμβάνεται από τους απριλιανούς πραξικοπηματίες. Νέες φυλακίσεις και εξορίες για 4 ακόμη χρόνια στο Πικέρμι, στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου και στον Ωρωπό, απ’ όπου και απελευθερώθηκε το 1971.
1971-1981: Δημιουργία του εκδοτικού οίκου «ΒΕΓΑΣ». Άνοιγμα του ομώνυμου βιβλιοπωλείου στην οδό Ιπποκράτους 4, όπου θα γίνει «εργαστήριο» πνευματικής-πολιτιστικής αλλά και πολιτικής σκέψης. Την περίοδο αυτή θα εκδοθούν από τον ίδιο τα πολύ σημαντικά βιβλία:
Η ιστορία του βιβλίου (1974)
Από τη δικτατορία στη δημοκρατία (1974)
Το φαινόμενο της αλλοτρίωσης στη γλώσσα (1977).
Το 1981 η ΕΔΑ συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ και κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές, όπου ο Μ. Γλέζος εκλέγεται 1ος βουλευτής στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών.
1984: Εκλέγεται ευρωβουλευτής σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
ΣΥΡΙΖΑ – Κίνηση «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»: Με τον Σύριζα θα εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας το 2012 και το 2013 και ευρωβουλευτής το 2014 (με 468.000! ψήφους). Παραμένει στο Ευρωκοινοβούλιο για έναν χρόνο, όσο είχε δηλώσει εξ αρχής, προκειμένου να προωθήσει το θέμα της καταβολής των γερμανικών οφειλών. Παρά τον τιτάνιο αγώνα δεν ευτύχησε να δει να υλοποιείται αυτός ο στόχος, εξαιτίας κυρίως της αδράνειας ή της υποταγής όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί το 2015, διαφωνώντας με την πολιτική των μνημονίων στην οικονομία.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Οι τιμητικές διακρίσεις που αποδόθηκαν στον Μανώλη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι πολλές. Ξεχωρίζουν το βραβείο Ειρήνης του «Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης» και το βραβείο «Λένιν», καθώς και τιμητικοί τίτλοι διεθνών οργανισμών Ειρήνης. Του απονεμήθηκε ο τίτλος επίτιμου καθηγητή των Πανεπιστημίων: Πάτρας – Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης – Πανεπιστημίου Αθηνών – ΕΜΠ – Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, από δεκάδες αρχηγούς κρατών και 38 δήμοι της χώρας τον έχουν ανακηρύξει επίτιμο δημότη.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ: Ο Μ. Γλέζος αφήνει ένα πολύ σημαντικό έργο στον Πολιτισμό και στα Γράμματα.
Τα μουσεία στ’ Απεράθου Νάξου (Λαογραφικό-Φυσικής ιστορίας-Εικαστικών τεχνών και γεωλογικό). Η Βιβλιοθήκη Νίκου Γλέζου (του εκτελεσμένου από τους Γερμανούς μικρότερου αδελφού του).
Οι βιβλιοθήκες σε μικρές κοινότητες στα νησιά του Αιγαίου.
Τα «ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΝΕΑ»: Σημαντική κυκλαδίτικη εφημερίδα.
- «ΠΟΛΙΤΕΣ»: Περιοδικό πανελλήνιας εμβέλειας, άφησε τη δική του εποχή.
- «ΒΙΒΛΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΑ»: Τα σπουδαιότερα είναι:
Το δίτομο έργο «Εθνική Αντίσταση 1940-1945», έκδοση 2006. Το μνημειώδες αυτό έργο παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, έτυχε θερμής υποδοχής και αγοράστηκε από πλήθος πολιτών, ιδρυμάτων και πανεπιστημιακών σχολών.
«Η συνείδηση της πετραίας γης», 1977
«Η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής», 1999
«Και ένα Μάρκο να ήταν… Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα», 2012
“Στα Κυκλαδονήσια η αίσθηση στο φως στιχουργεί”, 2016
“ΑΚΡΩΝΥΜΙΑ”, 2017 (Έκδοση της Βουλής των Ελλήνων).
Στο καλό, Μανώλη, έφυγες μόνος μέσα στη σιωπή της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά κλεισμένος στις καρδιές του κάθε Έλληνα να του μιλάς και να τον ενθαρρύνεις για την αξία της ζωής, για τα ιδανικά μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας, μιας κοινωνίας της δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας, της Λευτεριάς, της Ειρήνης, του Σοσιαλισμού.
ΠΗΓΗ https://simerini.sigmalive.com
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.