Κάποιο καλοκαιρινό πρωινό της δεκαετίας του 80 ένα ασθμαίνον «πόνι» ανηφορίζει στις κατάφυτες πλαγιες του Ξηρού όρους. Οδηγός ο Φίλιππος και συνοδηγός ο Κάλλιστος. Στην πίσω θέση «στραμπουληγμένος» ο Μικρός Απατεών να «ρουφάει» αχόρταγα τα όσα έλεγαν οι δυο σπουδαίες μορφές της ορθόδοξης διανόησης.
Στην είσοδο της Μονής τους περίμενε ο... παπα-πύραυλος, να τους οδηγήσει σε μια από τις αγιότερες μορφές του σύγχρονου κόσμου.
Καθώς περνάνε το κατώφλι, ο Παύλος δίνει οδηγίες στον Μικρό Απατεώνα να ηχήσουν χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες.. Οι κωδωνοκρουσίες καλωσορίσματος, δεν ήχησαν τελικά ποτέ, αλλά αυτό ουδόλως ενόχλησε τον Κάλλιστο που 'χε στο μυαλό του άλλες προτεραιότητες...να πάρει την ευλογία του Ιακώβου, καθώς εκείνο τον καιρό εργάζονταν με τον Φίλιππο σε μια επίπονη εργασία, τη μετάφραση της Φιλοκαλίας στα Αγγλικά.
Αφιέρωμα αξόδευτης φιλικής αγάπης στον Andreas Moratos
..
Και ένας... υπομνηματισμός (Andreas Moratos)
για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν κάποια ή όλα τα εικονιζόμενα πρόσωπα: Στη μεγάλη φωτογραφία είναι ο Philip Sherrard (Φίλιππος Σέρραρντ, επί το ελληνικότερον) (1922-1995), πασίγνωστος στους θεολογικούς - φιλοσοφικούς - φιλολογικούς - ιστορικούς - λογοτεχνικούς - αισθητικούς, κ.λπ. χώρους, με σημαντικότατο μεταφραστικό έργο. (Μόνο για να ψάξει κανείς στοιχεία για την προσωπικότητα και το έργο του στο διαδίκτυο θέλει μέρες ολόκληρες...
Εντελώς ενδεικτικά:
http://nikopoulos.blogspot.com/2008/06/blog-post_04.html ). Ο Σέρραρντ, ήδη από το 1960, είχε βρει τον επίγειο παράδεισό του στα Κατούνια, μια παραθαλάσσια έκταση πνιγμένη μέχρι πρόσφατα στο πράσινο, πολύ κοντά (3 χλμ.) στη Λίμνη Ευβοίας. Στο ησυχαστήριό του αυτό (συνειδητά, δεν είχε καν ηλεκτρικό ρεύμα!) ο Σέρραρντ εγκαταστάθηκε μόνιμα από το 1977 μέχρι το τέλος της ζωής του... Στην αριστερή φωτογραφία είναι ο επί χρόνια επίσκοπος (από το 2007 μητροπολίτης) Διοκλείας Callistos Ware (Κάλλιστος Γουέαρ), για τον οποίο επίσης χρειάζονται μέρες ολόκληρες να ψάχνει κανείς στο διαδίκτυο... Εδώ δύο μόνο πράγματα να σημειώσω: Πρώτον, ότι ο π. Κάλλιστος, σύμφωνα με δική του δήλωση, προσήλθε στην Ορθοδοξία λόγω της γνωριμίας του με τον π. Αμφιλόχιο Μακρή, τεράστιο πνευματικό μέγεθος της Πάτμου, ο οποίος πρόσφατα αγιοκατατάχτηκε.
Δεύτερον, ότι ο Γουέαρ μαζί με τον Σέρραρντ καταπιάστηκαν μ' ένα εξαιρετικά δύσκολο, τιτάνιο θα έλεγα, έργο, εκείνο της μετάφρασης της "Φιλοκαλίας" στα αγγλικά. Όποιος έχει ελάχιστα ασχοληθεί με τη "Φιλοκαλία" στο πρωτότυπο, καταλαβαίνει εύκολα γιατί χαρακτήρισα τιτάνιο αυτό το έργο...
Στην τρίτη φωτογραφία εικονίζονται ο νέος άγιος Ιάκωβος (Τσαλίκης) με τον τότε αρχιμανδρίτη, μετέπειτα μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, Παύλο (Ιωάννου), στη μονή του Οσίου Δαυΐδ. Ε, εδώ πια κι αν χρειάζονται (και για τους δύο) ψαξίματα ημερών... Από τους τέσσερις εικονιζόμενους, μόνο ένας ζει σήμερα: ο Κάλλιστος Γουέαρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.