Του Βασίλη Λαμπόγλου
Δημοκρατία λέγεται το πολίτευμα όπου δημιουργείς μια ανεξάρτητη αρχή τον Σεπτέμβριο του 2019 (Μητσοτάκης) που την ονομάζεις Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας και έχει έργο να ελέγχει τις οικονομικές ατασθαλίες.
Δημοκρατία λέγεται και το πολίτευμα στο οποίο ο υπουργός Υγείας Χρυσοχοΐδης (το 2021) παύει τον διευθυντή του Αντικαρκινικου Νοσοκομείου Μεταξά Χαράλαμπο Τουμπέκη από τη θέση του Διευθυντή καθώς το πόρισμα της Εκθεσης Αποτελεσμάτων Εκτακτου Διαχειριστικού Ελέγχου(της Αρχής Διαφάνειας), γνωμάτευε :
«Ο φορέας ακολούθησε τα ανωτέρω άρθρα χωρίς όμως να προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό, συνάπτοντας αλλεπάλληλες βραχυπρόθεσμες συμβάσεις με απευθείας ανάθεση, υπερβαίνοντας τα χρηματικά όρια και προβαίνοντας σε κατάτμηση της συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης, μη τηρώντας τη διασφάλιση εφαρμογής των διατάξεων".
Κοινώς 420.000 ανατέθηκαν άνευ διαγωνισμου και είχε από τότε καταγγέλθει από τον αντιπρόεδρο του συμβουλίου Κύριο Ευσταθοπουλο.
Αρχικά, το ΓΛΚ είχε καταλογίσει 500.000 ευρώ στον τότε διοικητή Χαράλαμπο Τουμπέκη, αλλά και σε άλλα τρία μέλη του ΔΣ.
Η απόφαση στηρίζεται στο άρθρο 14 του νόμου 5161/2024 (ΦΕΚ Α’196/29-11-2024) περί νομιμοποίησης δαπανών των Νοσοκομείων και των Υγειονομικών Υπηρεσιών.
Όπως μάλιστα ανεγραφε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην αιτιολογία του,«ο νομοθέτης δεν άφησε περιθώριο παρερμηνείας».
Και κάπως έτσι το κράτος πριν 4 χρόνια διεκδικούσε από τον διοικητή και τα μέλη του συμβουλίου που μαζί υπογραφαν για αγορά εξοπλισμού (με πρόταση-εισήγηση του τότε διοικητή το νοσοκομείο αγόραζε χωρίς όριο και χωρίς να τα χρειάζεται τεστ PCR, τα οποία διενεργούσε στους ασθενείς αλλά ακόμη και στους συνοδούς τους χωρίς να επιτρέπεται από τον νόμο κι ενώ δεν ήταν καν νοσοκομείο αναφοράς για την Covid) τα αχρεωστήτως καταβληθεντα.
Δημοκρατία όμως λέγεται και το πολίτευμα όπου ενώ ο διοικητής και τα μέλη του συμβουλίου έχουν διασπαθισει κοντά 1.000.000 ευρώ δημοσίου χρήματος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τους έχει χρεώσει το ανάλογο ποσό και εκκρεμεί η είσπραξη του, εκδίδεται ένα έγγραφο "ρύθμισης" παύσης δίωξης-που απεστάλη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο Νοσοκομείο Μεταξά την 4 Απριλιου -όπου αναγράφεται ότι η νέα αυτή ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ και συνεπώς πρέπει να αποσυρθούν οι καταλογισμοί στα πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί από το πόρισμα για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Μία ρύθμιση που εισήγαγε ο υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, η οποία ουσιαστικά απαλλάσσει τον πρώην διοικητή του Μεταξά και παρατείνει την ισχύ τροπολογίας του 2020 με την οποία νομιμοποιούνται όλες οι προμήθειες που έχουν γίνει για την πανδημία στα νοσοκομεία.
Μάλιστα πριν λίγο καιρό, ο σπάταλος διοικητής Τουμπεκης, μετείχε του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τη κάλυψη θέσεων για τη στελέχωση των θέσεων διοικητή σε νοσοκομεία...
- Η υπόθεση Τουμπέκη ήταν γνωστή εδώ και χρόνια τόσο στην τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας (επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη) όσο και στο περιβάλλον Μαξίμου.
Ο Πειραιάς βούιζε για τα όσα έπραττε με περισσό θράσος ο «γαλάζιος» διοικητής, αφού όλοι γνώριζαν τον «υψηλό» προστάτη του, βουλευτή της περιοχής, που συχνά πυκνά φρόντιζε να ανανεώνει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του διοικητή.
Κάποια στιγμή μάλιστα που ο Χαρ. Τουμπέκης είχε «ξεφύγει» –όπως εξάλλου προκύπτει και από το πόρισμα του ΓΛΚ– οι πολιτικοί του προϊστάμενοι επιχείρησαν να τον απομακρύνουν.
Αλλωστε είχαν λάβει ήδη σχετική ενημέρωση και γραπτώς από τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Μεταξά, αλλά και από τον αναπληρωτή διοικητή Σαρ. Ευσταθόπουλο για τις οικονομικές ατασθαλίες που με άνεση υλοποιούσε.
Ο προστάτης του ομως, μεγαλοσχήμονας βουλευτής του Πειραιά έσπευσε στο Μέγαρο Μαξίμου να διαμαρτυρηθεί για τις οχλήσεις που δεχόταν ο αγαπημένος του διοικητής ώστε να απομακρυνθεί.
Ο τότε υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, είχε προσπαθήσει πολλές φορές να τον απομακρύνει αλλά μάταια.
Ακόμη και η τότε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, που καθημερινά άκουγε παράπονα και καταγγελίες για τον Χαρ. Τουμπέκη, είχε επιχειρήσει να τον αποπέμψει, μη γνωρίζοντας προφανώς την κομματική τακτική που ακολουθείται στη χώρα μας.
Η προσπάθεια αποπομπής του από τη Μ. Γκάγκα έφτασε στα αυτιά στενού συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος φρόντισε να τη «μαλώσει» άκρως προσβλητικά και μάλιστα μες στη Βουλή για το ατόπημά της. Η τότε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απέτυχε να τον απομακρύνει λόγω των υψηλών πιέσεων που ασκήθηκαν και ο Χαρ. Τουμπέκης παρέμεινε στη θέση του.
Το πρόσχημα για την καρατόμηση
Την απομάκρυνση του Χαρ. Τουμπέκη χρεώθηκε τελικά ο διάδοχος του Θ. Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έπειτα από δημοσιεύματα για τις οικονομικές ατασθαλίες του Τουμπέκη στο Νοσοκομείο Μεταξά ζήτησε το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου να τον θέσει εκτός ΕΣΥ. Κάτι που έγινε με διαδικασίες fast track, αφού πλέον υπήρχε κίνδυνος να εκτεθούν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.
Ως αιτιολογία για την απομάκρυνσή του προβλήθηκε μια υπόθεση δήθεν έλλειψης ενός και μόνο φαρμάκου από καρκινοπαθή, ώστε να μην αποκαλυφθεί η πραγματική αιτία της αποπομπής του.
Και όλα αυτά αφού προηγήθηκε σύσκεψη για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης.
Πηγή: Documento
«ο νομοθέτης δεν άφησε περιθώριο παρερμηνείας».
Φευ...
Δημοκρατία λέγεται το πολίτευμα....
Μ
ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/share/p/1RZ5rrdBLC/ Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.