Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

ΡΩΤΑΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ?


 
(Αλιευθεντα ερωτήματα που τέθηκαν πριν 2 χρόνια σε μια άλλη μάντρα, εδώ πιο δίπλα)

Όπως και όλοι οι προηγούμενοι, έτσι και αυτός ο πόλεμος γίνεται για να καταστραφεί περισσευούμενο ή τοξικό κεφάλαιο και σχετίζεται με την ισχύ κάποιων νομισμάτων. Όχι των όπλων, που είναι μόνο το αναλώσιμο εμπόρευμα κάθε πολέμου για να ετοιμαστεί, μετά την λήξη του, νέο χρήμα μέχρι τον επόμενο για να αντικαταστήσει τα αναλωθέντα.

Οριοθέτηση γίνεται τώρα στην Ουκρανία ως δυτικό σύνορο των ζωνών επιρροής περισσότερων των δυο παγκόσμιων αποθετικών νομισμάτων.
Το ρούβλι δεν μπορεί να είναι ένα από αυτά τα αποθετικά νομίσματα, αλλά μόνο μέρος κάποιου συνθετικού αντι-δολαριου που ψήνεται περί την Κίνα (που ήδη ετοίμασε και το αντίστοιχο ΔΝΤ του για να αρχίσει να δανείζει αντ' αυτού, μετά μια μονομερή τους Συσαχθεια από το δολάριο, τις σημερινές υπερχρεωμένες χώρες του οικονομικού Νότου).
Και έτσι, μοιραία, προκύπτει και ο ανασχεδιασμός όλων των συστημάτων που αναπτύχθηκαν (παραγωγής, logistics, ενεργειακά και χρηματοπιστωτικά) στην προηγούμενη παγκοσμιοποίηση της μονοκρατορίας του δολαρίου. Αυτής που μας τελείωσε με απόφαση των G7 τον Ιούλιο του 21 για να γίνει μια "Πράσινη" μετάβαση για να σωθούν πάλι οι τράπεζες, και πυροδότησε έτσι και τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση και τον στασιμοπληθωρισμό μεγάλης διάρκειας, που θα μας ταλαιπωρήσει για 2-3 χρόνια ακόμα.

Όπερ κανέναν δεν συμφέρει να το κάνει τώρα Κούγκι ή να κλείσει άρον άρον αυτόν τον πόλεμο. Άσε τον λοιπόν να σέρνεται μέχρι να τελειώσει κάθε ισχύς του χαζοευρώ των ευρωζαβών, του μόνου που θα μπορούσε να ισορροπήσει τον παλαβό κόσμο που προκύπτει έτσι. Αλλά αυτό, δυστυχώς, σέρνεται στα χέρια ανίκανων νεοφιλελέ ηγετίσκων χωρίς όραμα και στρατηγική.
Απαιτεί βλέπεις χρόνο αυτή η διευθέτηση!

Και το ξεκαθάρισμα σε μερικές παραμέτρους ακόμα, όπως πχ:

Θα είναι και η Ινδία στην ζώνη του ψηφιακού αντι-δολαριου ή θα κάνει μια ενδιάμεση μαζί με την Βραζιλία, την Ινδονησία και την Νότιο Αφρική για να το παίξει κέντρο, και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα?
 
Και πόσο αυτή θα συνεργαστεί ή θα συγκρουστεί τότε και με μια τέταρτη ζωνη, την Παναραβική και πως θα εμπλακεί και μια 5η, στην Λατινική Αμερική, που ψήνεται και που θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο που δεν μπορεί να παίξει το ευρώ?

Θα καταλήξει τελικά η Τουρκία στην Ευρασία ή θα μείνει προσκολλημένη στο ΝΑΤΟ ως δούρειος ίππος της Ρωσίας? Γι αυτό εξαρτάται πόσο, τελικά, θα στραβώσει το στόμα του Ερντογάν από ένα "εγκεφαλικό" και από πόσα ακόμα εγκεφαλικά θα μπορέσουμε να αντέξουμε και εμείς από το ανεγκέφαλο γκουβέρνο και σια μας, που ήθελε να του τα δώσει όλα για κάτι ντιλς που έκλεισαν μαζί του πριν αναλάβουν, από το 18.

Θα έχουμε νέες "Αραβικές Ανοίξεις" λόγω της επισιτιστικής κρίσης μόνο στην Αφρική ή πρεπει να επεκταθούν αυτές και αλλού μετά την πρώτη που έσκασε στην Σρι Λάνκα? Πόσες μπορεί να αντέξει το "παίγνιο" που είναι σε εξέλιξη?

Αλλά και ποσο θα μπορέσουν να αντέξουν όλες αυτές οι ζώνες μετά από την "ζώνη του ίντερνετ", που αυτό αναπτύσσεται χωρίς σύνορα και μεταλλάσσεται γρήγορα προς την 3η του version? Κάνοντας περιττά όλα τα αποθετικά η εθνικά νομίσματα της εποχής Νίξον και τις ζώνες επιρροής τους, αλλά και τους 5-6 ψηφιακούς ολιγάρχες του προηγούμενου ίντερνετ τύπου Ζούκη και Μουσκ, που έχουν στηθεί για να στήσουν μια ψηφιακή φεουδαρχία πάνω σε όλες τις οικονομικές ζώνες?

Mην βιάζεσαι λοιπόν! Ισως οι εκλογές λίγο αργότερα στο Πακιστάν και κάτι ψιλοεπεμβασεις των ένθεν κακείθεν στο Ιρακ, τον Καύκασο και την Συρία μέχρι τότε να σταματήσουν αυτό το μέτωπο σύγκρουσης/οριοθέτησης στην Ουκρανία με κάποιον προαποφασισμένο πριν την έναρξη του συμβιβασμό. Για να ανοίξει το επόμενο, κάπου πιο Ανατολικά.

O "Γιος του ανθρώπου" του Rene Magritte το ίδιο ανεγκέφαλος παραμένει, παρά την τεχνολογική εξέλιξη του μήλου σε κάτι με λειτουργικό σύστημα ios, αντί για ένα σκουλήκι
--------τέλος του cut&paste--‐-----------
Δυο χρόνια μετά, και αφού δεν απαντήσαμε συλλογικά σε κανένα ερώτημα από τα πιο πάνω, κάποιοι αναμένουν το ίδιο ανεγκέφαλα να δώσει κάποιες απαντήσεις στα πιο πάνω ένας κάποιος Μεσσίας. Ή έστω ο υιός του Τράμπ, που περιμένει να σωθεί από κάτι δασμούς που θέλει να βάλει ο daddy του σε όσους αμφισβητήσουν την μονοκρατορία του δολαρίου.
Το σκουλήκι στο λειτουργικό του μυαλού όσων παριμένουν να σωθούν με κάποιου είδους τετοιου επιπεδου ανάθεση σε κάποιον τσελιγκα, τα έχει φάει όλα.
(Κάποιες απαντήσεις στο "τι να κάνουμε?" στο σχόλιο #2)


ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ G ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΡΑΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ

✔️ Έχουμε από την μια τους G7 (ΗΠΑ, Μ.Βρετανια, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιταλία και Καναδάς) που κυβερνάει με κρίσιμες αποφάσεις των συνοδων τους τον πλανήτη από το 86 μέχρι σήμερα.
Αρχικά με τα συστήματα εμπορίου που προέκυψαν με την λεγόμενη "Συνεννόηση της Ουάσινγκτον" το 86, δηλαδή τον νεοφιλελευθερισμό επί της παγκοσμιοποίησης όπως τα νιώσαμε και στο δικό μας πετσί. Και από τον Ιούνιο του 21 με την νέα "νέα τάξη" που συμφωνήθηκε στην Σύνοδο της Κορνουάλης και έβαλε σε διαδικασία αποκαθήλωσης σε ότι ξέραμε μέχρι τώρα.
🔸Το νέο της αφήγημα.
Εντάξει, τα κάναμε μέχρι τώρα λίγο μπάχαλο με το κλίμα αλλά θα το διορθώσουμε με μια "Πράσινη Μετάβαση" σε ένα νέο ψηφιακό κόσμο.
Για τις ανισότητες δεν είπαν τίποτα ακόμα....
🔸 Βασικά της εργαλεία:
Το δολάριο ως κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα, το SWIFT, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ως μηχανισμοί επιβολής των αποφάσεων τους και, μέχρι τώρα, οι συνεχείς στρατιωτικές επεμβάσεις με στόχο τον έλεγχο των πηγών πετρελαίου, (άρα και της τιμής του που καλύπτει πάντα το δολάριο) και με οικονομικές κυρώσεις σε όποιον θεωρείται απειλή.
🔸Οι προκλήσεις
Η νέα αρχιτεκτονική της "Πράσινης Μετάβασης" πριονίζει τον ρόλο που είχε μέχρι τώρα το δολάριο, που ήδη έχει χάσει από την κρίση του 08 το 25% της ισχύος του ως παγκόσμιο αποθετικό νόμισμα, παρά την φαινομενική ενίσχυση της τιμής του ως προς τα άλλα νομίσματα, στοιχείο που προστίθεται στον πληθωρισμό λόγω του colpo grosso της ενεργειακής κρίσης. Ο έλεγχος δε της ψηφιακής οικονομίας θα στηρίζεται, λέει, σε 5-6 αμερικανικές πολυεθνικές του διαδικτύου, που όμως ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προσαρμογής τους στην εξέλιξη τεχνολογιών, που δεν μπορούν πλέον να τις ελέγξουν.
✔️Το νέο G8 της Ρωσίας
Έχοντας βαρεθεί τις συνεχιζόμενες δυτικές κυρώσεις, η απειλούμενη ως πετρελαιοπαραγωγός Ρωσία ανακοίνωσε στο οικονομικό forum της Αγίας Πετρούπολης ότι εργάζεται για το σχηματισμό μιας νέας ομάδας. Της G8.
Η επίσημη δήλωση έγινε από τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Volodin, οι δυτικές χώρες είναι υπεύθυνες για αυτή τη νέα ομάδα. Διάφορες χώρες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό που ο Volodin αποκαλεί «πόλεμο κυρώσεων» και ως εκ τούτου ωθούνται προς το σχηματισμό μιας «νέας Big Eight» με τη Ρωσία, που όλα δείχνουν ότι σκοπεύει να αντικαταστήσει την ομάδα BRICS (απουσιάζει, όχι τυχαία, η Νότιος Αφρική).
Η Ρωσία φαίνεται να έχει κάνει τη δουλειά της για το ενδεχόμενο της ομάδας G8 που την θέλει να αμφισβητεί την αντίστοιχη G7 της Δύσης.
Αρχικά, σχεδιάζει να αντισταθμίσει το στοίχημά της για την οικονομική βιωσιμότητα της. Για το σκοπό αυτό, συνέκρινε την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και ΑΕΠ (PPP) της παλιάς G8 (από την οποία η Ρωσία εκδιώχθηκε το 2014) με την προτεινόμενη νέα G8. .
Σε μια ανάρτηση με "τηλεγράφημα" μέσω Τweet, ο Volodin έγραψε : «Η ομάδα των οκτώ χωρών που δεν συμμετέχουν στους πολέμους κυρώσεων — Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Ινδονησία, Βραζιλία, Μεξικό, Ιράν, Τουρκία — σε όρους ΑΕΠ είναι 24,4 τοις εκατό μπροστά από την παλιά ομάδα»,
🔸Ο λόγος πίσω από αυτή την πρωτοβουλία
Από τότε που άρχισε να ξετυλίγεται η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας , η υπό τον Πούτιν χώρα αναζητά υποστήριξη στη διεθνή κοινότητα και αγορές για τα βασικά της προϊόντα. Ενέργεια και πρώτες ύλες. Ήδη περίμενε την αντίδραση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Όμως, όλοι στρίμωξαν τη Ρωσία με απίστευτη εκδίκηση. Δέχτηκε επίθεση με κυρώσεις μετά τις κυρώσεις, παρεμποδίζοντας το διμερές αλλά και το πολυμερές της εμπόριο. Οι ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονται από τη Ρωσία αποφάσισαν επίσης να το εγκαταλείψουν, αν και το κάνουν (υποχρεωτικά) σταδιακά. Οι Ρώσοι πολίτες αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση σε όποια χώρα και αν ζουν. Επιπλέον, ακόμη και η Κίνα δεν υποστήριξε πλήρως τη Ρωσία, (βλέπε και την ανάλυση σε σχέση και με τα διεθνή χρέη στο σχόλιο#1).
Η Ινδία όμως παρέμεινε απροκάλυπτα ουδέτερη στο θέμα κυρώσεις, έχοντας την δική της ατζέντα εντός των BRICS+/G8, που διαμορφώνεται ως ακρωνύμιο από τις Ινδια, Βραζιλία, Ινδονησία και Νότιο Αφρική (ΙΒΙS). Στόχος της: Μα μην παρασυρθεί από τις επιλογές της Μόσχας και του Πεκίνου στον νομισματικό/ενεργειακό πόλεμο που οδηγεί στον διπολικό κόσμο της μετα-παγκοσμιοποίησης, λειτουργώντας σαν ο τρίτος πόλος.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία αύξησε τις οικονομικές της εμπορικές συναλλαγές με την Ινδία και ορισμένους άλλους της συμμάχους. Για τη Ρωσία, η Ινδία αναδεικνύεται επί του παρόντος ως βιώσιμος αντικαταστάτης της δυτικής αγοράς, η οποία κλείνει την πόρτα της για τον Πούτιν . Χάρη στην ανανεωμένη μέθοδο εμπορίου και διπλωματίας μεταξύ των δύο χωρών, η Ρωσία απέκτησε αυτοπεποίθηση για να υπολογιζει να συμπεριλάβει και την Ινδία στο σκάφος των G8. Κατά τα λοιπά, και εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η Ινδία και η Ρωσία θα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του νέου ομίλου G8.
🔸Oι προκλήσεις μπροστά
Ωστόσο, υπάρχουν και προκλήσεις στο σχέδιο BRICS/G8, που μην ξεχνάμε ότι εκπονήθηκε το 2003 από μία Τράπεζα. Την Goldman Sachs, για να διατηρηθεί ανέπαφο το χρηματοπιστωτικό σύστημα μέχρι το 2050. Οι μεγαλύτερες από αυτές τις προκλήσεις έχουμε να κάνουν με διμερείς διαμάχες μεταξύ των χωρών που έχει συμπεριλάβει η Ρωσία στο νέο G8, όπως:
✔️ Η Ινδία και η Κίνα δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις, αφού θα είναι οι μεγαλύτερες οικονομικές και βιομηχανικές υπερδυνάμεις μέχρι το 2030. Βοηθάει και μια πολύχρονη συνοριακή τους διαμάχη περί το Νεπαλ.
✔️Ομοίως, η Ρωσία και η Κίνα έχουν επίσης τις ατομικές τους διαφορές, που εστιάζονται μάλλον στο πως βλέπει η κάθε μία το νέο κοινό νόμισμα που σχεδιάζεται να παίξει για την νεα G8 τον ρόλο του "αντι-δολαριου" στο διεθνές εμπόριο στην εμβέλεια της νέας ζώνης. Η Κίνα έχει τα δικά της σχέδια και ψηφιακό νόμισμα, και δεν θα ήθελε με τίποτα να διακινδυνεύσει τις μέχρι τώρα επενδύσεις της και την οικονομική της διείσδυση επί του One Belt Road.
✔️Οι σχέσεις Ινδίας-Τουρκίας και Ινδίας-Ιράν έχουν επίσης περίπλοκες εξισώσεις, ενώ
✔️ η Τουρκία δείχνει να έχει,προς το παρόν, στο εγχείρημα τον ρόλο του πλυντηρίου των Ρωσικών ελίτ και του εκβίαστή της ΕΕ, με άγνωστες ακόμα συνέπειες ως προς τον ρόλο που έχει και ως Νατοϊκή χώρα.
✔️ Άλλες χώρες όπως το Μεξικό, η Ινδονησία και η Βραζιλία (υπό τον Λούλα ) έχουν ιδιαίτερες σφαίρες επιρροής αλλά τα ασφυκτικά συσσωρευμένα δημόσια χρέη τους τις αναγκάζουν να ισορροπούν στο να βασίζονται συνεχώς στην υποστήριξη των Big 3 (Ινδία, Ρωσία και Κίνα) του ομίλου. Αλλά να εμφανίζονται ως "κεντρικές Δυνάμεις", αφού απειλούνται από την διάσπαση στα δύο των αλυσίδων εφοδιασμού/εξαγωγών των γεωργικων προϊόντων τους.
🔸Βασικό αφήγημα της ομάδας G8, ως τώρα:
H Δύση δια της G7 τα έκανε θάλασσα. Έλα στην νέα ζώνη G8 οικονομικε Νότε και ξέχνα τα χρέη που έγραψες μέχρι τώρα σε δολάρια, ευρώ η γιεν από τις νεοαποικιακες πολιτικές των G7, για να γράψεις νέα υπό το αντι-δολαριο. Ακούγεται λίγο σαν "αριστερό", έτσι? Μην βιαστεις όμως να απαντήσεις!
🔸 Εργαλεία της G8:
Ένα σύνθετο νέο ψηφιακό νόμισμα διεθνών συναλλαγών και χορήγησης νέων δανείων, που θα διαμορφώνεται από ένα "καλάθι" των νομισμάτων των G8 και χρηματιστηριακών εμπορευμάτων. Όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, ο χρυσός,το στάρι, το κοβάλτιο ή η σόγια. Αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα στις 15/12 από τον Πούτιν.
Δεν απαιτεί κάποιο αντίστοιχο του SWIFT το νέο σύστημα για να συνεχίζουν οι τράπεζες των G7 να παράγουν τα εθνικά τους νομίσματα όπως και σήμερα. Από δάνεια και διατραπεζικούς δανεισμούς.
Έχουν ήδη φτιάξει (με ευθύνη της Κίνας) και κάτι αντίστοιχο με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και το swift της νέας αυτής ζώνης, που δουλεύει πιο αποτελεσματικά λόγω των νεων τεχνολογιών.
Εν ολίγοις, σχεδίασαν ένα μονεταριστικο νέο σύστημα που διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του παλιού, αυτό που προέκυψε το 71 από τις μονομερείς ενέργειες του Νίξον και καθιερώθηκε με την πετρελαϊκή κρίση του 74 ως το νέο standard.
✔️Ίδιο το περιεχόμενο δηλαδή υπό άλλη διεύθυνση.
Επιπρόσθετα: εξωθούν το εμπόριο, δια του σχεδιασμού του νέου κοινού νομίσματος των G8, σε πρακτικές κρατικού μαυραγοριτισμού! με την συσσώρευση σιτηρών, πετρελαίου, χρυσού και λοιπών από το 'καλάθι". Η διακράτηση πχ σιτηρών για ένα χρονικό διάστημα, μπορεί να δημιουργήσει νομισματικά κέρδη μεγαλύτερα από την εμπορία του!. Πρωτόγονος νεοφιλελευθερισμός δηλαδή και πολύ άγριος είναι το σχέδιο. Η αν θέλετε, η έκφραση ενός ακροδεξιού νεοΤραμπισμου σε διεθνές επίπεδο. (Οι προθέσεις στο σχόλιο #2).
Η γεωπολιτική είναι όμως πολύπλοκη. Υπάρχει ένα παχύ στρώμα συγκάλυψης κάτω από κάθε εμφανή κίνηση. Κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το μέλλον αυτής της νέας πρωτοβουλίας της G8 και που μπορεί να οδηγήσει.
Φανταστείτε μόνο έναν κόσμο που ο ένας θα κατάσχει τα φορτία του άλλου στα καράβια, όπως έγινε πρόσφατα στην Κάρυστο, ως κυρώσεις και αντικυρώσεις και τι σημαίνει αυτό στις εφοδιαστικες αλυσίδες...
Αλλά ένα είναι σίγουρο: ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη δυτική ηγεμονία που πλέον θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά και το αντίπαλο δέος στο τι αποφασίζει. Δεν είναι λίγοι που αυτή την πρόκληση την θεωρούν ως ένα remake του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου και από κεκτημένη αδράνεια (νου), βγάζουν ήδη τα ίδια σπεράσματα που τους βόλευαν και στον προηγούμενο. Αλλά ούτε είναι και λίγοι, όπως η BlackRock- η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη σήμερα στον πλανήτη ως διαχειριστής κεφαλαίων ύψους 10τρισ$, που σκεφτονται (και ενθαρρύνουν) την διαμόρφωση ενός νεοφιλελευθερισμού ver2.0. Έστω και με θυσία τις εμπορικές τράπεζες λόγω της εισαγωγής του tokenization και των τεχνολογιών blockchain, για να μην χαθεί το εκδοτικό μονοπώλιο παραγωγής νέου χρήματος. Έστω μόνο από τις Κεντρικές Τραπεζες (σχόλιο #3), αρκεί να μην καταρρεύσουν λόγω των προηγούμενων συσσωρευμένων αμαρτιών τους (τοξικά υποπροϊόντα και παραγωγή χρήματος "αέρα"), για να έχει η κάθε Blackrock χαρτί γισ να κάνει παιχνίδι.
Και πού είναι η Ευρώπη σε όλα αυτά?
Σσσσστ, κοιμάται!
Έτσι ακόμα αναζητείται το σημείο G αυτου του πλανήτη. Οι μέχρι τώρα διαχειριστές των κάθε λογής G-βαλε-να-έχουμε, αποδεικνύονται τρομακτικά ανέραστοι και ανεπαρκείς. Και αυτό θα χειροτερεύει, όσο θα επιμένουν να απουσιάζει από τις εξισώσεις τους η δημοκρατία και η λογοδοσία επί όσων αποφάσισαν ή θα αποφασίζουν κοντόφθαλμα χωρίς να διασφαλίζουν την οριστική άρση των τεράστιων ανισοτήτων Βορρά -Νοτου.
Συνέπεια όλα αυτά του γήρατος του καπιταλισμού. Μην ανησυχείτε, συμβαίνει σε όλους αυτό με το G-οπως geriatric.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙΣ: ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ (Ή ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΩ" ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ)

(Προσοχή! Αιρετικές σκέψεις. Εισέρχεστε σε αυτό το ποστ με προσωπική σας ευθύνη...)
Ο ένας λόγος , ο προφανής, των τεκτονικών καταρρευσεων που έρχονται, είναι η ενεργειακή κρίση, που επιδεινώθηκε με τα μέτρα που πήρε η Δύση πριν και μετά την εισβολή στην Ουκρανία Αυτά έστειλαν το ευρώ στον πάτο της διεθνούς ζήτησης και την ευρωοικονομια στην Β Εθνική του παγκοσμιου ανταγωνισμού. Μέχρι τώρα το νόμισμα, στο οποίοι καταθέσαμε και μέρος της εθνικής μας ανεξαρτησιας, έχει χάσει ήδη το 30% της αξίας του ως προς το δολάριο (και περισσότερο ως προ το ρούβλι) και κάθε πιθανότητα να γίνει παγκόσμιο νόμισμα. .
Ο αλλος λόγος πού κάνει τώρα το ευρώ παπιέ ντε κωλ, κρύβεται καξ σε μια ακόμα καλά κρυμμενη αλήθεια που πάει ως εξής:
Οι 4 μεγαλύτερες κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη το έχουν παρακάνει στην παραγωγή "αεράτου χρήματος" από το 20 και μετά, με αποτέλεσμα να είναι τώρα μεγάλος ο κίνδυνος για σκάσιμο της φούσκας που έχουν δημιουργήσει (κυρίως από τα δευτερογενή παράγωγα-τοξικά τραπεζικά προϊόντα που δεν αποτυπώνεται στους ισολογισμούς τους και που φτάνει περίπου στο δεκαπλάσιο!).
Για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα, ας πάρουμε την περίπτωση του ευρώ, που παρ όλο που δεν είναι και το χειρότερο από τα τέσσερα, είναι το πιο ευάλωτο λόγω της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ.
Γυρω στα 10τρισ ευρώ, περίπου, έχουν τυπωθεί από την ΕκΤ (αντιπροσωπεύουν περίπου το 71% του ΑΕΠ της ΕΕ των 27). Αυτά αντικρίζονται μόνο με αποθέματα της ΕκΤ αξίας €526δισ. Αυτό το απόθεμα δημιουργείται από:
✔️€40δισ πραγματικό φυσικό απόθεμα σε ευρώ
✔️€340δισ του Eurosystem, (περιλαμβάνοντας και τον χρυσό των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης) και ✔️€150δισ που είναι τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος (στοιχεία ΕκΤ, από το επίσημο site της).
🎈Με λίγα λόγια, μόνο το 5,26% των χρημάτων που κυκλοφορούν στην ευρωζώνη δεν είναι αέρας κοπανιστός, δημιουργημένος από δάνεια και δάνεια επί των δανείων, όταν στην ΕκΤ "ανήκει" σήμερα το 71% της Ευρωπαϊκής οικονομίας!
🔻Έτσι, οποιαδήποτε προσπάθεια να σωθεί η Ευρωπαϊκή οικονομία εκδίδοντας "ψηφιακό ευρώ" ως ρέπλικα του σημερινού ευρώ ( δηλαδή ως CBDC, όπως το κινέζικο γουάν) δεν σώζει απολύτως τίποτα σε μια πιθανή παγκόσμια κατάρρευση, που μπορεί να προκληθεί εύκολα λόγω της ενεργειακής κρίσης ή μιας ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού και απροειδοποίητα! Το σχετικό "μεγαλοφυες" σχέδιο της Λαγκαρντ είναι τόσο σοβαρό όσο και εκείνες οι Δημητρες του Γιανη, αφού και αυτό το ευρώ θα συνεχίσει να εκδίδεται αντικρυσμένο μόνο από δάνεια και δημόσια χρέη εντός του στενού κορσέ του συμφωνου δημοσιονομικής σταθεροτητας της Λισσαβόνας/Μαστριχτ.
Τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ εναλλακτικά (και για να "τελειώσει" και με την βλακώδη "συνθήκη της Λισαβόνας" και τον νεοφιλελευθερισμό που γεννάει αυτή την νοσηρή εικόνα:
Μια καλή ιδέα είναι αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα η ζώνη της Ευρασίας-Ασίας δημιουργώντας ένα νέο ψηφιακό νόμισμα, με την δημιουργία ενός D-euro ως παράλληλου μέσου συναλλαγών με το ευρώ,. Αυτό μπορεί να είναι αντικρισμένο με ένα καλάθι άλλων αξιών με νομίσματα και εμπορεύματα στην περίπτωση του ψηφιακoύ αντιδολάριου. Αλλά χωρίς τα λάθη του αντι-δολλαριου των BRICS που επιδοτεί τον διεθνη μαυραγοριτισμό, όπως αναπτύσσεται. Tο D-αντίστοιχο ευρώ μπορει να στηριχθεί σε αξίες που έχουν πραγματική υπόσταση και σημασία για την Ευρώπη.
Έτσι ένα τέτοιο αντίστοιχο "καλάθι" δημιουργίας της αξίας του ψηφιακού ευρώ, που ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ακολουθώντας τις προδιαγραφές του ευρωπαικού κανονισμού MICA, θα μπορούσε να καθορίζεται αναλογικά πχ από το εξής "καλάθι" αξιών:
🔸Ένα ποσοστό της αξίας των ενεργειακών της διαθεσίμων (σήμερα κυρίως ανεκμετάλλευτα αποθέματα φυσικού αερίου στην Αν Μεσόγειο, συνολικής αξίας (τιμές του 19) περίπου 60τρισ€
🔸Από ενεργειακά ψηφιακά νομίσματα "μιας χρήσης" ίσης αξίας με την ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται (το 2021 περίπου 45,7δισ€, αναμένεται στο διπλάσιο μέχρι το 2030)
🔸Ψηφιακά νομίσματα μιας χρήσης (utility coins) αξίας όσες και οι ετήσιες επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
( τα δυο προηγούμενα απαιτούνται και για την εξυγίανση και εκσυγχρονισμό των συστημάτων ποιότητας με διαφάνεια των προϊόντων αντίστοιχα, αλλά και των αντίστοιχων συναλλαγών των εμπλεκόμενων στην παραγωγή ενέργειας και τροφίμων)
🔸Ψηφιακά νομίσματα ίσα με την αξία των κερδών προς διανομή στην κοινωνία που παράγει ο Κοινωνικός Τομέας της Οικονομίας της ΕΕ (σήμερα αυτός αντιπροσωπεύει το 6% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ)
🔸Την αξιολογημένη αξία των ευρωπαϊκών πατεντών στις τεχνολογίες της 4ης, και οσονούπω και της 5ης βιομηχανικής επανάστασης, που εκδίδονται και μπαίνουν σε παραγωγή.
🔸 Κανένα δάνειο!
✔️Το με ποιο ποσοστό θα συμμετέχει το κάθε ένα από αυτά στην διαμόρφωση της τρέχουσας αξίας του D-euro καθορίζεται από τις πολιτικές. Που δεν είναι τα αερολογικά συνθήματα των πολιτικών αλλά ακριβώς αυτό το "μείγμα"!
✔️Όπως πολιτική θα πρέπει να καθορίζει και το με ποιόν αριθμό, ρυθμό (δηλαδή κανόνα που μπορεί να υλοποιηθεί από ένα αλγόριθμο) θα μπαίνουν σε κυκλοφορία νέα ψηφιακά ευρώ αυτής της λογικής (που εμπεριέχει και ισχυρά αντιπληθωριστικά στοιχεία λόγω ενός τέτοιου "καλαθιού") και μέσα από ποιο αντίστοιχο "κανάλι" αρχικής τους διάθεσης. Πχ μέσα από επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος ή επιδοτώντας με αυτά τα νέα μέσα συναλλαγών την δραστική μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές. Ή εναλλακτικά από την ζήτηση του εμπορίου στο διαδίκτυο. Διαλέξτε!
Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι πολύ καλές προτάσεις πχ της Ομάδας Σπινέλι του Ευρωκοινοβουλίου για την επανίδρυση της Ένωσης στην βάση της κοινωνικής σύγκλησης των τοπικών της κοινοτήτων, θα σκοντάφτει πάντα πάνω σε ένα ευρώ που έχει σχεδιαστεί για να παράγει μόνο φούσκες και ανισότητες. Και τώρα και πληθωρισμό μεγάλης διάρκειας σε συνθήκες ύφεσης.
Και ποιος θα τα κάνει όλα αυτά? Το εύλογο ερώτημα.
Ας αρχίσουμε να συζητάμε εδώ αυτό και θα δεις πως θα τρέξουν όλοι.
ΠΗΓΗ:
-<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpost2post.2024%2Fposts%2Fpfbid0Frp46ZERkMEEjoVmdQHrePB1666X7MKniPt7sAyJc7bJa5SxfftbooPh45ZkcipXl&show_text=true&width=500" width="500" height="632" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

-<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fyiannis.hadjichristos%2Fposts%2Fpfbid02PSVRoGtuvweeGTTK9CkkSFrdtdZWV5eMaLWdbjeXbQoYjow9CB9h7e6bW9pVZorGl&show_text=true&width=500" width="500" height="737" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.