Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Από τα “Αμέρικαν μπαρ” στις “αμερικάνικες γωνιές” της Πρεσβείας



Της Ιωάννας Αναστασίου


Ιεεπ, τι το κάναμε εδώ; Αμέρικαν μπαρ;” Η φωνή του Διονύση Παπαγιανόπουλου στην ταινία “Η βίλα των οργίων” έχει πια ξεθωριάσει κι ελάχιστοι θυμούνται τι ακριβώς γινόταν στην Ελλάδα της δεκαετίας του ‘60 σε ένα … “αμέρικαν μπαρ”. Τώρα που η Ελλάδα είναι “αυτοκόλλητη” των Ηνωμένων Πολιτειών, ανεξαρτήτως Προέδρων όπως εννοούσε και ο πρωθυπουργός στη συγχαρητήρια δήλωση του για την εκλογή Τραμπ, αντί του στρατού τα “μπαρ” προώθησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα κατέχει η Πρεσβεία. Οι χώροι που παραχωρούνται για να στήσει τις “αμερικάνικες γωνίες” της συνήθως είναι αυτοί που συγκεντρώνουν πολλούς νέους ανθρώπους.

Η πιο πρόσφατη τέτοια “γωνία” άνοιξε πρόσφατα και το μάθαμε με δελτίο Τύπου της ίδιας της αμερικάνικης πρεσβείας, στο γήπεδο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” και ότι στα εγκαίνια του παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης. Ειδικά για το γήπεδο Καραϊσκάκη, ο τίτλος στον “πετυχημένο θεσμό” των “Γωνιών” αναβαθμίστηκε σε “Pop-Up American Space”. Η καινοτομία του, εκτός από την έως τώρα πληροφόρηση που προσφέρουν οι “αμερικάνικες γωνιές” για εκπαιδευτικές ευκαιρίες στις ΗΠΑ και χρηματοδοτούμενες εκδηλώσεις για την ωραία ζωή στην Αμερική, είναι η επέκταση τους και σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις.

Πανελλαδικό δίκτυο για τη στήριξη αμερικανικής πολιτικής

Η αμερικάνικη πρεσβεία στην Ελλάδα που έως και το 2012-2015 έχει πρώτο στόχο την άμβλυνση του έντονου “αντιαμερικανισμού” στον ελληνικό λαό, έστησε σταδιακά σε όλη τη χώρα τις “αμερικάνικες γωνιές” της ως δομές προώθησης της αμερικανικής πολιτικής. Η στρατηγική προσέγγισης της ελληνικής κοινωνίας περιγράφεται αναλυτικά από το State Department σε πληθώρα επίσημων εγγράφων αναρτημένων δημόσια. Σε ένα από αυτά αναφέρεται “Οι Αμερικανικοί Χώροι και Γωνιές” προσφέρουν πολιτιστικά και άλλα είδη προγραμμάτων που αντιπροσωπεύουν όλο το φάσμα του αμερικανικού πολιτισμού και της αμερικανικής κοινωνίας, εμπλέκουν πολλά διαφορετικά τοπικά ακροατήρια, παρέχουν ευκαιρίες σε ξένα ακροατήρια να αλληλεπιδράσουν με Αμερικανούς και αντανακλούν τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ”.

Πρόκειται δηλαδή για χώρους που εντάσσονται στην ολοκληρωμένη στρατηγική των ΗΠΑ για κάθε χώρα (Integrated Country Strategy – ICS) η οποία εκφράζεται μέσω της “δημόσιας διπλωματίας” και η οποία μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το είδος των “ακροατηρίων” που απευθύνεται. Το εκτεταμένο δίκτυο της πρεσβείας που ενσαρκώνει την παραπάνω στρατηγική, λειτουργεί με άλλες έξι δομές. Όπως έγραψε ο “Ριζοσπάστης”, οι δομές αυτές είναι: Το «Athens American Center» στο «Πολιτεία Business Center» και τα «TechLab» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξάνθης, στις Κεντρικές Δημοτικές Βιβλιοθήκες σε Πειραιά, Βέροια, Σπάρτη, Κέρκυρα και στη Θεσσαλονίκη, στη ΧΑΝΘ. Οι δομές αυτές πρωτοστατούν με διάφορες πρωτοβουλίες στη συγκέντρωση νέων ανθρώπων μέσα από προγράμματα συνεργασίας με σχολεία, βιβλιοθήκες, αθλητικούς συλλόγους, δήμους και διάφορες ΜΚΟ.

Απευθύνονται για συμμετοχή σε γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων ή τεχνών, σε δημοσιογράφους και εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων.Οι σκοποί και οι επιδιώξεις του δικτύου αυτού, σύμφωνα πάντα με τον “Ριζοσπάστη”, περιλαμβάνονται στην ολοκληρωμένη στρατηγική της Πρεσβείας (ICS) και περιγράφονται ως εξής:


“Να αξιοποιήσουμε την ενισχυμένη στρατιωτική και διπλωματική προβολή της Αθήνας στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική ως πολλαπλασιαστή ισχύος – ταυτόχρονα, η πιο ισχυρή ηγεσία της Ελλάδας στα δυτικά Βαλκάνια θα συμβάλει στη σταθεροποίηση μιας περιοχής που εξακολουθεί να αγωνίζεται να προχωρήσει προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση. Η βελτιωμένη σχέση μας απολαμβάνει σχεδόν άνευ προηγουμένου δημόσια υποστήριξη στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε συνεργασίες σε όλο το πολιτικό φάσμα, καθώς και στην κοινωνία των πολιτών, με βασική έμφαση στην ενδυνάμωση των γυναικών, στα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών και ένα βελτιωμένο περιβάλλον, τόσο για τα δικαιώματα και την ένταξη των LGBTQI+ όσο και άλλων μειονοτήτων. Η διαδικασία του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας που εγκαινιάσαμε το 2018, έχει προωθήσει γρήγορα τους στόχους μας”.

Οι παραπάνω επισημάνσεις μέσα από τα δημόσια έγγραφα περιγράφουν την πραγματική επιδίωξη της “δημόσιας διπλωματίας”. Στόχος είναι να πειστεί η ελληνική νεολαία που πλαισιώνει τις “γωνίες” αυτές αλλά και η κοινωνία ότι οφείλουν να υποστηρίζουν την αμερικανική πολιτική στην περιοχή, να είναι η Ελλάδα σύμμαχος των ΗΠΑ στην προστασία των συμφερόντων τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στο εν λόγω έγγραφο του 2018 σημειώνεται ο τομέας της άμυνας: “η συνεργασία των ΗΠΑ και της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας αυξάνει την ικανότητα της Ελλάδας να υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής”.

Η αμερικάνικη πλευρά, όπως φαίνεται και από τα επίσημα δημόσια κείμενα, δεν κρύβει τους πραγματικούς στόχους των “american spaces” που στήνει η Πρεσβεία υπό τον μανδύα διοργάνωσης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων, κ.λ.π. Να βελτιωθεί η φήμη των ΗΠΑ, να προωθηθεί ευρέως η αμερικανική εξωτερική πολιτική, να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι οι αμερικάνοι είναι φίλοι μας και στα πολεμικά μέτωπα στην περιοχή.

ΠΗΓΗ:https://neostrategy.gr/apo-ta-amerikan-bar-stis-amerikanikes-gonies-tis-presveias/
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.