Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

+Πέτρος Θέμελης



Αντώνης Καραμπάτσος


Σήμερα ,αγαπητοί φίλοι, δεν θα μιλήσουμε για  ένα  ποίημα ποιητή, αλλά για ένα ποίημα ενός σκαπανέα του παρελθόντος!!!!! 
Σήμερα αποχαιρετούμε οι Μεσσήνιοι και  όλη η Ελλάδα τον Πέτρο Θέμελη τον άνθρωποι που ξεσκέπασε την ωραιότερη, ιερότερη, και συμβολικότερη πόλη του αρχαίου κόσμου. Μια πόλη η αρχαία Μεσσήνη που ανέτρεψε το φοβερότερο ιδιώνυμο ιστορικό έγκλημα του αρχαίου μας κόσμου   ( διαβάζοντας παρακάτω κάνε συνειρμούς αγαπητέ αναγνώστη)  
   Λένε  και είναι αλήθεια ότι στους ανθρώπους αρμόζει να λέμε ,σαν πέσει η αυλαία καλά λόγια με επαίνους.

Τα λόγια που θα ακούσετε σήμερα  δεν είναι επιτάφιος λόγος, αλλά ένα «μνημόνιο» προς τους ουρανούς που τον προσυπογράφουμε όλοι, οι Μεσσήνιοι !      

Στον Πέτρο Θέμελη  τον αρχαιολόγο !


Έφυγες,, λοιπόν, αγαπητέ μας Αρχαιολόγε Πέτρο Θέμελη! 
Για τους ουρανούς όπως λένε!!!
Σήμερα όλη η Μεσσηνίας σύμψυχη   σου λέει το αντίο!  

Αν μπορούσες να μιλήσεις εσύ τώρα για τη ζωή σου, να πεις το στερνό σου λόγο, σαν απολογία ή σαν εξομολόγηση σε όλους μας ή σε όποιον Άλλο σε ακούσει εκεί που πας, θα έλεγες ότι: 
 «Άγγιξα αγάπησα έσκαψα». 

Αυτά θα έλεγες και θα αρκούσαν. Δεν θα χρειαζόταν τίποτε άλλο. 
Αλλά τώρα εσύ δεν μιλάς και εγώ έχω την   βαριά τιμή να πάρω το  λόγο. 
Είμαι ο Αντώνης Καραμπάτσος που σε προσφώνησα πριν πολλά χρόνια, στην Αθήνα όταν σε τίμησε η  μεσσηνιακή αμφικτιονία
Αυτή την ομιλία μου ΤΟΤΕ θα παραθέσω ΤΩΡΑ που είχε τότε και τώρα διπλό στόχο, Αφενός   να τιμήσει τον Πέτρο Θέμελη τον  καθηγητή αρχαιολογίας, τον  άνθρωπο που δημιουργεί με τις ανασκαφές του το βαρύ όχημα πάνω στο οποίο θα στηριχτεί ολόκληρο το πολιτισμικό οικοδόμημα της Μεσσηνίας και αφετέρου να ευαισθητοποιήσει τους Μεσσήνιους σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομικά!!!  
  
Κύριε Θέμελη Κοιτάζοντας κανένας το έργο σας  δεν τον εντυπωσιάζουν  μόνο οι αποκαλύψεις της σκαπάνης σας αλλά προ πάντων  ο λόγος σας. 
Ένας λόγος ευαίσθητος ,φιλοσοφημένος, ρεαλιστικός. 
Να μερικά παραδείγματα :
Πρώτο.
Είπατε, κύριε Θέμελη: «Άγγιξα τη Μεσσήνη  αγάπησα τη Μεσσήνη, έσκαψα τη Μεσσήνη». 
Διαλέξατε τρεις αόριστους και άλλαξε το πολιτισμικό μέλλον του τόπου μας 
Διαστείλατε την  συγκίνηση μας με το λόγο σας και όλο και πιο πολλοί  έρχονται να γνωρίσουν  τούτο το μνημείο με την σπουδαία σημειολογία που αποκαλύπτουν οι ανασκαφές σας.
Δεύτερο
Είπατε, κύριε Θέμελη:  «Τα πάντα στην αρχαία Μεσσήνη είναι έτσι δομημένα, ώστε να εκφράζουν την αντίληψη της εποχής εκείνης  σε σχέση με τη Δημοκρατία, την ισονομία, την ισομοιρία.» 

Έχετε δίκιο κύριε Θέμελη. Η πόλις αυτή ιδρύθηκε το 369 π.Χ. με ένα πρόγραμμα που στόχευε στις παραπάνω λέξεις. Δημοκρατία, ισονομία, ισομοιρία. 
Ήταν ο επίλογος ενός δράματος πρωτόγνωρου και μοναδικού στον ελληνικό χώρο. Όποιος δεν δει την συνάφεια των μνημείων της πόλης με τις τρεις αυτές λέξεις -Δημοκρατία, ισονομία, ισομοιρία- δεν θα κατανοήσει τα μηνύματα των μνημείων των επιγραφών και τους συμβολισμούς τους.
  Δεν θα κατανοήσει το λόγο που οι Μεσσήνιοι πρόσφυγες διεσπαρμένοι σε διάφορα μέρη 300 ολόκληρα χρόνια και ο ηρωικός λαός των ειλώτων της Μεσσηνίας (οι μόνοι  σκλάβοι έλληνες από Έλληνες) προσέτρεξαν να φτιάξουν μια πολιτεία που θα εμπνέεται από το πνεύμα της Δημοκρατίας, ισονομίας, ισομοιρίας .  
Οι Σπαρτιάτες δεν είχαν όλα τα στοιχεία του υγιούς ελληνικού πνεύματος Ενώ όλοι οι άλλοι ¨Έλληνες είχαν δημοκρατική αντίληψη και σεβασμό στην ελευθερία, οι Σπαρτιάτες επινόησαν  ένα απάνθρωπο αριστοκρατικό πολίτευμα, που προξένησε το ολοκαύτωμα των Μεσσηνίων. 

Τρίτο
Είπατε, κύριε Θέμελη : «Οι Μεσσήνιοι παίρνουν εκδίκηση από τους Λάκωνας »
Έχετε δίκιο κύριε Θέμελη. Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία βλέπει κανείς τον σκοτεινό μεσαίωνα της Μεσσηνίας,  αλλά αυτό που τρομάζει δεν είναι το μάκρος του σκοτεινού μεσαίωνα  αλλά η σιωπή που τον περιβάλει. Η μονομέρεια της κατευθυνόμενης αλήθειας. Η  Σπάρτη δοξάστηκε ως πρόμαχος της ελευθερίας  αλλά αυτό το πίστευε κανένας είλωτας Μεσσήνιος;
Η αρχαία Μεσσήνη είναι ένα σύμβολο που εκδικείται σήμερα αφού διδάσκει: Ότι ένας μόνο  ένδοξος άνδρας, ο Επαμεινώνδας,  αρκούσε για να παραμερίζει τους Σπαρτιάτες και να αποκαταστήσει  τη. Δημοκρατία, την ισονομία, την ισομοιρία.» 
Ότι μια χούφτα Σπαρτιατών, εγωιστών και αριστοκρατών φτιασιδώθηκε και βγαίνε έξω στην οικημένη και δοξάστηκε σκεπάζοντας με αχλή σκόνη παλληκαριάς τα ανθελληνικά τους εγκλήματα που μετέτρεψαν τους  ελεύθερους Έλληνες Μεσσηνιους σε είλωτες.
 
 
Τέταρτο
Είπατε, κύριε Θέμελη:  .Τα αρχαία μνημεία δεν καταστρέφονται από παπούτσια και τακούνια». «Οι επισκέπτες χρειάζονται μόνο μια στοιχειώδη προγύμναση πριν έρθουν να δουν τα μνημεία
Έχετε δίκιο, κύριε Θέμελη. Ο άνθρωπος από τη φύσει ρέπει προς το ωραίο και την μάθηση αρκεί να έχει μια στοιχειώδη παιδαγωγική ώθηση.
Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία είναι το κατάλληλο εποπτικό υλικό  για να φτιάξουμε ευαίσθητους ανθρώπους που μελετώντας το παρελθόν θα  οξύνουν τον νου τους και θα γίνουν καλύτεροι πολίτες. 

Πέρα από τα ωραία ΜΗΝΥΜΑΤΑ κύριε  Θέμελη ασφαλώς μας αφήσατε ένα μνημείο που γνωρίζουμε τώρα την πολιτισμική διαδρομή και τα αίτια της δημιουργίας τούτης της πόλης

Οι Σπαρτιάτες ολιγαρχικοί ήταν μια δράκα –οι όμοιοι – τυράννων, οργανωμένων  με μια ιδιόμορφη στρατοκρατική δομή που  εξασφάλιζε την απόλυτη κυριαρχία.    
Οι υπόλοιποι έλληνες έκλεισαν τα μάτια τους από φόβο και έκαναν πως δεν έβλεπαν τον εξευτελισμό των Μεσσηνίων, τις κρυφές αλλά προγραμματισμένες δολοφονίες των δυστυχισμένων ειλώτων και χειροκροτούσαν τα στρατιωτικά κατορθώματα των σπαρτιατών.
Ευτυχώς ήρθε ο ωραίος Επαμεινώνδας για να δώσει ελευθερία στους μεσσήνιους  και να συντρίψει  την Σπαρτιατική ανήθικη ολιγαρχία. Αλλά για Λακεδαιμονίους θα μιλάμε τώρα. Εδώ ήρθαμε για να τιμήσουμε τον αρχαιολόγο που ανασκάπτει και αναδεικνύει τη  δημοκρατική πόλη  Μεσσήνη. 

Επίλογος
Τα πνευματικά έργα αγαπητέ . Καθηγητά  δεν αξιολογούνται στο παρόντα χρόνο γιατί η απήχηση τους  θέλει   μελλοντικό χρόνο για να ωρίμαση και αντηχεία σαν τα λόγια που ακούς τώρα σε τούτο την σημερινή εκδήλωση μας   Λόγια που  θα ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους και θα τους βοηθήσει να ακούσουν την μελωδία της αρχαιολογικής σας σκαπάνης 
 Θα τελειώσω με ένα ποίημα που είναι  απόλυτη ταιριαστό με σένα και το χαρακτήρα σου, και  περιγράφει τη διαδρομή από το πέρασμά σου !!  

Οι εξαιρέσεις
(Του Α. Β. Καραμπάτσου)
Τι γοητεία έχουν αυτοί οι άνθρωποι,
που δεν παρασύρονται από το ρεύµα 
της μεγάλης ανθρωποθάλασσας, 
που προχωρεί από συνήθεια 
πάνω σε δρόμο µε καρµπόν.

Τι γοητεία έχουν αυτοί οι άνθρωποι,
που ξεχωρίζουν µέσα στο πλήθος
καθώς βαδίζουν ακούραστοι, 
συλλέγοντας προσεκτικά 
πλούτο µε αξίες ουσίας.

Τι γοητεία έχουν αυτοί οι άνθρωποι,
που είναι πάντα έτοιμοι
 να πιάσουν το χέρι που τους απλώνεται 
µε προθυμία, χωρίς άρνηση 
χωρίς αφελείς υπεκφυγές.

Τι γοητεία έχουν αυτές οι ωραίες 
φωτεινές ανθρώπινες εξαιρέσεις!

Καλό σου ταξίδι 



ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/527406634/posts/pfbid0Mr6RK6coojDFBp4iv38FoX9jAvLZhoYhru9wnkvbsVX9eGGrYefFoUFNAjDdyAU6l/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.