Της Leela Jacinto* στο France24, 22 Μαρτίου
μετάφραση, Αντώνης Σπυρόπουλος
Η αποτυχία της Ινδίας να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αντανακλά τις μακροχρόνιες σχέσεις της με τη Μόσχα. Όμως, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε μια πιο βάναυση φάση, το τίμημα της στάσης της μπορεί να αποβεί πολύ υψηλό γι’ αυτήν, ακόμη και αν το αντίτιμο είναι φθηνό ρωσικό πετρέλαιο και όπλα, αν φέρει τους ιστορικούς αντιπάλους του Νέου Δελχί πιο κοντά στη Μόσχα.
Ο ηγέτης της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο δυσκολεύεται να πει τη λέξη που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα και στον διπλωματικό κόσμο για σχεδόν ένα μήνα. Το «Ουκρανικό» βρίσκεται στην κορυφή της πολυμερούς και διμερούς ατζέντας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον περασμένο μήνα, αλλά ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δείχνει αποφασισμένος να αποφύγει το θέμα με κάθε κόστος.
Σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της Αυστραλίας και της Ινδίας τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον άνοιξε τη συνάντηση αναφερόμενος στο «το πολύ οδυνηρό σκηνικό του πολέμου στην Ευρώπη» και στην «παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Στις δηλώσεις του ο Μόντι, εν αντιθέσει, παράκαμψε την αναφορά επί του θέματος, αναφερόμενος για εμπόριο, τεχνολογία και κρίκετ. Ωστόσο, οι σύμμαχοι της Ινδίας υπογραμμίζουν την εσκεμμένη παράλειψη του Μόντι να αναφερθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας μαζί με την επίμονη αποτυχία του Νέου Δελχί να επικρίνει τη ρωσική επιθετικότητα – και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η στάση δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι κρίκετ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ινδία απείχε πέντε φορές από την καταδίκη της εισβολής στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC) που απαιτεί την ανεξάρτητη έρευνα για τις ρωσικές παραβιάσεις στην Ουκρανία.
Η Ινδία όχι μόνο έχει μείνει στο διπλωματικό περιθώριο, καθώς η διεθνής κοινότητα επιβάλλει κυρώσεις κατά του καθεστώτος Πούτιν, αλλά σκέφτεται ακόμη και να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο σε μια εποχή της οικονομικής ανάγκης της Μόσχας. Ινδοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας βρίσκεται σε αρχικές διαβουλεύσεις με τη Μόσχα για μια διμερή ανταλλαγή ρουπιών – ρουβλιών για τη διατήρηση των εμπορικών σχέσεων, παρά τις κυρώσεις της Δύσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.
Καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εφαρμόζει εκ νέου τις πολεμικές στρατηγικές του, όπως στην Τσετσενία και τη Συρία, στην Ουκρανία, υπήρξαν φωνές καταδίκης για τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε νοσοκομεία και καταφύγια βομβών στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης. Ωστόσο, η Ινδία έχει προβεί σε δηλώσεις που ζητούν «σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», ενώ αρνείται να καταγγείλει τη Ρωσία για τη βάναυση ασέβεια της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μια στιγμή απολογισμού για τη διεθνή κοινότητα, πυροδοτώντας τον δραματικό επαναπροσδιορισμό, σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, των αμυντικών και ενεργειακών τους πολιτικών ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πρόσφατη επιθετικότητα και να αποτρέψουν μελλοντικές ρωσικές επεκτατικές προσπάθειες.
Αλλά η Ινδία – μια πανίσχυρη δημοκρατία που βλέπει τον εαυτό της ως ηγέτη του αναπτυσσόμενου κόσμου – έχει κρατήσει ουδέτερη στάση, επιχειρώντας μια παλιά τακτική εξισορρόπησης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, τη στιγμή, όμως, που οι τεκτονικές πλάκες της παγκόσμιας ισχύος μετακινούνται κάτω από τα πόδια της.
Το Νέο Δελχί, χωρίς καθυστέρηση, προσπάθησε να αιτιολογήσει τη λεπτή θέση του, η οποία συμπεριλαμβάνει τους ιστορικούς δεσμούς, πλαισιωμένοι από την οικονομική και διπλωματική υποστήριξη, της Μόσχας. Καθώς όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε ένα φαύλο κύκλο, με τους συμμάχους της Ινδίας να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων στις παγκόσμιες τιμές και προμήθειες, η διπλωματική πράξη ισορροπίας σε ένα τεντωμένο σχοινί, του Νέου Δελχί, θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί.
Τα «συμφέροντα και όχι η ηθική» οδηγούν την πολιτική
Κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, η Ινδία ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM) κυρίως μετα-αποικιακών εθνών που αρνήθηκαν να ευθυγραμμιστούν επίσημα είτε με τις ΗΠΑ είτε με την ΕΣΣΔ.
Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το NAM προσπάθησε να έχει μια συνεκτική θέση στα παγκόσμια ζητήματα, συνεχίζοντας τις επικρίσεις για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Από τις 35 χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 3 Μαρτίου που ζητούσε τον άμεσο τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία, όλες οι χώρες – εκτός από την Κίνα – είναι μέλη του NAM.
“Εξετάζουμε μια από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις επιθετικότητας που διαπράχθηκε από οποιαδήποτε χώρα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου“, σημείωσε ο Michael Kugelman, από το Wilson Center με έδρα την Ουάσιγκτον, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο FRANCE 24 συνεχίζοντας: “Γιατί οι 35 χώρες αρνούνται να καταδικάσουν την επίθεση; Η απάντηση είναι απλή: γιατί δεν τους συμφέρει να υπερψηφίσουν το ψήφισμα. Στο τέλος της ημέρας, τα συμφέροντα και όχι η ηθική είναι που οδηγούν τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής».
Πωλούνται πετρέλαια και όπλα σε φτηνές τιμές
Νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις άρχισαν να εφαρμόζονται και με τη Δυτική Ευρώπη να κινείται προς τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, η Μόσχα προσφέρθηκε να πουλήσει στην Ινδία 3 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου με μεγάλη έκπτωση, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ .
Η Ινδία δεν εξαρτάται τόσο ενεργειακά από τη Ρωσία όσο η Γερμανία, αλλά η μειωμένη τιμή έκανε τους Ινδούς αξιωματούχους να επαναδραστηριοποιήσουν μια συμφωνία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που ονομάζεται εμπόριο ρουπία-ρούβλι για να παρακάμψουν τις οικονομικές κυρώσεις.
Τα συμφέροντα του Νέου Δελχί στη Ρωσία είναι κατά κύριο λόγο στον αμυντικό τομέα. Στη διεθνή σκηνή, το Νέο Δελχί μπορεί να είναι ένθερμος υποστηρικτής μιας αδέσμευτης, πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, αλλά η εξάρτησή του από τα ρωσικά όπλα αμφισβητεί τη θέση αυτή, ως ανεξάρτητου ηγέτη του Παγκόσμιου Νότου.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας είναι κατά κύριο λόγο εξοπλισμένες με ρωσικά όπλα. Η Μόσχα υπήρξε ο ιστορικός προμηθευτής όπλων της Ινδίας και είναι ανοιχτή σε μεταφορές τεχνολογίας», εξήγησε ο Avinash Paliwal της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (SOAS) σε συνέντευξή του στο FRANCE 24.
Τόσο η Ινδία όσο και η Ρωσία κατέχουν εξέχουσα θέση στα παγκόσμια κατάταξη εισαγωγών και εξαγωγών όπλων, με μερίδια, εκάστη, δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών μεταξύ 2017-2021, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) .
Μεταξύ των εισαγωγέων, η Ινδία βρίσκεται στην κορυφή των αγοραστών όπλων, αντιπροσωπεύοντας το 11% των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων το 2017-2021, σύμφωνα με στοιχεία του SIPRI.
Ποιοι ήταν οι πέντε μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων το 2017-2021;
1) Ινδία
2) Σαουδική Αραβία
3) Αίγυπτος
4) Αυστραλία
5) Κίνα
Όλες μαζί, συγκεντρώνουν το 38% των συνολικών παγκόσμιων εισαγωγών όπλων το 2017–2021. (δεδομένα, Πηγή: SIPRΙ)
Ενώ η Ινδία προσπάθησε να διαφοροποιήσει τις προμήθειες όπλων της – κυρίως από τη Γαλλία και το Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια – δεν κατάφερε να απογαλακτιστεί από το ρωσικό στρατιωτικό υλικό.
Περίπου το 85% του υπάρχοντος οπλοστασίου της Ινδίας – συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και Sukhoi SU-30 – προερχόταν από τη Σοβιετική Ένωση ή την μετέπειτα Ρωσία, σύμφωνα με το Stimson Center που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Το Νέο Δελχί είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων της Μόσχας, με την Ινδία να αντιπροσωπεύει το ποσοστό των 28% των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων της Ρωσίας, σύμφωνα με στοιχεία του SIPRI.
«Η Ρωσία παρέχει όπλα σε ειδικές τιμές. Πάρτε για παράδειγμα το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που το Δελχί θεωρεί κρίσιμο για την εθνική του ασφάλεια. Καμία άλλη χώρα δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει καλύτερη συμφωνία», είπε ο Κούγκελμαν. «Η Ινδία αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή μια διττή απειλή από την Κίνα και το Πακιστάν».
Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Μόσχα για να βοηθήσει την Ινδία να αποτρέψει την κινεζική απειλή και η Ινδία δεν έχει την πολυτέλεια να αποφασίσει απλώς να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές».
«Συναρπαστική ώρα» του Πακιστανού πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη Μόσχα
Η Ινδία είναι έμπειρη στο να εξηγεί αυτό που αποκαλεί κατάσταση ασφαλείας της έναντι της «τανάλιας» (μεταξύ των αντιπάλων της: της Κίνας στα ανατολικά και του Πακιστάν στα δυτικά της). Αλλά το Νέο Δελχί ήταν λιγότερο επιδέξιο στην προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο σενάριο ασφαλείας στον ευρύτερο περίγυρό του και πέρα από αυτόν.
Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν όχι μόνο «ανακάτεψε» τα γεωστρατηγικά οφέλη της Ινδίας στην περιοχή, αλλά «θόλωσε» επίσης την ανάγνωση του Νέου Δελχί για τα ηγεμονικά σχέδια του Πούτιν στην Ευρώπη και τον παγκόσμιο αντίκτυπό του.
Τον περασμένο μήνα, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Imran Khan βρισκόταν στη Μόσχα, ενισχύοντας την αντι-δυτική παραβίαση του Πούτιν. Στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς ο κόσμος υποχωρούσε με τρόμο για την επιθετικότητα της Ρωσίας, ο Πακιστανός αθλητής του κρίκετ που έγινε πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήταν μια «συναρπαστική στιγμή» να βρεθεί στη ρωσική πρωτεύουσα. «Ήταν τρομερή η λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, οι μετοχές του Ίμραν Χαν δεν ανέβηκαν με την επίσκεψη στη Μόσχα», σημείωσε ο Paliwal.
Ο Χαν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο του Πακιστάν αυτή την εβδομάδα, λόγω κυρίως ζητημάτων εσωτερικής διακυβέρνησης και οικονομικής κακοδιαχείρισης. Αλλά στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, η αντιδυτική ευθυγράμμιση του Χαν με τον Πούτιν συσφίγγει σταθερά το Ρωσοπακιστανικό δεσμό.
«Οι δεσμοί Ρωσίας-Πακιστάν έχουν περαιτέρω ενισχυθεί. Αυτό περιλαμβάνει την τακτική υποστήριξη στο Πακιστάν της Ρωσίας στους Ταλιμπάν [τους συμμάχους του Πακιστάν στο Αφγανιστάν]. Οι διαφορές μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας στην ασιατική Ήπειρο είναι επίσης αρκετά ορατές με τον εξοπλισμό της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ από τη Μόσχα», εξήγησε ο Παλιβάλ.
Σινο-Ρωσική «αυταρχική συμμαχία»
Πιο ανησυχητικό για την Ινδία όμως, είναι οι δεσμοί της Κίνας με τη Ρωσία, οι οποίοι ενισχύονται καθώς η Μόσχα αντιμετωπίζει την απομόνωση από την παγκόσμια σκηνή.
Λίγες μέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ εδραίωσαν μια σημαντική συνεργασία στο περιθώριο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ενώ η Δύση παρακολουθεί μια σινο-ρωσική «αυταρχική συμμαχία», για την Ινδία, είναι αυτή η συμμαχία αποτελεί εφιαλτικό σενάριο.
«Ενώ η Ινδία θέλει διαφορετικά κέντρα εξουσίας, μια νέα συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας υπονομεύει αυτή την πολυπολικότητα», εξήγησε ο Κούγκελμαν.
Καθώς ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα πέφτει πάνω από τη Ρωσία, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αυξανόμενη εξάρτηση του Πούτιν από τον Σι θα δυσκόλευε την Ινδία να προσανατολιστεί στα κρίσιμα συμφέροντά της. «Το να βλέπεις έναν σημαντικό σύμμαχο να εξαρτάται πλήρως οικονομικά και διπλωματικά από έναν βασικό στρατηγικό αντίπαλο –την Κίνα– δεν είναι προς όφελος του Δελχί. Οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας έχουν μια εντελώς διαφορετική λογική και είναι πολύ περισσότερο υπέρ της Κίνας», δήλωσε ο Paliwal.
Τα περιφερειακά παιχνίδια εξουσίας του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένων των αιματηρών συγκρούσεων στα Σινο-Ινδικά σύνορα το 2020, έχουν φέρει την Ινδία πιο κοντά στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Η Ινδία ανήκει πλέον στον όμιλο Quad – που περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ – η οποία επικεντρώνεται στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και λειτουργεί ως αντίβαρο στην Κίνα.
Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ρίχνει μόνο τον Πούτιν στην αδελφική αγκαλιά του Σι, αλλά κινδυνεύει επίσης να αποσπάσει την προσοχή των ΗΠΑ από το θέατρο του Ινδο-Ειρηνικού, σύμφωνα με τον Κούγκελμαν. «Θα μπορούσε να ωθήσει την Ουάσιγκτον να υποβαθμίσει την απειλή της Κίνας και να επικεντρωθεί στην Ευρώπη. Η Ινδία δεν το θέλει αυτό», εξήγησε.
Η Quad δεν είναι μια επίσημη συμμαχία, αλλά μια χαλαρή ομάδα τεσσάρων εθνών που δεσμεύεται από μια κοινή αντίθεση στην κινεζική επιρροή στην περιοχή. Ωστόσο, κάθε χώρα προβάλλει τις δικές της αξιώσεις στη συνεργασία αυτή. Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, τονίζει τη δημοκρατική αξιοπιστία των τεσσάρων εθνών της Quad, ενώ η Ινδία επικεντρώνεται περισσότερο στη θαλάσσια συνεργασία.
Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία αρχίζει να αποκαλύπτει την υποβαθμισμένη ηθική και στρατιωτική δύναμη του Νέου Δελχί στη λέσχη της Quad.
Η Ινδία είναι το μόνο μέλος της Quad που δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας, προκαλώντας την εκδηλούμενη δυσαρέσκεια στους διπλωματικούς κύκλους. Μετά την τελευταία συνάντηση (Αυστραλίας-Ινδίας) Morrison-Modi, για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας είπε στους δημοσιογράφους ότι η Αυστραλία «κατανοεί» τη θέση του Νέου Δελχί για την Ουκρανία.
«Το «κατανοεί» στη διπλωματική γλώσσα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνεί με την πολιτική, αλλά ότι αποδέχομαι απρόθυμα τη θέση της Ινδίας», εξήγησε ο Κούγκελμαν. «Τα μέλη του Quad έχουν έντονα διαφορετικές απόψεις για το ρωσικό ζήτημα και είναι μια από τις σπάνιες πολιτικές διαφωνίες στην ομάδα».
Ενώ οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής έχουν σταματήσει να επικρίνουν τη θέση της Ινδίας για την Ουκρανία, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπομονή της Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να εξαντλείται. Απευθυνόμενος στους επιχειρηματικούς κύκλους των ΗΠΑ τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι η Ινδία αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των συμμάχων της Ουάσιγκτον με την «ουδέτερη» απάντησή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Ο δεσμός της Quad γίνεται, με μια πιθανή εξαίρεση της Ινδίας, πιο ασταθής, εν αντιθέσει με την Ιαπωνία και την Αυστραλία που κράτησαν ξεκάθαρη στάση όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιθετικότητας του Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν.
Μια ευκαιρία μεσολάβησης – εάν συμφωνήσει ο Πούτιν
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η ρωσική εισβολή θα μπορούσε να προσφέρει μια διπλωματική ευκαιρία για την Ινδία. «Νομίζω ότι η Ινδία βρίσκεται σε καλή θέση για να παίξει το ρόλο του τρίτου διαπραγματευτή. Καμία από τις άλλες χώρες που προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν –το Ισραήλ, η Γαλλία ή η Τουρκία– δε διαθέτουν το ειδικό βάρος των σχέσεων που έχει το Νέο Δελχί με τη Μόσχα», είπε ο Κούγκελμαν. «Η Ινδία είναι ευαίσθητη στις επικρίσεις που δέχεται από την παγκόσμιας καταδίκη της εισβολής. Εάν η Ινδία συμφωνήσει να μεσολαβήσει και μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου, θα έδειχνε την ικανότητά της να κάνει μεγάλα και σημαντικά πράγματα στον κόσμο».
Αλλά η επιτυχία μιας ινδικής μεσολάβησης θα εξαρτηθεί από την προθυμία του Πούτιν να υποχωρήσει. Θα απαιτούσε από το Νέο Δελχί να εγκαταλείψει μια μακροχρόνια παράδοση μη-μεσολάβησης στις διαπραγματεύσεις τρίτων χωρών, καθώς η Ινδία αντιτίθεται ιστορικά σε οποιαδήποτε εξωτερική ανάμειξη στις διαμάχες άλλων χωρών, ιδιαίτερα με το Πακιστάν για την κρίση στο Κασμίρ.
Η ρωσική εισβολή αιφνιδίασε την Ινδία και τη βρήκε να ισορροπεί σε λάθος διπλωματικό πόδι. Εάν δεν έχει την ευκινησία να αλλάξει πορεία, το Νέο Δελχί θα μπορούσε να κολλήσει σε μια αποτελμάτωση καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ενώ η Ινδία χρειάζεται στρατιωτικά ανταλλακτικά για να εξυπηρετήσει το κυρίως ρωσικό της οπλοστάσιο ενάντια σε αντιπάλους που προσεγγίζουν τη Μόσχα.
*Η Leela Jacinto, είναι δημοσιογράφος διεθνών ειδήσεων του France24. Η Jacinto έχει διατελέσει Ανεξάρτητη ρεπόρτερ, καθηγήτρια δημοσιογραφίας, ανταποκρίτρια στο Αφγανιστάν, παραγωγός στο ABC News. Γνωρίζει χίντι, γαλλικά και ουρντού, ενώ έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.