Απόσπασμα από το επεισόδιο του 1983 της σειράς “Παρασκήνιο” που περιελάμβανε δύο θέματα: 1.Βασίλης Ρώτας 2.Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο).
Το ΒΙΝΤΕΟ: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Το δεύτερο θέμα αφορά στην προσωπικότητα του Έλληνα τροτσκιστή Μιχάλη Ράπτη, γνωστού με το ψευδώνυμο Μισέλ Πάμπλο, ο οποίος εξιστορεί την πολιτική και επαναστατική του δράση από τα φοιτητικά του χρόνια και μέχρι την Μεταπολίτευση. Μαζί με τη σύντροφό του Έλλη Διοβουνιώτη περιγράφουν τη ζωή τους και τους αγώνες που έδωσαν στο πλαίσιο του διεθνούς εργατικού κινήματος.
Ο ίδιος ο Μιχάλης Ράπτης μιλάει για την πορεία του από τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη, τις σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τη συγγραφή διηγημάτων, την ίδρυση μαζί με τους Σπύρο Παπαδαντώνη, Νίκο Μαδάκη και άλλους Κρητικούς λόγιους, του Φιλολογικού Συλλόγου Κρήτης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος». Εξηγεί την επίδραση που είχε στον ίδιο η επαφή του με τα αγροτικά και εργατικά στρώματα της Αθήνας και του Πειραιά και αναφέρεται στην ένταξή του στο εργατικό κίνημα. Κατά τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά εξορίστηκε στη Φολέγανδρο, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Έλλη Διοβουνιώτη. Περιγράφει πώς οι δυο τους στο Παρίσι, γνωρίστηκαν με Γάλλους τροτσκιστές, ενώ παράλληλα αφηγείται την πορεία του στο τροτσκιστικό κίνημα όπου και ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Τετάρτης Διεθνούς και τη συμβολή της στο αντιστασιακό αγώνα κατά του γερμανικού και ιταλικού φασισμού.
Επόμενος σταθμός υπήρξε η ανάμειξη και υποστήριξή του στην Αλγερινή Επανάσταση. Έπειτα, περιγράφει τις πολιτικές κινήσεις του σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τη συνεργασία του με τον Αλγερινό πρόεδρο Αχμέντ Μπεν Μπελα, με τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, με τον πρόεδρο της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε μέχρι και την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά την πτώση της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Εκείνος και η Έλλη Διοβουνιώτη μιλούν για τη σχέση τους κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό της πορείας τους και της συμμετοχής στο διεθνές εργατικό κίνημα σύμφωνα με το πρότυπο του αληθινού επαναστάτη.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.