Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Τα βρίσκει δύσκολα στο Αφρίν ο Ερντογάν


Μία εβδομάδα συμπληρώνεται από το περασμένο Σάββατο, όταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία. Παρά τις αντιφατικές πληροφορίες που εξακολουθούν να έρχονται από το μέτωπο, σχετικά με την τουρκική στρατιωτική εισβολή, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις θα επεκταθούν και ανατολικά μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ. Ουσιαστικά, επιδιώκει να ελέγξει όλη τη ζώνη της βόρειας Συρίας όπου κατοικεί το κουρδικό στοιχείο.

Οι δηλώσεις Ερντογάν για επέκταση του μετώπου έγιναν λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και συγκεκριμένα στην παραμεθόριο επαρχεία Χατάι, όπου βρίσκεται το στρατηγείο της τουρκικής επιχείρησης. Φορώντας στρατιωτική περιβολή και συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και τον υπουργό Άμυνας, ο Ερντογάν υποσχέθηκε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο για να «καθαρίσουν» τα τουρκικά σύνορα από τους «τρομοκράτες».
Ο στόχος του Τούρκου προέδρου να μην περιοριστεί στο Αφρίν, αλλά να διευρύνει το μέτωπο σε όλο το μήκος των συνόρων με την Συρία είναι γνωστός από την έναρξη της επιχείρησης. Άλλωστε, έχει ήδη ονοματίσει ως επόμενο στρατιωτικό στόχο την περιοχή της Μανμπίτζ, στρατηγικής σημασίας πόλη στα δυτικά του Ευφράτη. Εκεί, όμως, εκτός από τις δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, εδρεύουν και Αμερικανοί στρατιώτες. Πρόκειται για ειδικές δυνάμεις, οι οποίες συνεργάζονται στενά με τους Κούρδους στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Είναι εφικτή μια επίθεση στην Μανμπίτζ;

Είναι όμως πραγματική η απειλή του Ερντογάν για επίθεση και στην Μανμπίτζ. Και αν ναι πόσο εφικτό είναι ένα τέτοιο εγχείρημα; Μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα έρχεται από τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών. Παρά το γεγονός ότι είμαστε στην έκτη ημέρα των επιχειρήσεων το Αφρίν αντιστέκεται.
Η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει στόχους και προκαλεί θύματα, αρκετά από αυτά μεταξύ των αμάχων, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπινών Δικαιωμάτων. Η χερσαία επιχείρηση, όμως, κοστίζει. Το επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υπουργός Υγείας, ανακοινώνοντας την Παρασκευή ότι 14 Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντάρτες, μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), έχουν σκοτωθεί. Άλλοι 130 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της επιχείρησης στο Αφρίν.
Η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή δημιουργεί κινδύνους για την Άγκυρα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Μία επίθεση στο Μανμπίτζ πιθανότατα θα επιδεινώσει σε ακραίο βαθμό τις ήδη τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση ότι στο Αφρίν, κατά τον τουρκικό αεροπορικό βομβαρδισμό, σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι. Η είδηση δεν έχει σχολιαστεί από το Πεντάγωνο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως φέρνει σαφέστατα την Άγκυρα μπροστά σε νέες ευθύνες.
Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο Αφρίν βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Ερντογάν-Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν όπλα στο YPG. Υπεραμύνθηκε, επίσης, των ενεργειών του, επιμένοντας στη γνωστή τουρκική γραμμή ότι οι επιχειρήσεις έχουν στόχο «τρομοκράτες».

Αντίδραση και από το ΝΑΤΟ

Παρέμβαση έκανε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, αν και αναγνώρισε το δικαίωμα της Τουρκίας να αμύνεται, είπε ότι αυτό πρέπει να γίνεται «με αναλογικό και μετρημένο τρόπο». Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση Στόλτενμπεργκ, η οποία ακολουθεί τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση που έχουν απευθύνει Ουάσινγκτον, Παρίσι και Βερολίνο.
Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ δεν συμμετέχει ευθέως στις επιχειρήσεις στη Συρία. Έχει, όμως, ενισχύσει την Τουρκία, αναπτύσσοντας αντιπυραυλικά συστήματα Patriot στα νότια σύνορά της και ιπτάμενα ραντάρ Awacs, που συνδράμουν τον υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σ’ αυτόν, όμως, κεντρικό ρόλο παίζουν το κουρδικό YPG.
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την Γερμανία. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζητά συζήτηση στο ΝΑΤΟ για την τουρκική εισβολή και τις επιπτώσεις της. Ο ίδιος ανακοίνωσε και την αναστολή των συζητήσεων για πιθανή πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, αναφερόμενος κυρίως στην σχεδιαζόμενη αναβάθμιση των αρμάτων μάχης τύπου Leopard.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε διπλωματικό επίπεδο, οι κουρδικές αρχές της αυτόνομης περιφέρειας του Αφρίν απηύθυναν έκκληση στη Δαμασκό να υπερασπιστεί τα συριακά σύνορα με την Τουρκία. Στην ανάρτηση που έκαναν, μάλιστα, στον επίσημο ιστότοπό τους καλούσαν «το συριακό κράτος να εξασκήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στο Αφρίν και να προστατεύσει τα σύνορά του με την Τουρκία από τις επιθέσεις του Τούρκου κατακτητή».

ΠΗΓΗ:https://slpress.gr
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.