Του Γιώργου Παπαδόπουλου – Τετράδη από το liberal.gr
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το τρίτο μνημόνιο δυο σαφή πράγματα: Την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και την εγκατάλειψη του δημόσιου μονοπωλίου της. Την ιδιωτικοποίηση φορέων της. Αυτά, είναι υπογεγραμμένα και σέρνονται μέχρι το παρά πέντε, που είναι σήμερα. Όμως, σήμερα πρώτη φορά τόσο σαφώς ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Πιτσιόρλας αποδέχτηκαν το υπογεγραμμένο.
Ο πρωθυπουργός, με ανακοίνωση του Μαξίμου και με αφορμή άρθρο του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη όπου αντιδρούσε σφόδρα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, απάντησε σε αυστηρό ύφος ότι ο ίδιος δεν προωθεί τίποτε που να είναι αντίθετο με όσα στηρίζουν οι βουλευτές του κόμματος και για πρώτη φορά τόσο εμφατικά τόνισε ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν είναι πιο αριστερός από εκείνον!
Ο υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης ήταν πιο κατηγορηματικός. Δήλωσε ότι «η κυβέρνηση προχωρά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της. Οι μεταρρυθμίσεις είναι καταδικασμένες να πετύχουν».
Προχωρώντας ακόμα περισσότερο στην επιβεβαίωση της αποδοχής των όρων του παιχνιδιού με όρους των δανειστών είπε ότι «η υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ είναι στο τελικό στάδιο». Και επικρότησε την εφαρμογή κανόνων ανταγωνιστικότερης αγοράς σε όλους τους τομείς ενέργειας. Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι γίνεται συζήτηση για να πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Το απόγευμα είχε ραντεβού με πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μακεδονίας για να τους προετοιμάσει στο πώς θα αντιμετωπιστούν οι ψηφοφόροι και συνδικαλιστές της περιοχής..
Επιβεβαιώνοντας τα τετελεσμένα για τη ΔΕΗ ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Πιτσιόρλας, παλιά καραβάνα του ΠΑΣΟΚ και εντεταλμένος από τον πρωθυπουργό να ασκεί την πολιτική εκείνου και όχι των άλλων Συριζαίων, εξύμνησε ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ στα πρότυπα του ΟΛΠ με την COSCO, επισημαίνοντας ότι έτσι άλλαξε όλος ο χάρτης που μας αντιμετωπίζουν οι ξένοι, αλλά και έφερε τεράστια ανάπτυξη.
Για να μη μένει καμιά αμφιβολία για το άμεσο μέλλον της εταιρίας τόνισε, ότι η σύνδεση των δικτύων με τη Β. Αφρική και αλλού, απαιτεί τεράστια κεφάλαια και μεγάλες συμμαχίες χωρών. Παρόντες, τον άκουγαν όχι τυχαία, οι εκπρόσωποι της μεγαλύτερης εταιρίας υδροηλεκτρικών της Κίνας «China Tree Gorge», που συμμετείχαν και σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών!
Επιπλέον, καταδίκασε τη λογική «της αντιπαράθεσης των πολιτικών πεποιθήσεων που ακουμπάει στο υπέδαφος του λαϊκισμού και του κρατισμού» όταν ακούει «ατάκες τύπου Φράνκενστάιν στη Βουλή».
Τέλος, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ο ισχυρότερος συνδικαλιστικός φορέας στη χώρα, που εκπροσωπεί εντελώς συντεχνιακά 18.000 εργαζόμενους, ομολόγησε ότι «πάμε για πώληση μονάδων» και ότι μετά τη συνάντησή της με τον κ. Σταθάκη «διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και θα προστατέψει τη δημόσια περιουσία».
Στον αντίποδα αυτών των σαφών μηνυμάτων βρίσκονται οι δηλώσεις Σκουρλέτη για σθεναρή υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δια της κας Σβίγγου για το αδιαπραγμάτευτο του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, οι δηλώσεις γνωστών μυθοπλαστών βουλευτών και υπουργών σαν τον κ. Κατρούγκαλο, που υψώνουν λάβαρα αντίστασης και αγώνα, καθώς και οι δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Σγουρίδη για εταιρίες του δημοσίου σαν τα ΕΛΠΕ και τα ΕΛΤΑ, που μέσω διαγωνισμών θα ξαναπάρουν τις πωλούμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (!!!).
Η συγκυβέρνηση Σόιμπλε- ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ακόμα ψάχνει για θύματα, που να τα πείσει ότι δίνει αγώνες για τις αριστερές ιδέες την ίδια ώρα που έχει δώσει για 99 χρόνια όλη την περιουσία της χώρας στους ξένους, χωρίς να έχει κρεμαστεί κανείς από αυτούς που το υπέγραψαν στο Σύνταγμα.
Οι απληροφόρητοι δεν ξέρουν ότι οι Γερμανοί έχουν λυσσάξει εδώ και χρόνια με τον φτηνό λιγνίτη που έχει άφθονο η Ελλάδα και που την ενέργειά του την πουλάει πανάκριβα στους λογαριασμούς της η ΔΕΗ, όπως πουλάει πανάκριβο και το ρεύμα σε σχέση ακόμα και με τις βόρειες χώρες που καταναλώνουν πολύ λόγω του κλίματος.
Έτσι, το πρόβλημα της χώρας, όπως και σχεδόν όλα της τα προβλήματα, δεν είναι αν η ΔΕΗ θα είναι δημόσια ή ιδιωτική. Αλλά, αν θα είναι συμφέρουσα για τους πολίτες. Οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ δύο κακών: Μιας ΔΕΗ, που της κοστίζουν έναν σκασμό οι συνδικαλιστικές, οι διαπλεκόμενες εργολαβικές και οι χαριστικές της αμοιβές, και των ιδιωτών που κοιτάζουν το κέρδος τους και όχι το αγαθό του ρεύματος. Το έχουμε δει από τις ΗΠΑ μέχρι τη Βρετανία και τις Ανατολικές χώρες.
Κι αυτά λύνονται μόνο με έναν τρόπο: Με ένα κράτος που παρακολουθεί ακοίμητο τις δικές του δομές και τις ιδιωτικές δομές ώστε να λειτουργούν σε όφελος των πολιτών και όχι σε όφελος λίγων πορτοφολιών. Που’ ν’ το αυτό το κράτος.
ΠΗΓΗ: http://ardin-rixi.gr/archives/203375
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.