Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Η Πρώτη Πανελλήνια συνάντηση των Φωκιανών

Στις 17 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Νέα Φώκαια Κασσάνδρας Χαλκιδικής η Α΄ Πανελλήνια συνάντηση εκπροσώπων συλλόγων & κοινοτήτων από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας που έχουν καταγωγή από τις Φώκαιες (Παλαιά & Νέα) της Μ. Ασίας. Στην ιστορική αυτή πρώτη συνάντηση, η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός πλημμύρισαν την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
 
       Αναδημοσίευση από:http://istrilatis.blogspot.gr/

Στις 6 Οκτωβρίου είχαμε δημοσιεύσει εδώ, στον ΟΙΣΤΡΟ, την Ανακοίνωση – Πρόσκληση της πρώτης Πανελλήνιας Συνάντησης των Φωκιανών (Φορέων και Συλλόγων), που θα γινότανε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Φώκαιας Χαλκιδικής.
       Είχε προηγηθεί – 11 Ιουνίου – η δημοσίευση ενός πολύ κατατοπιστικού άρθρου του Γιάννη Κιουλέκα για την σφαγή από μέρους των Τούρκων των Ελλήνων κατοίκων της Φώκαιας της Μ. Ασίας στις 12 Ιουνίου 1914. Μια σφαγή για την οποία ελάχιστοι από τους υπόλοιπους Έλληνες που κατοικούσαν στην Ελλάδα, έμαθαν ενώ οι σημερινοί αγνοούν μάλλον εντελώς. Κι ας μην υπήρξαν θύματα φυσικών θεομηνιών ή κάποιου γλιστρήματος  στην παραλία της Φώκαιας.
       Δεν είναι τυχαία αυτή η αποσιώπηση τέτοιων τραγικών γεγονότων σε βάρος του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Αυτή η αποσιώπηση εξυπηρετούσε πάντοτε την εξωτερική πολιτική που χάρασσαν και ακολουθούσαν για την Ελλάδα οι κυρίαρχες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας. Εξωτερική πολιτική που τις εξυπηρετούσε και ανταποκρινότανε πάντοτε και στα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, στα οποία προσαρμοζότανε πάντοτε αυτή η πολιτική.

       Μια υπενθύμιση  των εγκλημάτων σε βάρος του ελληνισμού της Μ. Ασίας, της Κωνσταντινούπολης κλπ. από την πλευρά της Τουρκίας θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας, στις συναντήσεις τους με τους αντίστοιχους της Τουρκίας. Τρανό παράδειγμα είναι η σχετική δυσφορία με την οποία αναφέρονται σήμερα στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου.
       Η διατήρηση της μνήμης παίζει τεράστιο ρόλο στον αγώνα ενάντια στην κάθε εξουσία. Όπως έλεγε ο Μίλαν Κούντερα «Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη».
Σήμερα αυτός ο αγώνας καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίος. Γιατί η εξουσία δεν εκπορεύεται από τον λαό και δεν ασκείται από τον λαό. Αλλά εκπορεύεται και ασκείται από τα γνωστά μας κρατικο-χρηματοπιστωτικά κέντρα, οι πολιτικοί εκπρόσωποι   των οποίων δεν χάνουν ευκαιρία να μας παριστάνουν τους «φίλους» της Ελλάδας και του λαού της.
       Σε αυτό το πλαίσιο και πνεύμα πρωτοβουλίες όπως αυτή των Φωκιανών είναι όχι μόνο αξιέπαινες αλλά πολύ ενθαρρυντικές.

       Στην συνέχεια δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των Φωκαέων, που πρόκυψε από την πρώτη τους αυτή Πανελλήνια συνάντηση.

ΟΙΣΤΡΟΣ

A’    Πανελλήνια    Συνάντηση    Φωκαέων    Εκπροσώπων    Συλλόγων   &   Κοινοτήτων

21 Οκτωβρίου 2015

   Στις 17 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία  στην Νέα Φώκαια Κασσάνδρας  Χαλκιδικής η       Α΄ Πανελλήνια συνάντηση εκπροσώπων συλλόγων  &  κοινοτήτων από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας που έχουν καταγωγή από τις Φώκαιες (Παλαιά & Νέα) της  Μ. Ασίας. Στην ιστορική αυτή πρώτη συνάντηση, η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός πλημμύρισαν την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
   Το πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό των 2000 περίπου Φωκιανών της Νέας Φώκαιας με το καλοδιατηρημένο βυζαντινό πύργο του Αγίου Παύλου, το γραφικό λιμανάκι, με τις καθαρές παραλίες & την καθαρή θάλασσα  άνοιξε την αγκαλιά του & δέχτηκε τα αδέλφια του από τις 4 γωνιές της Ελλάδας, σπάζοντας 93 χρόνων σιωπή & αποκαθιστώντας την επικοινωνία μεταξύ τους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Φωκιανοί  από Θεσσαλονίκη, Βόλο, Αθήνα και άλλες περιοχές μιας και είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.
   Η Φώκαια ήταν απ’ τις πιο μικρές πόλεις της Ιωνίας αλλά η ποιο δραστήρια στο εμπόριο και τον αποικισμό. Αφού ίδρυσε τη Λάμψακο στον Ελλήσποντο στο τέλος του 7ου αιώνα π.Χ. στράφηκε μόνη αυτή απ’ όλες τις ιωνικές πόλεις προς τη Δυτική Μεσόγειο, ιδρύοντας 24 ονομαστές αποικίες όπως τη Μασσαλία στη Γαλλία, τοΕμπόριον στην Ισπανία και την Ελέα στην Ιταλία, μεταλαμπαδεύοντας έτσι τον Ελληνικό πολιτισμό στην Ευρώπη.
   Επίσης  για τα γεγονότα των σφαγών το 1914 που σημειώθηκαν από τους Τούρκους  σε όλη την Ιωνία , τα περισσότερα σε αριθμό ντοκουμέντα (γραπτά, αλλά και φωτογραφικά, πράγμα πολύ σπάνιο)  υπάρχουν για την περιοχή της Φώκαιας. Τα ντοκουμέντα αυτά αποτελούν την βάση για να διεκδικήσουμε εμείς οι Φωκιανοί & όχι μόνον το δικαίωμα μας στην Ιστορική Μνήμη.
   Σαν αποτέλεσμα αυτής της πρώτης συνάντησης αποφασίσθηκε κατ΄ αρχήν η δημιουργία ενός Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των Φωκαέων  για περαιτέρω δράσεις  / εκδηλώσεις.

Στην συνάντηση απηύθυναν χαιρετισμό οι :

ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΧΟΡΜΠΟΣ (Επίτιμος Πρόεδρος & βιβλιοθηκονόμος Ιωνικής Εστίας Θεσ/κης, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας της ιστορίας των Φωκαέων, τον χαιρετισμό διάβασε η κόρη του Εύη Χόρμπου).
ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΝΤΖΙΚΗΣ (Πρόεδρος Πολιτιστικής & Λαογραφικής Ομάδας Ν. Φώκαιας Χαλκιδικής).
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ (Δήμαρχος Κασσάνδρας, τον χαιρετισμό διάβασε η Κα  Μαρία Παπαδημητρίου, Δημ. Σύμβουλος Ν. Φώκαιας στον Δήμο Κασσάνδρας).
ΦΙΛΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ (Πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Ν. Φώκαιας Χαλκιδικής).
Πατήρ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ (Ενορία Ν. Φώκαιας Χαλκιδικής).
ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΣΩΦΡΟΝΗΣ (Δήμαρχος Σαρωνικού, τον χαιρετισμό διάβασε ο ΚοςΑθανάσιος Παπουτσής, Πρόεδρος Δ. Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας Αττικής).
ΜΑΡΟΥΛΑ ΧΑΡΑΡΑ (Εκπαιδευτικός).
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ (Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Νεοφωκαέων Προσφύγων Χαιδαρίου, τον χαιρετισμό διάβασε ο Κος Γιάννης Κιουλέκας, μέλος του συλλόγου).

H αντιπροσωπεία των Φωκιανών από την υπόλοιπη Ελλάδα  αποτελείτο από τους :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Γ. ΣΥΡΙΑΝΟΓΛΟΥ (Πρώην Πρόεδρος συλλόγου Μικρασιατών Ρεθύμνου, Συγγραφέας , Ιστορικός).
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ(Πρόεδρος Δ. Κοινότητας Π. Φώκαιας  Δήμου Σαρωνικού Αττικής).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΣ (Πρόεδρος Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου).
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Νεοφωκαέων Προσφύγων Χαϊδαρίου).


ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.