Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025

Πώς το Facebook λογόκρινε ό,τι ήταν εκτός από το κυρίαρχο ιδεολόγημα

13/01/2025

ΜΑΥΡΟΥ ΟΛΓΑ

Στην καταγγελία ότι στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν κατέφευγαν ακόμα και σε ύβρεις και ανοιχτές απειλές κατά υπαλλήλων της Meta, προκειμένου αυτή να αφαιρεί κάθε μη αρεστή ανάρτηση σχετικά με την πανδημία και τον εμβολιασμό – ακόμα και σατιρικές αναρτήσεις, ή δημοσιεύματα «που έλεγαν και αλήθειες», όπως επεσήμανε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ – προχώρησε ο ιδρυτής του ομίλου, λίγο μετά την ανακοίνωση του ότι θα καταργήσει το πρόγραμμα fact-checking.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την συμπεριφορά της διοίκησης Μπάιντεν «βάναυση» και πως υπερέβη κάθε όριο, με συνέπεια ο όμιλος να μετατραπεί σε κανονικό μηχανισμό λογοκρισίας – μη εξαιρώντας γρήγορα ούτε και πολιτικού τύπου αναρτήσεις. Για παράδειγμα, μία φιλική ανάρτηση για την Ρωσία, ή μία που απέδιδε ευθύνες και στους Ουκρανούς για τον πόλεμο, εξαφανίζονταν σχεδόν αμέσως, ειδικά τους πρώτους μήνες της εισβολής. Ποιοι διαχειρίζονται, όμως, το προαναφερόμενο πρόγραμμα και πως ακριβώς λειτουργεί;

Αρχικά, σε ό,τι έχει να κάνει με Ελλάδα και Κύπρο, το Facebook συνεργάζεται με το AFP (το κρατικό Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) ως ανεξάρτητο ελεγκτή για τις διαδικτυακές αναρτήσεις. Το Facebook συνεργάζεται με το AFP σε πολλές χώρες χώρες στην Ευρώπη, μέσω των ανταποκριτών του γαλλικού πρακτορείου που με τη σειρά τους συνεργάζονται με διάφορες εταιρείες και ιστοσελίδες στις χώρες αυτές.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το AFP ως συνεργάτη ελέγχου γεγονότων (fact-checking) σε Ελλάδα και Κύπρο. Το AFP αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη με έμπειρους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τα Ellinika Hoaxes, το ζωτικό έργο τους θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τη διάδοση της παραπληροφόρησης στην ελληνική γλώσσα στις πλατφόρμες μας», είχε δηλώσει σχετικά η Sophie Eyears, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Στρατηγικών Συνεργατών στο Facebook.
Μία παρένθεση: Η δυσάρεστη ιστορία άρχισε όταν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ το Facebook δεν συνεργάσθηκε με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρά προτίμησε μια ιστοσελίδα ιδιωτών, τα Ellinika Hoaxes. Στη Γαλλία το Facebook εξαρχής συνεργάσθηκε με το κρατικό Γαλλικό Πρακτορείο και στις ΗΠΑ με το Associated Press.
Τα Ellinika Hoaxes

Η συμμετοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, λοιπόν, ήρθε να δώσει αίγλη την ήδη συνεργαζόμενη με το Facebook από το Μάιο του 2019 ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes. Αυτή, αν και δηλώνει πως κάνει σχετικό έλεγχο για τα fake news – «για να αντιμετωπισθεί από κοινού η εξάπλωση της παραπληροφόρησης στο Facebook και στο Instagram στην ελληνική γλώσσα», σύμφωνα με την ίδια – ουκ ολίγες φορές έχει καταφύγει σε λογοκρισία, στα πλαίσια του προηγούμενου πνεύματος του ομίλου – που βεβαίως συμμετείχε μια χαρά και ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ, πριν δηλώσει “απεταξάμην το fact-checking!”, προσαρμοζόμενος στην εποχή Τραμπ-Μασκ…

Για παράδειγμα, η ενημερωτική ιστοσελίδα imerodromos έχει επανειλημμένα καταγγείλει ότι το Facebook κατεβάζει άρθρα της που έχουν να κάνουν με το Τάγμα Αζόφ στην Ουκρανία, τον Δημοκρατικό Στρατό, ακόμα και την δολοφονία του ποιητή Λόρκα από τους φρανκικούς (!) καταγγέλλοντας τον ρόλο που επιτελούν τα Ellinika Hoaxes. Αυτά παγίως υποστηρίζουν πως «οι ελεγκτές γεγονότων δεν μπορούν να διαγράψουν περιεχόμενο και λογαριασμούς από τις πλατφόρμες της Μeta», είναι όμως αυτοί που προβαίνουν στις σχετικές αναφορές στον εργοδότη τους, την Meta, για όποια δημοσίευση κριθεί ότι πρέπει να “κατέβει”.

Ο τακτικός συνεργάτης του SLpress.gr καθηγητής Γεωπολιτικής Κώστας Γρίβας έχει καταγγείλει ότι το Facebook εξαφανίζει άρθρα του σχολιαστικά για την επικαιρότητα, όπως το επεισόδιο στην Κάσο, άρθρο που όντως κατέβαινε “με μιας” από τον λογαριασμό του SLpress.gr στο Facebook, βεβαίως από τον προσωπικό λογαριασμό του καθηγητή, αλλά και από τους λογαριασμούς αναγνωστών που επεδίωκαν να το κοινοποιήσουν… Το ίδιο έχει καταγγείλει πως γίνεται και με άλλα άρθρα του, γραμμένα πάντα με την επιστημονική του προσέγγιση, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «εξτρεμιστικά» ή οτιδήποτε άλλο…

“Παραπληροφόρηση” και από τον Αριστόβουλο Μάνεση!

«Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η άσκηση ελέγχου παύει να αφορά τις προφανείς ψευδείς ειδήσεις και εισέρχεται στο πεδίο της ιδεολογίας, της επιστημονικής ελευθερίας και των αντικρουόμενων επιστημονικών απόψεων», γράφει σε άρθρο του ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης και παραθέτει ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα: “Άρθρο με τίτλο “Έχει το Ελληνικό κράτος επίσημη θρησκεία;”, αναρτήθηκε ως “Fact Check” από τα Ellinika Hoaxes, επειδή «αναφέρεται (από τα Ellinika Hoaxes) ότι η δήλωση πως η χριστιανική είναι η επίσημη θρησκεία της Ελλάδας συνιστά παραπληροφόρηση και ότι το Άρθρο 3 του Συντάγματος και η αναφορά σε επικρατούσα θρησκεία έχει αποκλειστικά διαπιστωτικό χαρακτήρα» και πως «επίσημη ή κρατική θρησκεία δεν έχουν τα εκκοσμικευμένα κράτη, όπως είναι το ελληνικό, αλλά τα θεοκρατικά», πολύ κακώς όπως γράφει ο κ. Κοσμήτορας.

Όπως εξηγεί ο κ. Αιμαλιανίδης είναι ο συντάκτης από τα Ellinika Hoaxes που ουσιαστικά καταφεύγει σε fake news «με το συμπέρασμα του ότι επίσημη ή κρατική θρησκεία δεν έχουν τα εκκοσμικευμένα κράτη, αλλά τα θεοκρατικά», με τον Κοσμήτορα να αποδεικνύει πως ο συντάκτης τους επί της ουσίας πολιτικολογεί! Πολύ απλά, υπενθύμισε ότι η ερμηνεία περί επικρατούσας θρησκείας που αναρτήθηκε ως “Fact Check” «είχε υποστηριχθεί από σημαντικούς δασκάλους της νομικής επιστήμης, όπως ο Αριστόβουλος Μάνεσης ή ο Χαράλαμπος Παπαστάθης και παλαιότερα από τον Αλέξανδρο Σβώλο, τον Θεμιστοκλή Τσάτσο και τον Αμίλκα Αλιβιζάτο».

Όπως αναφέρει ο κ. Αιμαλιανίδης «ο επιστημονικός διάλογος για συγκεκριμένα ζητήματα είναι επομένως πολύ σοβαρό θέμα για να μεταφέρεται ως ετικέτα, στη λογική παραπληροφόρησης από πρόσωπα που δεν κατέχουν το γνωστικό αντικείμενο» και ότι σε καμία περίπτωση «η επίσημη θρησκεία δεν πρέπει να ταυτίζεται με την θεοκρατία», όπως έπραξε ο συντάκτης από τα Ellinika Xoaxes, που ουσιαστικά τσουβάλιασε ως παραπληροφόρηση μία ερμηνεία του Συντάγματος που δεν του είναι αρεστή!

To πρόγραμμα fact-checking

Στο πρόγραμμα επαλήθευσης γεγονότων (fact-checking) του Facebook συνεργάζονται πάνω από 80 εταιρείες σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιούν έλεγχο περιεχομένου σε περισσότερες από 60 γλώσσες. Οι συνεργάτες αυτοί παίζουν βασικό ρόλο στον εντοπισμό παραπληροφόρησης, που καταφέρνει παρόλα αυτά να γίνεται viral. Όμως, στην πορεία κατέληξαν να παίζουν ρόλο και κριτή περιεχομένου στις αναρτήσεις, κάτι που συνιστά επί της ουσίας λογοκρισία.

Όταν ένας ελεγκτής γεγονότων αξιολογεί μια ιστορία ως ψευδή, το Facebook προσθέτει μια προειδοποιητική ετικέτα στο περιεχόμενο και μειώνει σημαντικά τη διανομή του. Μειώνεται έτσι και η ικανότητα διανομής, αλλά και τα έσοδα των σελίδων και domain που επανειλημμένα αναρτούν ψευδείς ειδήσεις – τους αφαιρείται η δυνατότητα να διαφημίζονται στα social media.

Αυτό, όμως, αφορά και ιστοσελίδες που δημοσιεύουν “αιρετικές” απόψεις και κυρίως μη αρεστές αποκαλύψεις, όπως προαναφέραμε για παράδειγμα για το Ουκρανικό, ή τελευταία για τον πόλεμο στην Γάζα. Ουσιαστικά τί κάνουν; Τσουβαλιάζουν σχετικά δημοσιεύματα που είναι άρθρα γνώμης ή εκφράζουν πολιτικές απόψεις με τα “κραγμένα” fake news και κατ’ αυτόν τον τρόπο να τα περιθωριοποιούν.

Το Facebook και ο “Μεγάλος Αδελφός”

Πριν τις νέες ανακοινώσεις του Ζούκερμπεργκ, το Facebook υιοθετούσε στρατηγική τριών ημερών «για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης»: Αφαιρεί περιεχόμενο που παραβιάζει τους «όρους της κοινότητας του Facebook και του Instagram ή τις πολιτικές διαφήμισής τους», ενώ παράλληλα μειώνει την προβολή «ψευδών ειδήσεων» και ειδήσεων κατά την κρίση του «μη αυθεντικού περιεχομένου», τέλος δε ενημερώνει το κοινό, προσφέροντάς του περισσότερο περιεχόμενο σχετικά με την ψευδή είδηση.

Για παράδειγμα, την περίοδο που αναφέρθηκε ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ το 2021, το Facebook αφαίρεσε πάνω από 18.000.000 κείμενα περιεχομένου, επειδή «αυτά παραβίασαν τους κανόνες του σχετικά με την παραπληροφόρηση γύρω από την COVID-19 και τα εμβόλια». Ετικέτες προειδοποίησης εφαρμόστηκαν δε σε περισσότερα από 167.000.000 κείμενα, εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τους ελεγκτές του Facebook, όταν μια είδηση στιγματίζεται ως fake news, ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών δεν μπαίνει στη διαδικασία να επιλέξει (να κάνει κλικ) για να δει λεπτομέρειες.

Αναμφισβήτητα άλλο είναι η αποκάλυψη μιας είδησης ως fake news και άλλο πίσω από την καταπολέμησης τους να κρύβεται ο μεταμοντέρνος “Μεγάλος Αδελφός”, όπου ένας ένας ιδιωτικός οργανισμός και κάποιες προσκολλημένες ιδιωτικές ιστοσελίδες θα αποφασίζουν τι είναι επιτρεπτό και τι όχι να δημοσιεύεται, με βάση ιδεολογικά-πολιτικά κριτήρια και τις σκοπιμότητές τους, όπως ακριβώς έκανε ο Όμιλος κατά την παραδοχή του Ζούκερμπεργκ, έστω και αν ο ίδιος υιοθετεί την λογική “εγώ εκτελούσα εντολές”…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

W. Mallinson: Λογοκρισια à la Facebook


ΠΗΓΗ:https://slpress.gr/koinonia/pos-to-facebook-logokrine-oti-itan-ektos-apo-to-kiriarxo-ideologima/
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.