Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

T H E K I L L E R. Q U E E N


T H E K I L L E R. Q U E E N


Στις 2 Ιουνίου 1953, η Ελισάβετ ήταν 25 ετών. Στέφθηκε Νεότατη βασίλισσα. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, πάλι, μόλις μόλις 15.
Η καρδιές των νέων Κυπρίων παλλόταν για Ένωση με την Ελλάδα.
Στις αποικίες, όπως και στην Κύπρο, γινόταν εορτές για τη στέψης της νέας βασίλισσας.
Η αγγλική σημαία στήθηκε στο σχολείο του Ευαγόρα και ο μικρός ανέβηκε επάνω και την έσκισε.
Στην Πάφο, όπου ήταν το σχολείο, γιορτές δεν έγιναν. Η αστυνομία ενεπλάκη, αλλά η στέψη δεν έπρεπε να συνδεθεί με αίμα.
Το αίμα έπρεπε να περιμένει τρία χρόνια. Ήταν 14 Μαρτίου του 1957 όταν οι Αγγλοι κρέμασαν τον Ευαγόρα, που μόλις είχε κλείσει τα 19 του χρόνια.
Διανοούμενοι από όλο τον κόσμο, ακόμη και
Βρετανοί βουλευτές, ζητούσαν επίμονα να δοθεί χάρη για τον νεαρό Βαγόρα.
Η Ελισσάβετ όμως ήταν ανένδοτη. Και έτσι ο Βαγόρας έγινε ο νεότερος αγωνιστής που εκτελέστηκε από τους Άγγλους, χωρίς ουσιαστικό κατηγορητήριο...

Γερομοριάς


«Να πιάσει τα κατουρημένα της και να φύγει»*

Η ιστορία έπαιξε περίεργο παιχνίδι το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή του Κουρίου και στα εδάφη που κατέχουν οι βρετανικές βάσεις. Η μνήμη έδωσε τα ρέστα της και επικράτησε, εις βάρος όσων αοριστολογούν για το παρελθόν και μας καλούν να κοιτάξουμε το μέλλον. Ο βρυχηθμός των μοτοσικλετών της Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού επεσήμανε την ιστορική συνέχεια του κυπριακού Ελληνισμού και απάλειψε τα πανηγύρια για την 70χρονη μοναρχία. Οι μοτοσικλετιστές γύρισαν την πλάτη στο «χάπι βάλεϊ» και κάρφωσαν το βλέμμα στους απαγχονισθέντες, στην ΕΟΚΑ, στην ομορφιά που θα σώσει τον κόσμο.

Οι μεν κρύφτηκαν σε κάποια «χαρούμενη κοιλάδα» και γιόρτασαν μαζί με Κύπριες σοπράνο, άλλους στην ορχήστρα, μα και «βρακάδες» του δικοινοτικού (φευ) μουσικοχορευτικού ομίλου, οι δε ακολούθησαν τη τη μνήμη. Οι μεν φόρεσαν -σαν παλιάτσοι- τη λεγόμενη «union jack», αισθανόμενοι κάποια σύζευξη με τη βασίλισσα και τα χρυσά της λούσα, οι δε βάδισαν σε δρόμους γνώριμους, ανηφορικούς και ανώμαλους, μακριά και διακριτά από τα μπλόκα της αστυνομίας των βάσεων. Οι μεν απήλαυσαν τις χορωδίες του αγγλικού στρατού, τις φολκλόρ μελωδίες, βασάνισαν τη νύχτα με το μεσαιωνικό «god save the queen», οι δε πήραν άλλον δρόμο, τον δρόμο της αρετής.

Όμως, η σύγκρουση των δύο κόσμων ήταν αναπόφευκτη, η ιστορία το επέβαλε και φρόντισε γι’ αυτό. Τα λούσα της μοναρχίας υποτιμήθηκαν, η «κυριαρχία» των αποικιοκρατών αμφισβητήθηκε, τα παιδιά της ΕΟΚΑ γύρισαν την πλάτη στη γιορτή του θανάτου. Η μνήμη έτρεξε ξανά και το φονικό δεν ξεχάστηκε. Ένας ρότσος τοποθετήθηκε στον αγώνα της μνήμης, της αυτοδιάθεσης, της αποαποικιοποίησης, της ελευθερίας. Ο θυρεός δεσπόζει στο Προεδρικό, ο αρμοστής λέγεται αρμοστής, οι βάσεις αυτοαποκαλούνται «κυρίαρχες», μα τίποτα δεν ξεχνιέται. Όσα χάππενινγκ κι αν διοργανώσουν οι αντιπρόσωποι του παλατιού και του σκότους, τίποτα δεν ξεχνιέται.

*Στις 2 Ιουνίου 1953, η Κύπρος ως αγγλική αποικία γιόρταζε τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, πριν εβδομήντα χρόνια. Στην Πάφο, όπως και σε άλλες πόλεις, υπήρχε αναβρασμός καθώς αγγλικές σημαίες και πανό, μαγάριζαν τις πλατείες, τα σχολεία, τα ιστορικά σύμβολα του κυπριακού Ελληνισμού. Στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου, η διαδήλωση των μαθητών ήταν επεισοδιακή και ένας 15χρονος με τ’ όνομα Ευαγόρας, ανέλαβε να κατεβάσει τη σημαία των αποικιοκρατών. Ο μαθητής, ποιητής που θα γινόταν αντάρτης και ήρωας, υπέγραψε την πρώτη του επαναστατική πράξη και απάντησε τοιούτω τρόπω στον ανήσυχο πατέρα του: «Να πιάσει τα κατουρημένα της και να φύγει».
ΠΗΓΗ: Αλέκος Μιχαηλίδης
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.