Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΦΟΒΕΡΌ...ΑΠΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΓΕΝΟΣ ΈΛΛΗΝΑΣ Ο ΑΡΧΗΓΌΣ ΤΟΥ ISIS...



ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΓΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΛΑ ΚΑΙ Ο ΤΖΩΝ ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ.

Το 2017 σκοτώθηκε ο ελληνοαμερικανός Τζον Γεωργιλάς και δεύτερος ηγέτης των τζιχαντιστών του ISIS, από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
Ο Ελληνοαμερικανός Τζον Γεωργιλάς γεννήθηκε το 1983 σε μια συντηρητική οικογένεια Ελληνοαμερικανών στο Τέξας, με καταγωγή τα Χανιά της Κρήτης.


O πατέρας του, Τίμοθι, υπήρξε στρατιωτικός γιατρός και συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού.
O Ιωάννης Γεωργιλάς το 2001 εξισλαμίστηκε και έλαβε το μουσουλμανικό όνομα Γιαχία Άμπου Χασάν. Εξελίχθηκε σε τζιχαντιστής και το πρώτο όνομα που έλαβε μαρτυρούσε την ελληνική καταγωγή του Γιαχία Αλ Μπαχρούμι: Το Γιαχία είναι η αραβική εκφορά του Ιωάννης και το επώνυμο Μπαχρούμι σημαίνει «Θάλασσα των Ρωμιών» και εννοιολογεί την Μεσόγειο:Μπαχ = θάλασσα και Ρούμι = Ρωμιός.


Παντρευτηκε την μουσουλμάνα Tania Joya από το Μπαγκλαντες με την οποία απέκτησε τρια παιδιά. Έγινε εξαίρετος γνώστης του Κορανίου, του ισλαμικού νόμου της Σαρία, και της κλασικής αραβικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Εργάστηκε στην Αίγυπτο ως μεταφραστής μουσουλμανικών θρησκευτικών κειμένων στα αγγλικά και έκανε διαδικτυακά κηρύγματα στα αραβικά και στα αγγλικά, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην στρατολόγηση μουσουλμάνων δυτικών χωρών στον σουνιτικό εξτρεμισμό.


Όταν τον Ιούνιο του 2013 ανατράπηκε στην Αίγυπτο η κυβέρνηση της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» υπό τον Μοχάμεντ Μόρσι, πήρε την οικογένειά του και πήγε στην Τουρκία.

Από εκεί πέρασε, όπως χιλιάδες ακόμα ξένοι τζιχαντιστές, στη βόρεια Συρία. Εκεί έλαβε το αξίωμα του χαλίφη και ανεκηρύχθη αρχηγός του ΙSIS διαδεχθείς τον Μπακρ αλ Μπαγκντάντι όταν σκοτώθηκε.


Η σύζυγός του Τάνια δεν άντεξε την εμπόλεμη ζώνη, αρρώστησε η ίδια και τα τρία παιδιά τους, και μαζί με αυτά επέστρεψε στο Τέξας. Εκεί έζησε με τους γονείς του συζυγου της μέχρι που προχώρησε σε διαζύγιο, αποκήρυξε τον τζιχαντισμό και ασπάσθηκε τον Ουνιταρισμό, μια Χριστιανική αίρεση. Σε σύντομο διάστημα μετά, ο Ιωάννης Γεωργιλάς έπεσε νεκρός στην Συρία.


Όμως ποιά είναι η βαρύτητα του ονόματος που έφερε αυτός ο άνθρωπος; Το γένος Γεωργιλά έχει ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, όπου ήταν αρχοντική οικογένεια ήδη από την εποχή του Νικηφόρου Φωκά (912 - 969 μ.Χ.). (Το γένος Γεωργιλα στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει ακόμα).


Ο Νικηφόρος Φωκάς, το 960, ξεκίνησε μία εκστρατεία για να απελευθερώσει την Κρήτη από τους μουσουλμάνους Σαρακηνούς, και πήρε για στρατηγό του έναν Γεωργιλά. Μετά από πενταετή πόλεμο, απελευθέρωσε την Κρήτη και διόρισε τον Γεωργιλά τοποτηρητή της περιοχής Κισσαμου του νομού Χανίων.
Κατά την Τουρκοκρατία, ένας απόγονος του Γεωργιλά παρέμενε άρχοντας της Κισσάμου, στο χωριό Νωπήγια, όπου το γένος επιβιώνει ακόμα και σήμερα.


Ο άρχοντας Γεωργιλάς είχε πέντε γυιούς και μία κόρη. Τότε Αγάς της Κισσάμου ήταν ο Εμίν Ασλάν, άνθρωπος μέθυσος και ακόλαστος. Μάλιστα, είχε προσλάβει προδότες Κρητικούς να τον πληροφορούν σε ποιές οικογένειες υπάρχουν ωραίες κοπέλες ωστε να τις αρπάζει για το χαρεμι του. Ο άρχοντας Γεωργιλάς είχε κρύψει την όμορφη θυγατερα του Μαριγώ σε ένα σπιτάκι στο κτήμα του με έναν αργαλειό να υφαίνει και απ' εξω το φρουρούσαν δύο από τους πέντε αδελφούς της.


Μέσω ενός προδότη, εργάτη του κτήματος, οι Τούρκοι πληροφορήθηκαν για την ομορφη κοπέλα, μετέβησαν εκεί, και αφού σκότωσαν τους δύο αδελφούς Γεωργιλα αρπαξαν την αδελφή τους. Όταν έφεραν την Μαριγώ στον Εμίν Ασλάν, εκείνος της είπε ότι δεν θα την βάλει στο χαρέμι του, αλλά θα την παντρευτεί για να γίνει επίσημα γυναίκα του. Την πήγαν στο χαμάμ, όπου η Μαριγώ ειδε ένα ανοιχτό παραθυρο, πήδηξε και σκοτώθηκε.


Οι τρεις αδελφοί της που είχαν απομείνει, αποφάσισαν να εκδικηθούν. Όταν είχαν οι Τούρκοι της Κισσαμου Ραμαζάνι και συγκεντρώθηκαν όλοι στο παλάτι του Εμίν Ασλάν, οι τρεις αδελφοι αρπαξαν τον προδότη, τον έδεσαν, τον μετέφεραν κρυφα στο πάλάτι και τον έριξαν στο υπόγειο. Εκεί ακριβώς έβαλαν μπαρούτι και ανατίναξαν το παλάτι με όλους τους Τούρκους της Κισσαμου μέσα, καθώς εόρταζαν το ραμαζάνι. Αμέσως μετά εφυγαν από την Κίσσαμο, για να μην τους βρουν. Ο ένας πήγε στην Νάξο, οπου το σόι διατηρείται ακόμα, ο άλλος πηγε στην Κάνδανο και ο τριτος στα Σφακιά.


Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους μεριδα των Σφακιανών Γεωργιλάδων μετεποίκισε στα Χανιά. Μετά την γερμανική κατοχή κάποιοι χανιώτες Γεωργιλάδες μετανάστευσαν στην Αμερική.


Πολλοί Γεωργιλάδες στα Χανιά έπαιρναν κρατικό επίδομα για τις υπηρεσίες τους στην απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους. Στα Χανιά υπάρχει και οδός Γεωργιλάδων.
Επίσης, στην Ρόδο, το 1453, ένας ποιητής Γεωργιλας έγραψε ένα επικό ποίημα για την άλωση της Πολης.


( Πληροφορίες της ερευνήτριας Βασιλείας Δερουκάκη )

Τώρα αυτός ο ανθρωπος αμαύρωσε το ιστορικό όνομα της οικογένειάς του και πρόδωσε τις αξίες για τις οποίες οι πρόγονοι του πολέμησαν και θυσιάστηκαν. Ομως, ο Θείος νόμος λειτούργησε ταχέως.




ΠΗΓΗ: Ευχαριστώ τον Λεωνίδα Α.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.