Αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, φυσικός, μαθηματικός, μετεωρολόγος και φιλόσοφος. Ο«πατέρας της πολεοδομίας». Ο πρώτος που συνέλαβε την αναγκαιότητα ύπαρξης σχεδίων πόλεων, ο θεωρητικός ενός πολεοδομικού συστήματος που ανταποκρινόταν στις πολιτικές ιδέες του Αριστοτέλη για μια ιδανική πόλη.
Ο εμπνευστής του Ιπποδάμειου συστήματος πολεοδόμησης (ή «Ιπποδάμειας νεμέσεως»), βάσει του οποίου χτίστηκαν πόλεις από τις αρχαίες Πειραιά, Θούριοι (Κ. Ιταλία), Ρόδο, Μίλητος, Κασσώπη, Πριήνη, Ολυνθο, Αλεξάνδρεια, Πάτρα, κ.λ.π., μέχρι τις σημερινές Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Βαρκελώνη, Σαββάνα (ΗΠΑ), Ντοτζ Σίτυ Κάνσας (ΗΠΑ), Σωλτ Λέικ Γιούτα (ΗΠΑ), Λέιμερτ Παρκ (ΗΠΑ), Λος Άντζελες (ΗΠΑ), Ωστιν Τέξας (ΗΠΑ), Οκλαχόμα Σίτυ (ΗΠΑ), Τσαντιγκάρ (Ινδία) κ.λ.π.,
.
Τα οικοδομικά τετράγωνα χαράσσονταν έτσι ώστε οι δρόμοι να είναι ευθύγραμμοι και ευρείς και οι πλατείες μεγάλες, ενώ τα δημόσια κτίρια ήταν εξαρχής καθορισμένα σε θέσεις που εξασφάλιζαν λειτουργικότητα και την άμυνά τους.
Οι πόλεις προσανατολίζονται έτσι ώστε τα κτίρια να εκμεταλλεύονται το άμεσο ηλιακό κέρδος, δηλαδή να έχουν ήλιο το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι (αυτό που σήμερα ονομάζουμε βιοκλιματικό).
Επιπλέον, λαμβάνεται μέριμνα ώστε να υδροδοτούνται με το απαραίτητο νερό και οι δρόμοι να έχουν τις κατάλληλες κλίσεις για την απομάκρυνση των ομβρίων.
Εζησε πολλά χρόνια στην Αθήνα. Τον Ιππόδαμο αναφέρουν στα έργα τους πολλοί αρχαίοι συγγραφείς συμπεριλαμβανομένων των Αριστοτέλη, Στοβαίο, Στράβωνα, Ησύχιος, αλλά και βυζαντινοί, όπως οι Φώτιος, Θεανώ και ο Ησύχιος.
Το έργο του Ιππόδαμου περιλαμβάνει την «Πολεοδομική Μελέτη Πειραιώς», την «Ιπποδάμειο Αγορά Πειραιώς», τη «Ρυμοτομική Μελέτη των Θουρίων», την «Πολεοδομική Μελέτη της Ρόδου».
.
Το 460 π.Χ., όταν είχε ήδη γίνει γνωστός, ο Περικλής του ανέθεσε την εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης του Πειραιώς και την επίβλεψη της κατασκευής. Το 444 π.Χ. ακολούθησε την αποστολή αποικισμού των Θουρίων στη Κάτω Ιταλία και εκπόνησε τη ρυμοτομική μελέτη της πόληςΗ «Πολεοδομική Μελέτη Πειραιώς» αποτέλεσε πρότυπο για όλες τις πόλεις της κλασσικής εποχής. Κατασκευάστηκαν «γειτονιές», μικρές ομάδες σπιτιών σε οικόπεδα των 240 τ.μ. για κάθε σπίτι. Τα σπίτια έγιναν σε σειρά με μεσοτοιχία και προσανατολισμό προς νότο. Οπως έδειξαν οι ανασκαφές, ήσαν κατοικίες για τους ελεύθερους πολίτες. Κάθε σπίτι ήταν διώροφη μονοκατοικία με καθημερινό, κουζίνα, κοιτώνα και αυλή.
Η «Ιπποδάμειος Αγορά του Πειραιά» λεγόταν και «Αγορά των Δημοτών». Κατασκευάστηκε μεταξύ του λόφου της Μουνιχίας (της σημερινής Καστέλλας) και της βόρειας πλευράς του λιμένα Ζέας. Το 1882 βρέθηκε μια μεγάλη επιγραφή: «Συγγραφή Υποχρεώσεων της εν Ζέα σκευοθήκης του Φίλωνος» που αναφέρει τη θέση της Ιπποδαμείου αγοράς. Στην αγορά αυτή έφθαναν τα εμπορεύματα από το εξωτερικό, αφού πληρωνόταν «τέλος εκτελωνισμού» ίσο με το 1/50 της αξίας τους.
Η «ρυμοτομική μελέτη της πόλης των Θουρίων» στην Κάτω Ιταλία έγινε το 444 π.Χ. Η νέα πόλη κτίστηκε κοντά στη Σύβαρη, στον κόλπο του Τάραντα, που είχε καταστραφεί το 510 π.Χ.
.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη:«Κάποιοι τον θεωρούσαν εκκεντρικό, με τα μακριά μαλλιά του, τον ακριβό του στολισμό και τα ίδια ζεστά ρούχα που φορούσε χειμώνα-καλοκαίρι».
ΠΗΓΗ:http://www.politismospolitis.org/archives/19464
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.