Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Ανατολική Θράκη 6 Απριλίου 1914..


Σαν αύριο κλείνουν 111 χρόνια από την γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού από τους Τούρκους

Όμως το ελλαδικό κράτος συνεχίζει να αγνοεί και να προκαλεί με τον τρόπο που προσεγγίζει την τουρκική βαρβαρότητα στα πλαίσια μάλλον μιας αστεία ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Αντί για αναγνώριση της τουρκικής γενοκτονίας έναντι των Ελλήνων, Χριστιανών της Θράκης τιμά σήμερα τους ανατολικοθρακιώτες με "Ημέρα Μνήμης"! 

Ποιας μνήμης που δεν τολμάμε να την αναφέρετε;

Η πρώτη φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων..

Εάν λάβουμε υπόψη ότι η Ανατολική Θράκη το 1910 αριθμούσε 360.000 – 370.000 Έλληνες, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης μόνο 30.000 – 40.000 Έλληνες έμειναν στην έρημη – κατεστραμμένη ελληνική γη, οι περισσότεροι από αυτούς γέροι, ανήμποροι και απροστάτευτοι. Κορύφωμα των διωγμών κατά του ελληνικού στοιχείου ήταν το Μαύρο Πάσχα του 1914 (6 Απριλίου).

Τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο (ο μοναδικός προστάτης του Ελληνισμού), μετά από προηγούμενες διαμαρτυρίες, αναγκάστηκε να κλείσει σχολεία και εκκλησίες, να κηρύξει γενικό πένθος και τη Μεγάλη Εκκλησία του Χριστού υπό διωγμό και να υψώσει φωνή έντονης διαμαρτυρίας στην Υψηλή Πύλη και τις πρεσβείες των Μεγάλων Δυνάμεων.

Λεπτομέρειες για αυτή τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού μας δίνουν οι εκθέσεις προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο των τοπικών Μητροπολιτών, καθώς και το βιβλίο με τίτλο: «Μαύρη Βίβλος» που εκδόθηκε από το Πατριαρχείο το 1919.

Τις απαρχές των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού, φυσικά, τις  βρίσκουμε στην περιοχή της Βόρειας Θράκης την Ανατολική Ρομυλία το 1906. Εκείνη την εποχή οι Βούλγαροι, με την εθνικιστική μανία τους, οργάνωναν σφαγές και διώξεις στην Αγχίαλο και σε άλλες πόλεις κατά του ελληνικού στοιχείου, που ανάγκασαν πολλούς Έλληνες να καταφύγουν στην τουρκοκρατούμενη Ανατολική και Δυτική Θράκη και οι περισσότεροι στην ελεύθερη Ελλάδα.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΏΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

6η Απριλίου 1914 - Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών! 

Με απόφαση του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, καθιερώθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, που αποτελεί την κορύφωση της εξόντωσης του θρακικού ελληνισμού ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας τους. 

Τιμούμε σήμερα αυτή τη μέρα γιατί τότε κανένας δεν αντέδρασε… 

Η παλιά Ελλάδα, όπως προκύπτει από μία προσεκτική ανάγνωση της ιστορίας, παρακολούθησε κατά κύριο λόγο, ως αμέτοχος θεατής τις πρακτικές εξόντωσης που ακολουθήθηκαν οργανωμένα σε βάρος των Θρακών. Στο βωμό μιας κακώς εννοούμενης ελληνοτουρκικής και ελληνοβουλγαρικής φιλίας, βασισμένης σε σαθρές βάσεις και ψέματα δεν διεκδίκησε όλα όσα δικαιούται ο θρακικός ελληνισμός.

Αρχικά με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου δημιουργείται η αυτόνομη ηγεμονία της Ανατολικής Ρωμυλίας, η οποία με σειρά μεθοδεύσεων, βίαια προσαρτάται στην εξαρχία της Βουλγαρίας και οδηγεί στο πρώτο κύμα διωγμών και σφαγών. 

Η περιοχή δυτικά του ποταμού  Έβρου πλήττεται από οργανωμένες προσπάθειες αφελληνισμού, θηριωδίες και διωγμούς από την πλευρά των Βουλγάρων και των Τούρκων που εναλλάσσονται στο τιμόνι της. Το ελληνικό στοιχείο καταπιέζεται, φονεύεται, εγκαταλείπει τις εστίες του.

Μετά από αιώνες παιδομαζώματος, με την επικράτηση των Νεότουρκων το 1908, άρχισε πλέον ποικιλοτρόπως, συστηματικά και κατόπιν οργανωμένου σχεδίου και η γενοκτονία των Θρακών του κομματιού που ανήκε στην Τουρκία. Η ύπαιθρος ανατολικά του ποταμού Έβρου ερημώνει … Πλείστες τακτικές εφαρμόστηκαν προκειμένου να εξαλειφθεί οτιδήποτε ελληνικό, να απελαθούν ή να εκτοπισθούν οι πληθυσμοί. Το σχέδιο στέφθηκε με επιτυχία και αποτέλεσε τη δοκιμή για την εξόντωση στη συνέχεια των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. 

Η ενιαία και αδιαίρετη Θράκη υπέστη τα πάνδεινα από τους κατακτητές της. Οι διώξεις, οι εκτοπισμοί, τα παιδομαζώματα, οι προσπάθειες με βίαιο τρόπο αλλοίωσης του χαρακτήρα της αποτελούν στοιχεία γενοκτονίας.

 Άλλωστε σύμφωνα με τη συνθήκη του ΟΗΕ για την πρόληψη και τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας, «γενοκτονία σημαίνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις οι οποίες διαπράττονται με την πρόθεση καταστροφής, εν όλω ή εν μέρει, μίας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας ως τέτοιας α)ανθρωποκτονία μελών της ομάδας, β)πρόκληση βαρειάς σωματικης ή διανοητικής βλάβης σε μέλη της ομάδας, γ)με πρόθεση επιβολή επί της ομάδας συνθηκών ζωής υπολογισμένων να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει, δ)επιβολή μέτρων που σκοπεύουν στην παρεμπόδιση των γεννήσεων εντός της ομάδας, ε)διά της βίας μεταφορά παιδιών σε άλλη ομάδα».

Εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι μιλάμε όντως για μία γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού. Αυτή που πρέπει συντονισμένα να προβάλλουμε για να δικαιωθούμε. Με στοιχεία, γεγονότα και γνώση της ιστορίας. Οι μνήμες πονάνε αλλά δεν πρέπει να οδηγούμαστε στη λήθη. 

Η Γενοκτονική τάση των Νεοτούρκων κορυφώθηκε σαν σήμερα 111 χρόνια πριν, με τον προαναγραφέντα τρόπο. Οδήγησε στον "Πρώτο Διωγμό" από τα πατρογονικά εδάφη.
Η σημερινή ημέρα τιμάται σήμερα για πρώτη φορά επίσημα από την Πολιτεία αφού καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού! Εκδηλώσεις μνήμης τελούνται με ευθύνη των Περιφερειών και την Περιφερειακή Ενοτήτων στις αντίστοιχες έδρες τους. Ευελπιστούμε στη μαζική πλαισίωσή τους από τα Θρακικά Σωματεία της Χώρας. 
                         Θωμαή Καρακωνσταντίνου
                         Ειδική Γραμματέας Π.Ο.Θ.Σ.







Πηγές: oikohouse. wordpress. com, fonirodopis. gr 

Πηγή:https://www.facebook.com/share/p/198v5KTqQQ/

 https://www.facebook.com/share/p/1A92p5GYY3/

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.