Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

To σχολείο σαν στρατόπεδο Δείτε πώς περιγράφεται η αυτοκτονία μαθητών στην Ιαπωνία

Αντιμετωπίζοντας τη θανατηφόρα επιδημία στα σχολεία της Ιαπωνίας 

 ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ 

 «Ένιωθα τη σχολική μου στολή βαριά σαν πανοπλία», δήλωσε ο Masa, ο οποίος εκφοβίστηκε μόλις άρχισε το γυμνάσιο. «Δεν μπορούσα να αντέξω την ατμόσφαιρα του σχολείου και η καρδιά μου χτυπούσε. Σκέφτηκα να αυτοκτονήσω γιατί αυτό θα ήταν ευκολότερο». Ο Masa, ευτυχώς γνώρισε κατανόηση από τη μητέρα του η οποία δεν τον ανάγκασε να πάει σχολείο. Διαφορετικά, «Θα επέλεγα να σκοτώσω τον εαυτό μου την 1η Σεπτεμβρίου με το νέο εξάμηνο» έγραψε ο μαθητής σε μια εφημερίδα ειδικά για παιδιά που αρνούνται να πάνε στο σχολείο. Όμως δεν είναι ο μοναδικός μαθητής στην Ιαπωνία που σκέφτεται τόσο ζοφερά το σχολικό περιβάλλον. 

Η πρώτη μέρα κάθε Σεπτέμβρη – όπου ξεκινά το δεύτερο σχολικό εξάμηνο- είναι η μέρα με τις περισσότερες αυτοκτονίες παιδιών κάτω των 18 ετών στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τις σημαντικότερες αιτίες που ωθούν τα παιδιά στην αυτοκτονία είναι το bullying και η πολύ ανταγωνιστική φύση των ιαπωνικών σχολείων. Στην Ιαπωνία, από το 1972 μέχρι και το 2013, αυτοκτόνησαν 18.084 παιδιά. Κατά μέσο όρο, 92 παιδιά αυτοκτονούν κάθε χρόνο στις 31 Αυγούστου, 131 την 1η Σεπτεμβρίου και 94 στις 2 Σεπτεμβρίου. Αύξηση στις αυτοκτονίες παιδιών παρατηρείται και στις αρχές Απριλίου, όταν ξεκινά το πρώτο εξάμηνο στα σχολεία της χώρας. Το 2014 η πιο κοινή αιτία θανάτου των ατόμων ηλικίας 10 έως 19 ετών στην Ιαπωνία ήταν η αυτοκτονία. 
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει προσπαθήσει να εμποδίσει το φαινόμενο ιδρύοντας ειδικά ινστιτούτα ή ανοίγοντας ειδικές τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης. Όμως μάλλον αυτό δεν φτάνει. Άνθρωποι όπως ο Maho Kawai, ελπίζουν ότι η «μάστιγα των αυτοκτονιών» θα τελειώσει και κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν. Ο Kawai είναι βιβλιοθηκάριος στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης Kamakura. Μετά την αυτοκτονία ενός ακόμη παιδιού, ανέβασε το παρακάτω μήνυμα στον λογαριασμό της βιβλιοθήκης στο Twitter. «Το δεύτερο εξάμηνο ξεκινά σε λίγο. Αν σκέφτεσαι να αυτοκτονήσεις επειδή μισείς το σχολείο τόσο πολύ, γιατί δεν έρχεσαι σε εμάς; Έχουμε κόμικ και ελαφριά μυθιστορήματα. Κανένας δεν θα σε κατσαδιάσει αν περάσεις όλη τη μέρα εδώ. Να μας θυμάσαι σαν το καταφύγιό σου, αν σκέφτεσαι να διαλέξεις τον θάνατο αντί του σχολείου». Η προτροπή μιας δημόσιας βιβλιοθήκες στο να μην πάνε τα παιδιά σχολείο, προκάλεσε αντιδράσεις. Κυρίως όμως, συνάντησε κατανόηση αφού το tweet κοινοποιήθηκε πάνω από 100 χιλιάδες φορές με κοινό παρονομαστή το εξής: «Το δίλημμα δεν πρέπει να είναι σχολείο ή θάνατος». 
Στην Ιαπωνία υπάρχει και μια εφημερίδα ειδικά για τα παιδιά που αρνούνται να πάνε στο σχολείο. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία μετρά σχεδόν 20 χρόνια ζωής. Αφορμή για τη δημιουργία της, ήταν τρία περιστατικά του 1997, όταν δυο παιδιά αυτοκτόνησαν στις 31 Αυγούστου, ενώ άλλα τρία παιδιά έκαψαν το σχολείο τους την ίδια περίοδο. «Πίστεψαν ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα εξαναγκάζονταν να επιστρέψουν στα μαθήματα», περιγράφει στο BBC ο Shikoh Ishi, συντάκτης της εφημερίδας. «Τότε καταλάβαμε πόσο απεγνωσμένα ήταν τα παιδιά και θελήσαμε να το μήνυμα πως το δίλημμα δεν είναι αναγκαστικά '’σχολείο ή θάνατος’'». Όταν ήταν μαθητής ο Ishi είχε σκεφτεί επίσης να αυτοκτονήσει. Η σκέψη αυτή ξεκίνησε όταν απέτυχε να περάσει σε ένα από τα κορυφαία σχολεία. Σήμερα είναι ζωντανός διότι οι γονείς του βρήκαν το σημείωμά του πριν αυτοκτονήσει και κατάλαβαν ότι έπρεπε να του επιτρέψουν να μείνει σπίτι. 

Στην Ιαπωνία, ο σχολικός εκφοβισμός είναι η καθημερινότητα στα προαύλια αφού το 90% των μαθητών αναφέρει ότι έχει συμμετάσχει σε περιστατικά bullying, ως θύτης ή ως θύμα. Το ίδιο έκανε και ο Ishi: «Πίστευα ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να ακολουθείς την ιεραρχία, για να μην γίνεις θύμα των bullies», λέει για την κατάσταση στα ιαπωνικά σχολεία και προτείνει σκασιαρχείο. «Θέλω τα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορούν να το σκάσουν από το σχολείο και τα πράγματα θα είναι καλύτερα». [Πηγή: www.doctv.gr]
ΠΗΓΗ: https://diktiospartakos.blogspot.com
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.