Ποτέ στη ζωή μου δεν κατάλαβα πώς γίνεται οι φτωχοί να ψηφίζουν πλούσιους για να τους λύσουν τα προβλήματα, οι πλούσιοι εκλεγμένοι να γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί να παραμένουν φτωχοί ή να γίνονται και φτωχότεροι αλλά, παρ’ όλα αυτά, οι φτωχοί να επιμένουν να ψηφίζουν πλούσιους για να τους σώσουν.
Βέβαια, η πολιτική είναι σήμερα ένα επάγγελμα για πλούσιους σε όλον τον κόσμο, αφού χρειάζονται χρήματα και χορηγοί για να βάλει υποψηφιότητα και να εκλεγεί.
Την Έλενα Ακρίτα δεν την εξέλεξαν οι πολίτες -εξελέγη μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά φροντίζει πάντα να υπενθυμίζει την ιστορική και ανώτερη καταγωγή της, που της δίνει ένα προβάδισμα απέναντι στην πλέμπα. Εννοείται πως η Έλενα Ακρίτα κάνει χάρη στους πλεμπαίους και στο λαουτζίκο που μπήκε στην πολιτική κονίστρα για να ασχοληθεί τα προβλήματα του λαού και να τον βοηθήσει, οπότε πρέπει να της έχουμε απέραντη ευγνωμοσύνη.
Έχω γράψει άπειρες φορές, για πάρα πολλά χρόνια, πως ένα τεράστιο πρόβλημα της Αριστεράς -και όχι μόνο στην Ελλάδα- είναι πως, από τη μια υποστηρίζει πως νοιάζεται για τους πολίτες και τους πιο αδύναμους, και, από την άλλη, τους αντιμετωπίζει ως κατώτερους.
Για τη σημερινή Αριστερά, όχι μόνο δεν υπάρχουν πια πλούσιοι και φτωχοί -υπάρχουν μόνο “δικαιώματα”-, αλλά οι φτωχοί είναι και επικίνδυνοι για τους πλούσιους αριστερούς.
Η φράση της Ελενας Ακρίτα “Τον χορτασμένο μην φοβάσαι, το γιο της πλύστρας να φοβάσαι” -που την απέδωσε αρχικά στον Λένιν, λες και είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος μόνος του πως την Οκτωβριανή Επανάσταση την έκαναν οι γιοι και οι κόρες των πάμφτωχων που πέθαιναν από την πείνα στους δρόμους της Ρωσίας του Τσάρου και όχι οι αριστοκράτες, οπότε ο Λένιν δεν θα μπορούσε να είχε πει ποτέ κάτι τέτοιο- δικαιώνει απόλυτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προέρχεται κι αυτός από μια πλούσια πολιτική δυναστεία, οπότε πρέπει να τον εμπιστεύονται οι πτωχούληδες, και ξεκαθαρίζει πως η πολιτική είναι μια υπόθεση για ευγενείς πλούσιους, όπως η Ακρίτα και ο Μητσοτάκης.
Αυτό που κάνει την ατυχή δήλωση της Ακρίτα ακόμα πιο ατυχή -αν και ζήτησε συγγνώμη από τον …Λένιν-, είναι πως οι άνθρωποι που φροντίζουν για την καθαριότητα είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι. Στο βιβλίο “Ουτοπία για ρεαλιστές”, ο Ρούτγκερ Μπρέγκμαν επισημαίνει πως, όταν έκαναν απεργία το 1968 οι άνθρωποι που φροντίζουν για την καθαριότητα στη Νέα Υόρκη, η πόλη παρέλυσε, ενώ, όταν το 1970 έκαναν απεργία οι τραπεζίτες στην Ιρλανδία και οι τράπεζες έκλεισαν, η ζωή στην Ιρλανδία συνεχίστηκε κανονικά, παρά τις αντίθετες προβλέψεις. Ναι, οι οδοκαθαριστές είναι πιο χρήσιμοι από τους τραπεζίτες. Πολλές δουλειές που θεωρούνται υποτιμητικές είναι πιο σημαντικές από αυτές που θεωρούνται σημαντικές. Διαβάστε το Bullshit Jobs του David Graeber.
Η δήλωση της Ακρίτα είναι προβληματική και για το γεγονός πως προέρχεται από μια γυναίκα που υποστηρίζει διαρκώς πως ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά αναφέρεται απόλυτα απαξιωτικά στις “πλύστρες”. Υποθέτω πως η κυρία Ακρίτα καθαρίζει το μεγάλο σπίτι της μόνη της. Έχω μια φίλη που δηλώνει πολύ φεμινίστρια αλλά το σπίτι της το καθαρίζει μια κυρία από την οποία έχει πολλά παράπονα γιατί λέει πως δεν το καθαρίζει καλά, οπότε εγώ της λέω να το καθαρίσει μόνη της ή να προσλάβει έναν άνδρα για να το καθαρίζει και γίνεται έξαλλη. Καλό είναι στη ζωή να κοιτάμε τις πράξεις κάποιου και όχι τα μεγάλα λόγια του. Οι πράξεις μετράνε. Μόνο.
Επίσης, για άνθρωπος που έχει επιτεθεί σχεδόν στους πάντες, εκτός από τους ανθρώπους της …τάξης της -και πολλές φορές με μοχθηρία- η Έλενα Ακρίτα θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική με τις λέξεις.
Βέβαια, ζούμε σε μια εποχή που και οι πλούσιοι παρουσιάζονται ως θύματα. Η θυματοποίηση θερίζει, όλοι είναι θύματα πια, οπότε και η Ακρίτα είναι θύμα γιατί είναι …γυναίκα. Το γεγονός πως οι γυναίκες είναι η πλειοψηφία στον πλανήτη και πολλές γυναίκες έχουν εκλεγεί στα ανώτατα αξιώματα πολλών χωρών δεν έχει καμία σημασία. Είσαι γυναίκα, είσαι θύμα, οπότε μπορεί να είσαι πλούσια γυναίκα, να έχεις ισχύ, να έχεις πολιτική θέση και να λες ό,τι μαλακία σου κατεβαίνει στο κεφάλι, αλλά να είσαι θύμα κι εσύ, μόνο και μόνο επειδή είσαι …γυναίκα. Θα τρίζουν τα κόκαλα των φεμινιστριών που έζησαν πριν από έναν αιώνα και δεν υποδύθηκαν ποτέ τα θύματα.
Η Έλενα Aκρίτα είναι πολύ χρήσιμη για να καταλάβει κάποιος γιατί είναι αποτυχημένη και εκτός τόπου και χρόνου αυτό που θεωρείται σήμερα Αριστερά.
Στο κείμενό μου, “Η αφόρητη ανοησία της σημερινής Αριστεράς”, ένα κείμενο που έγραψα μετά τις εθνικές εκλογές του 2023, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει ξανά πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, που δεν είναι γιος καμιάς πλύστρας, οπότε είναι άξιος, έγραφα:
Οι σημερινοί αριστεροί έχουν κάτι πολύ περίεργες απόψεις.
…
(Οι αριστεροί που αγαπήσαμε αγαπούσαν τους ανθρώπους, δεν τους χώριζαν ανάλογα με την δουλειά τους και την τσέπη τους και δεν ζητούσαν καρέκλες και αξιώματα. Δυστυχώς, η Αριστερά κατάντησε ανέκδοτο. Και δεν γελάς κιόλας.)
(Τους όρους “Αριστερά” και “Δεξιά” τους χρησιμοποιούμε, αν και ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Επίσης, τους χρησιμοποιούμε γιατί, για παράδειγμα, κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοπροδιορίζονται ως αριστερά.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.