Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Τι κρύβει το μνημονιακό τρίο για τα ελληνικά χωρικά ύδατα...

 

1ο μέρος: Του Λάμπρου Τζούμη 


🟨 Σε συνέντευξή του ο Μ. Τσαβούσογλου αφού έθεσε όλη την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών κατά την άποψη της Άγκυρας (γκρίζες ζώνες, υφαλοκρηπίδα, αποστρατικοποίηση νησιών, κ.λπ.), δήλωσε : «Η Τουρκία δεν θα ανεχτεί την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι πέραν των έξι, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας, η Τουρκία έχει νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο»

🟨 Για να μην ξεχνάμε είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι το 1997 υπογράφηκε στη Μαδρίτη κοινό ανακοινωθέν μεταξύ του Κ. Σημίτη και του Σ. Ντεμιρέλ. Το ανακοινωθέν (συμφωνία) υπογράφηκε ένα χρόνο μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 και δύο χρόνια μετά την απειλή πολέμου της Τουρκίας το 1995 σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

🟨 Με το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης η Ελλάδα δεσμεύτηκε για αποφυγή μονομερών ενεργειών και αναγνώρισε νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αποδέχτηκε τον περιορισμό στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και προφανώς με την αναφορά στην αποφυγή μονομερών ενεργειών ούτε το νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. 

🟥 Ο κ. Τσαβούσογλου με τις δηλώσεις του σήμερα μας το υπενθυμίζει.

🟨 Παρά το ότι γεγονός ότι το Κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί Διεθνή Συνθήκη, πρόκειται για πολιτική διακήρυξη σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να διέπονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

🟨 Ο κ. Σημίτης που μετά την κρίση στα Ίμια και τον τραγικό τρόπο διαχείρισης της κρίσης είχε δηλώσει: 
«Οι προηγμένες χώρες αποφεύγουν συγκρούσεις και δεν παρασύρονται σε αυτές», με την υπογραφή στη Μαδρίτη ήταν αυτός που άνοιξε την «Κερκόπορτα» στο Αιγαίο για την Τουρκία.

🟨 Ένα χρόνο μετά την κρίση των Ιμίων και δύο χρόνια μετά την απειλή πολέμου της Τουρκίας το 1995 σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, το 1997 υπογράφτηκε στη Μαδρίτη κοινό ανακοινωθέν μεταξύ του Κ. Σημίτη και του Σ. Ντεμιρέλ


🟥 🟥 🟥 2ο μέρος: Του Βασίλη Ευθυμιόπουλου


🟨 Έως και σήμερα (μετά από την τότε πρόταση της Ελλάδας στην Κύπρο), συνεχίζει να μην εφάπτεται η ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτή της Κύπρου, ενώ και ο Κ. Μητσοτάκης της Νέας Δημοκρατίας, ο Α. Τσίπρας του ΖΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Ν. Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ, δηλώνουν δημοσίως ότι τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας είναι από τον 28ο Μεσημβρινό και δυτικά, αφήνοντας εκτός μεγάλο μέρος της Ρόδου, το Καστελόριζο και την Στρογγύλη...

🟥 Όλη η ΑΛΗΘΕΙΑ που κρύβουν για το «Τρίγωνο της ντροπής» μεταξύ ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου…

🟨 Ακόμα και σήμερα τα συστημικά ΜΜΕ και οι ανθέλληνες - κεροσκόποι πολιτικού και βουλευτές, κρύβουν από τον ελληνικό λαό, τον αληθινό λόγο που δεν έχουμε ΑΟΖ με την Κύπρο...!

🟨 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ του παρασκηνίου για το «Τρίγωνο της ντροπής για την ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου»:

🟥 «Σοφία Παπαϊωάννου
Με αυτό το ερώτημα είχαμε απευθυνθεί τον περασμένο Ιανουάριο στον τότε υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχει οριοθετήσει ακόμα την αποκλειστική οικονομική ζώνη ;

▶️ Δημήτρης Π. Δρούτσας, πρ. ΥΠΕΞ
Η σχέση της Ελλάδας με τη Κυπριακή δημοκρατία είναι τόσο στενή ο συντονισμός μας τόσο έντονος και αποτελεσματικός που όταν οι δυο κυβερνήσεις αποφασίσουν ότι ένα τέτοιο βήμα είναι προς κοινό όφελος, αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα και θα γίνει.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Όμως η έρευνά μας στην Κύπρο, μας απέδειξε ότι η οριοθέτηση για την ΑΟΖ με την Κύπρο κάθε άλλο παρά γρήγορα έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Όλα αυτά τα χρόνια που είσαστε στο υπουργείο υπήρχε κάποια στιγμή που ο Έλληνας πολιτικός ζήτησε να προχωρήσουνε σε συνομιλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα;

▶️ Σόλων Κασίνης, δ/ντής Υπηρεσίας Ενέργειας Κύπρου
Όχι. Δε θυμάμαι κανέναν.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Είχατε διαπραγματευθεί ποτέ με την Ελλάδα για την ΑΟΖ;

▶️ Νίκος Ρολάνδης, πρ. Υπουργός Κύπρου
Όχι, διότι η Ελλάδα δεν το ήθελε….Η Ελλάδα ακολουθεί μια – ας την ονομάσω – προσεκτική πολιτική πάνω στο θέμα αυτό, δεν λέω ότι κακώς πράττει, από την δεκαετία του 70 η Ελλάδα αποφεύγει να κάνει οτιδήποτε στο Αιγαίο ή σε χώρους τους οποίους διεκδικεί η Τουρκία.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Και δεν είναι απλά προσεκτική η στάση της Ελλάδας στην δική της οριοθέτηση με την Κύπρο. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης αποκαλύπτει απόψε στους φακέλους πως η Ελλάδα όταν η Κύπρος διαπραγματεύτηκε την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο το 2003 η Ελλάδα μέσω του Πρέσβη της ζήτησε ακόμη να μετακινηθεί η γραμμή Κύπρου - Αιγύπτου πιο ανατολικά για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

▶️ Νίκος Ρολάνδης, πρ. Υπουργός Κύπρου
Η παράκληση της Ελλάδος, ή εισήγηση της Ελλάδος ήταν για να μην μπλέξουμε τις διαφορές Ελλάδας Τουρκίας σε ότι αφορά την ΑΟΖ των δύο χωρών, να σύρουμε το δυτικό μέρος της γραμμής μας, κάπως ανατολικότερα, κάπου 15 χιλιόμετρα ανατολικότερα για να μην υπάρξει εμπλοκή Ελλάδας Τουρκίας. Και το δεχτήκαμε αυτό, εμάς δεν μας πείραζε αυτό, διότι το κομμάτι που αφήναμε έξω, δεν το χάναμε εμείς, γιατί κάποια στιγμή αν λυθούν τα προβλήματα Ελλάδας Τουρκίας θα έρθει σε εμάς, είναι δικό μας εκείνο το κομμάτι.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Ο Σόλων Κασίνης μας δείχνει στον χάρτη το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ που μετέφεραν ανατολικότερα μετά από παράκληση της Ελλάδας. Πλάνα κιου Κασίνη.

▶️ Σόλων Κασίνης, δ/ντής Υπηρεσίας Ενέργειας Κύπρου
Η γραμμή του έπρεπε να συνεχιστεί έτσι και αυτή έτσι άρα αυτό εδώ το τρίγωνο, έπρεπε να ταν εδώ. Και πήγαμε πίσω διότι δεν λάβαμε βάση το Καστελόριζο, μετά από παράκληση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Φύγαμε γύρω στα 13 με 15 χιλιόμετρα πίσω αν θυμάμαι καλά. Και τώρα πρέπει η Ελλάδα με την Αίγυπτο να ξαναρχίσουν για να δουν.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Η σημερινή υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα ήθελε να δει το θέμα να προχωρά.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Με την Ελλάδα πιστεύετε ότι θα οριοθετήσετε σύντομα ΑΟΖ;

▶️ Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, ΥΠΕΞ Κύπρου
Ευχόμαστε ναι. Αλίμονο.Αυτό αφορά την Ελληνική κυβέρνηση, νομίζω ότι πρέπει να παρθούν οι αποφάσεις στην Ελλάδα και εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τη συζήτηση.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα όμως δεν έχει καταφέρει να οριοθετήσει ΑΟΖ με κανέναν από τους γείτονές της – ούτε καν εκεί που δεν υπάρχουν οι Τούρκοι – όπως στην Αλβανία.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Τον Απρίλιο του 2009 ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Μετά από 2,5 χρόνια διαπραγματεύσεων οι δύο χώρες υπογράφουν την συμφωνία για την ΑΟΖ στην θαλάσσια περιοχή που τις ενώνει. Οι Υπουργοί των Εξωτερικών βάζουν τις υπογραφές.

▶️ Ντόρα Μπακογιάννη, πρόεδρος Δημοκρατικής Συμμαχίας, βουλευτής
Καταρχήν να πούμε ότι αυτή η συμφωνία ήτανε πραγματικά state of the art συμφωνία. Είχαμε καταφέρει να πετύχουμε όλους τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και μια δουλειά υποδομής η οποία ήταν απολύτως απαραίτητη για τις σχέσεις των δύο χωρών.Σοφία Παπαϊωάννου Μετά την πανηγυρική υπογραφή ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκφωνεί για πρώτη φορά λόγο στο Αλβανικό Κοινοβούλιο. Δύο όμως μήνες μετά τον Ιούνιο του 2009 και ενώ το Υπ Εξωτερικών έχει παραλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποιούνται εκλογές στην Αλβανία. Το κόμμα του Σαλί Μπερίσα κερδίζει πάλι όμως το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στέλνει την απόφαση για την ΑΟΖ στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας το οποίο την ακυρώνει.

▶️ Ντόρα Μπακογιάννη, πρόεδρος Δημοκρατικής Συμμαχίας, βουλευτής
Και τότε υπήρξε αντίδραση από το σοσιαλιστικό κόμμα. Το οποίο βγήκε με το επιχείρημα ότι τα πήρε όλα η Ελλάδα και ότι δεν έπρεπε να είχε υπογραφεί και κάτι τέτοια πολιτικά. Δεν είχα καμία αμφιβολία, δεν είχα απόδειξη, αλλά δεν είχα και καμία αμφιβολία, οτι η συμφωνία αυτή είχε ενοχλήσει. Και είχε ενοχλήσει επειδή θα ήταν προηγούμενο, είχε ενοχλήσει και την Τουρκία.

▶️ Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος – συγγραφέας
Γίνεται γνωστό, επαναλαμβάνω ότι για να το γνωρίζω εγώ το γνώριζαν και οι υπηρεσίες στο Υπουργείο εξωτερικών ότι οι Τούρκοι παρενέβησαν πολύ δυνατά δωροδοκώντας, και βουλευτές , συγνώμη, και δικαστές. Και έτσι προέκυψε ένα κλίμα που κατέληξε στην απόφαση που κατέληξε.

▶️ Ντόρα Μπακογιάννη, πρόεδρος Δημοκρατικής Συμμαχίας, βουλευτής
Εν πάση περιπτώσει, πήγα στο συνταγματικό δικαστήριο, ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας και αν μέμφομαι την κυβέρνηση Παπανδρέου, σε ένα από τα πολλά θέματα που την μέμφομαι, είναι οτι δεν έκανε τίποτα προς την αν θέλετε την μεριά της Αλβανίας για να ξανά-λειτουργήσει, να δούμε τι ήταν ακριβώς τι ήταν αυτές οι δικαιολογίες που βρήκε το συνταγματικό δικαστήριο, και να προχωρήσει αυτή η συμφωνία. Γιατί πρέπει να προχωρήσει, είναι πάρα πολύ δουλειά.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Η Ελλάδα όμως δεν έχει καταφέρει να οριοθετήσει ΑΟΖ ούτε με τη Λιβύη ούτε και με την Αίγυπτο παρά τις αντίστοιχες επιτυχίες της Κύπρου.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Ωραία, και την Αίγυπτο; Γιατί δεν προχώρησε;

▶️ Ντόρα Μπακογιάννη, πρόεδρος Δημοκρατικής Συμμαχίας, βουλευτής
Προχώρησε. Προχωρούσε και με την Αίγυπτο, κάποια στιγμή προχωρούσε καλά, μετά υπήρξε μια επιβράδυνση. Πάλι υπήρχανε οι αντιδράσεις. Ήταν ένα παιχνίδι το οποίο παιζότανε.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά φταίει τόσο στην περίπωση της οριοθέτησης με τις άλλες χώρες όσο και με την Κύπρο;

▶️ Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος – συγγραφέας
Στην Ελλάδα υπάρχει ένα εξαρτημένο ανταλλακτικό, από την δεκαετία του ’70. Φοβάται η Ελλάδα ότι θα βγει ένα ερευνητικό Τουρκικό αεροσκάφος, να κάνει έρευνες, θα πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα, άρα να μια σίγουρη συνταγή πρόκλησης κρίσης.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Ο Πρέσβης κος Γιώργος Σαββαίδης για χρόνια επικεφαλής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης της Ελλάδας για την ΑΟΖ αρνείται ότι η Ελλάδα φοβάται αλλά αντίθετα προχωρεί με προσεχτικά βήματα τις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία και εξηγεί ότι η Κύπρος είχε να αντιμετωπίσει διαφορετικούς γείτονες από την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις.

▶️ Γεώργιος Σαββαϊδης, Πρέσβης Ε.Τ.
Δεν είναι θέμα θάρρους είναι θέμα πολιτικής βουλήσεως, η πολιτική βούληση δεν είναι κάτι μονομερές είναι κάτι πολύπλευρο, και στην προκείμενη περίπτωση των διαπραγματεύσεων είναι τουλάχιστον διμερές. Η Κύπρος δεν διαπραγματεύεται για οριοθέτηση με τις ίδιες χώρες που διαπραγματεύεται η Ελλάδα. Τα ζητήματα που ανακύπτουν σε εκάστοτε διαπραγμάτευση της Κύπρου δεν είναι τα ίδια ακριβώς που έχουν ανακύψει με την Ελλάδα. Είναι ζητήματα πολλαπλά τα οποία χρίζουν οπωσδήποτε αντιμετωπίσεως, δεν νομίζω ότι είναι σωστό να κάνουμε συγκρίσεις, απλώς ότι η Κύπρος είναι μία αδερφή χώρα, βεβαίως είναι μια αδελφή χώρα, επέτυχε ορισμένα πράγματα, μπράβο της που το πέτυχε αλλά αυτό δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι η Ελλάδα έχει υποληφθεί στον τομέα αυτόν ή ότι ενδεχομένως αποτελεί μία ένδειξη ότι θα υποληφθεί και στο μέλλον.

Σαμαράς στη ΔΕΘ

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν σαφής ως προς τις προθέσεις του.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος υπεύθυνος του τομέα εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα και να ανακηρύξει την ΑΟΖ της.

▶️ Πάνος Παναγιωτόπουλος βουλευτής, τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ
Κοιτάξτε νομίζω ότι επειδή το δικαίωμα της ανακήρυξης είναι μονομερές δικαίωμα σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να παραιτείται ή να αυτοπεριορίζεται στην άσκηση ενός κυριαρχικού της δικαιώματος που μπορεί μονομερώς να το ασκήσει. Βεβαίως είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε την οποιαδήποτε ένταση στο Αιγαίο.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Την θέση αυτή για μονομερή ανακύρηξη ΑΟΖ από την Ελλάδα ασπάζεται και ο Σταύρος Λυγερός.

▶️ Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος – συγγραφέας
Νομίζω λοιπόν ότι η Ελληνική θέση πρέπει να είναι πολύ απλή και πολύ ξεκάθαρη. 1ο Ανακήρυξη ΑΟΖ, 2ο βήμα έκκληση στις γειτονικές χώρες για οριοθέτηση, 3ο βήμα έναρξη διαπραγματεύσεων αν καταλήξουν μια χαρά, αν δεν καταλήξουν πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης, τόσο απλό.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να μην είναι τόσο απλό λόγω της ύπρξης του Καστελόριζου...

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο λόγος που δεν γίνεται η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα είναι το ακριτικό Καστελόριζο. Το Καστελόριζο δεν είναι μόνο του αλλά είναι ένα σύμπλεγμα από 13 νησιά και βραχονησίδες. Οι τουρκικές όμως ακτές βρίσκονται πάρα πολύ κοντά. Όπως βλέπετε και εσείς πίσω μου η Τουρκία είναι σε απόσταση μόνο 1,25 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δικαιούνται όλα τα κατοικημένα νησιά αλλά και όλες οι βραχονησίδες που μπορούν να αποδείξουν ότι είναι οικονομικά βιώσιμες.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Η Τουρκία όμως δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας και έτσι δεν αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά νησιά έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Εάν δοθεί όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο πλήρης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τότε τα θαλάσσια όρια της Ελλάδας και της Κύπρου εφάπτονται. Αν αγνοηθεί το Καστελόριζο τότε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο παρεμβάλλεται η Τουρκία και η Τουρκική ΑΟΖ εφάπτεται με την Αιγυπτιακή.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Η καθηγήτρια του διεθνούς δικαίου προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους σε περίπτωση που η Ελλάδα κατέφευγε για να λύσει ένα τέτοιο θέμα στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Χαριτίνη Δίπλα, καθηγήτρια Δικαίου της Θάλασσας, Παν/μιο Αθηνών
Πρέπει να ξέρουμε ότι όταν προσφύγουμε σε ένα δικαστήριο, αυτό μας δείχνει η εμπειρία, ότι όταν προσφύγουμε σε ένα διεθνές δικαστήριο, όπως το δικαστήριο της Χάγης, ποτέ το δικαστήριο αυτό δεν έχει δικαιώσει έναν εκ των δύο διαδίκων.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Ένας δικαστής τι θα κοιτούσε;

▶️ Χαριτίνη Δίπλα, καθηγήτρια Δικαίου της Θάλασσας, Παν/μιο Αθηνών
Τη γεωγραφική του θέση, το αποτέλεσμα που έχει πάνω στην μέση γραμμή, πάνω στην γραμμή και την έκταση της θαλάσσιας ζώνης την οποία θα δικαιούται σε σχέση με την έκταση του ίδιου του νησιού. Βεβαίως το Καστελόριζο είναι ένα νησί όπως είπαμε το οποίο κατοικείται, το οποίο έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες, ενδεχομένως όμως θα του απέδιδε μειωμένη επήρεια στην μέση γραμμή, πόση δεν μπορεί κανείς να το πει και θα εξαρτάται βέβαια από τα επιχειρήματα των δύο κρατών και από την κρίση του δικαστή.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης πρώην Υφυπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας την περίοδο 1996 - 1997 και σήμερα Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης μας επιστά όμως την προσοχή σε αυτόν τον χάρτη που πρόσφατα εξέδωσε η Τουρκία για να μας εξηγήσει τι επιχειρήματα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Τουρκία σε ένα τέτοιο Διεθνές Δικαστήριο. Πριν ένα μήνα η Τουρκία ως αντίποινα στις έρευνες της Κύπρου στο οικόπεδο 12 υπέγραψε μία συνθήκη με το ψευδοκράτος για τον καθορισμό μόνο υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος στη θάλασσα Βόρεια της Κύπρου. Σύμφωνα με τον χάρτη η Τουρκία δικαιούται περισσότερη θαλάσσια ζώνη από ότι το ψευδοκράτος που βρίσκεται σε νησί.

▶️ Χρήστος Ροζάκης, καθηγ., πρ. διοικ. δικαστ. Συμβουλίου της Ευρώπης
Αν κοιτάξετε το χάρτη της συμφωνίας αυτής θα διαπιστώσετε ότι χρησιμοποιεί το επιχείρημα του μήκους των ακτών της, που είναι σημαντικό στην περιοχή αυτή, ούτως ώστε να μειώσει το όφελος στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, της λεγόμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Αυτό αποτελεί ένα μήνυμα κατά κάποιο τρόπο και για το μέλλον των ζωνών στην Κύπρο αλλά και πώς βλέπει η Τουρκία το δικό της πλεονέκτημα, όπως θεωρεί, της τεράστιας έκτασης ακτών που έχει στην περιοχή.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Αυτό θα μπορούσε να το εφαρμόσει και στο Καστελόριζο, αυτό την λογική;

▶️ Χρήστος Ροζάκης, καθηγ., πρ. διοικ. δικαστ. Συμβουλίου της Ευρώπης
Νομίζω ότι και η λογική του Καστελόριζου, είναι αυτό που σας είπα και πριν.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Το θέμα της ΑΟΖ έχει προκύψει το τελευταία χρόνια ως ζήτημα και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις όχι όμως στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις.

▶️ Χρήστος Ροζάκης, καθηγ., πρ. διοικ. δικαστ. Συμβουλίου της Ευρώπης
Όλη η διαδρομή των ελληνικών θέσεων από το ’73 και μετά που εγείρεται για πρώτη φορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία, είναι μια διαδρομή επίκλησης της ρύθμισης των νεοελληνικών σχέσεων στη βάση της υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει καθόλου στο γλωσσάρι των ελληνοτουρκικών σχέσεων και διαπραγματεύσεων η έννοια της ΑΟΖ. Εμφανίζεται πολύ πρόσφατα μέσα από και όχι μέσα από τις επίσημες φυσικά ανταλλαγές των δύο χωρών, μέσα από τις δημοσιογραφικές παρεμβάσεις από επιστημονικές παρεμβάσεις κτλ.

▶️ Ντόρα Μπακογιάννη, πρόεδρος Δημοκρατικής Συμμαχίας, βουλευτής
Εμείς δεν είχαμε βάλει στόχο την ΑΟΖ, εμείς είχαμε βάλει την υφαλοκρηπίδα από την αρχή. Η ΑΟΖ αν λύσεις το θέμα της υφαλοκρηπίδας, η ΑΟΖ είναι το εύκολο. Δηλαδή πηγαίναμε για να οριοθετήσουμε τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Ο Χρήστος Ροζάκης αναρωτιέται όταν εδώ και 40 χρόνια δεν έχουμε λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας γιατί να προσθέσουμε και ένα νέο παράγοντα στις διαπραγματεύσεις.

▶️ Χρήστος Ροζάκης, καθηγ., πρ. διοικ. δικαστ. Συμβουλίου της Ευρώπης
Οπότε, ένας λογικός άνθρωπος διερωτάται, μήπως η προσθήκη μιας νέας ζώνης ως ένα καινούριο όραμα οδηγηθεί τελικά στο ίδιο αποτέλεσμα που έχουν οδηγηθεί και οι υπόλοιπες καταστάσεις;

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Ο Σταύρος Λυγερός έχει διαφορετική άποψη και θεωρεί ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να ανακηρύξει την ΑΟΖ της.

▶️ Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος – συγγραφέας
Η ΑΟΖ σε σύγκριση πάντα με την υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ είναι μία έννοια η οποία μπορεί να μας δώσει πολλά πλεονεκτήματα. Τίποτα περισσότερο. Δεν καταλαβαίνω όμως για ποιο λόγο να μην αντλήσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα που μας δίνει το Διεθνές δίκαιο;

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Η δήλωση του νέου υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα όμως ήταν σαφής:Θα ανακηρύξουμε ΑΟΖ…

▶️ Σταύρος Δήμας, υπουργός εξωτερικών
Πολιτική της Ελλάδος είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Βλέπουμε ότι η ΝΔ και ο Σαμαράς είπαν οτι θέλουν να προχωρήσουνε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ. Πιστεύετε οτι θα τα καταφέρουν, γιατί βάζουν αυτό στην πρώτη γραμμή σαν προτεραιότητα.

▶️ Ντόρα Μπακογιάννη, πρόεδρος Δημοκρατικής Συμμαχίας, βουλευτής
Τους εύχομαι καλή επιτυχία αν θέλουνε να το κάνουνε, θα είναι μία αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής να ξεκινήσεις να οριοθετήσεις ΑΟΖ προς ανατολάς φαντάζομαι εννοείται τώρα. Εμείς είχαμε την άποψη οτι αυτό πρέπει να ληφθεί μαζί με το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Μία και καλή, το μείζον να λυθεί. Το έλασσον ήταν η ΑΟΖ. Αν αυτό θέλει σήμερα ο κύριος Δήμας να το αλλάξει, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός όμως παρουσιάζει και άλλη μία απειλή που προβάλλει η Τουρκία σε σχέση με την ΑΟΖ.
Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος – συγγραφέας
Οι Τούρκοι έχουν πει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μου δεν ξέρω αν είναι 100% ακριβείς, νομίζω ότι είναι , ότι αν βάλετε εσείς ΑΟΖ εμείς θα σταματήσουμε τη διαδικασία για τις διαπραγματεύσεις.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Δεν θεωρείτε ότι αυτό είναι επικίνδυνο να ανακηρύξετε ΑΟΖ; Γιατί υπάρχουνε κάποιοι που λένε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει πως αν η Ελλάδα προχωρήσει σε ανακήρυξη της ΑΟΖ θα σταματήσουμε τις διαπραγματεύσεις.

▶️ Πάνος Παναγιωτόπουλος βουλευτής, τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ
Κοιτάξτε, αυτή η πολιτική του φοβικού συνδρόμου νομίζω ότι μας έχει οδηγήσει σε διαρκείς υποχωρήσεις και από τις υποχωρήσεις έχουν προκληθεί προβλήματα με την Τουρκία.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Ο Πρέσβης κύριος Σαββαίδης θεωρεί ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην επιτυχία των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

▶️ Γεώργιος Σαββαϊδης, Πρέσβης Ε.Τ.
Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε αυτή η διαπραγμάτευση να είναι η διερευνητική επαφή η οποία θα καταλήξει ενδεχομένως σε συμφωνία, ή αν δεν καταλήξει σε συμφωνία να οδηγηθεί σε δικαστική επίλυση να δώσουμε τις καλύτερες δυνατότητες επιτυχίας.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Και ενώ τόσα χρόνια το θέμα της ΑΟΖ έχει αφεθεί επανέρχεται πάλι στο προσκήνιο λανθασμένα σε σχέση με τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Διότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κύριος Γιάννης Μανιάτης που έχει βάλει ένα προσωπικό στοίχημα να ανακαλύψει τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας γνωρίζει πολύ καλά πως η μη οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν εμποδίζει απαραίτητα την δουλειά του.

▶️ Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός ΠΕΚΑ
Ο πλούτος ο ορυκτός, βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα, δεν βρίσκεται στην ΑΟΖ. Βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας. Εάν κανείς ασφαλώς ενδιαφέρεται είτε για την ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είτε για την αλιεία, είτε για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ασφαλώς τον ενδιαφέρει και η ΑΟΖ. Όμως ενώ προφανώς εάν έχεις οριοθετήσει την ΑΟΖ σου με μια χώρα, αυτό είναι καλό γενικά και σε διευκολύνει, παρολαυτα εάν δεν έχει οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα σου, είναι σαν να μην έχεις τίποτα. Άρα το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, είναι να ξεκαθαρίσει κανείς εκεί που βρίσκεται ο ορυκτός πλούτος στην υφαλοκρηπίδα, μέχρι που φτάνουν τα δικαιώματα σου. Άρα το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη οριοθετήσει ΑΟΖ, δεν μας δημιουργεί κάποιο ανυπέρβλητο τουλάχιστον εμπόδιο.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Γιατί όμως τότε η Κύπρος υπέγραψε ΑΟΖ και όχι μόνο συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με τις γειτονικές της χώρες για να προχωρήσει σε εξόρυξη του κοιτάσματος. Η απάντηση είναι απλή κατά τον Χρήστο Ροζάκη.

▶️ Χρήστος Ροζάκης, καθηγ., πρ. διοικ. δικαστ. Συμβουλίου της Ευρώπης
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση σε πολύ σύγχρονες συμφωνίες να υπάρχει ταυτόχρονα μια ρύθμιση τόσο της υφαλοκρηπίδας, όσο και της ΑΟΖ.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Το καλοκαίρι όμως υπήρχε μία πολύ σημαντική εξέλιξη στο θέμα της ΑΟΖ στην Ελλάδα. Το Υπουργείο των Εξωτερικών πέρασε ένα σημαντικό άρθρο στο νόμο για τον φορέα υδρογονανθράκων που έφερε στη βουλή το Υπ. Περιβάλλοντος μέσω του Υφυπουργού κ. Μανιάτη. Ο νόμος αυτός με το άρθρο 156 ορίζει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την μέση γραμμή ως σύνορο στην θάλασσά της.

▶️ Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός ΠΕΚΑ
Τι λέει αυτό το άρθρο; Το άρθρο 156. Λέει το εξής πάρα πολύ απλό. Εάν η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει σε τέτοιες έρευνες, χωρίς να ανακηρύξει την ΑΟΖ της, εάν θέλει να προχωρήσει, θα προχωρήσει με βάση με την λεγόμενη μέση γραμμή ίσων αποστάσεων.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Με αυτό τον νόμο ουσιαστικά η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα και ανακήρυξε την ΑΟΖ της χωρίς να δημιουργηθεί κανένα επεισόδιο με τους γείτονες. Η Ελλάδα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα και συνόδευσε τον νόμο με αυτόν τον χάρτη. Ο χάρτης δείχνει ουσιαστικά τα όρια της ΑΟΖ στο Ιόνιο και την Νότια Κρήτη έτσι όπως τα ανακήρυξε η Ελλάδα.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Έτσι το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προκηρύξει διαγωνισμό για σεισμικές έρευνες σε τρεις περιοχές του χάρτη, στα Ιωάννινα, στο Δυτικό Κατάκολο και στον Πατραϊκό κόλπο.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Σε ένα οδοιπορικό που είχαμε κάνει για τους Νέους Φακέλους πέρσι στις περιοχές αυτές ο γεωλόγος πετρελαίου Κώστας Νικολάου και για χρόνια τεχνικός διευθυντής στα Ελληνικά Πετρέλαια μας είχε αποδείξει το ενδιαφέρον της περιοχής. Στο λιμάνι του Κατάκολου οι ψαράδες βλέπουν χρόνια μπουρμπουλήθρες από αέριο να ανεβαίνουν στην επιφάνεια ενώ σε ένα έλος της περιοχής ο Νικολάου έβαλε ένα χωνί για να συγκεντρώσει το αέριο και με τον αναπτήρα. Αμέσως το αέριο παίρνει φωτιά, απόδειξη ότι διαφεύγουν αέρια από το υπέδαφος.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Ο Μανιάτης μας διαβεβαιώνει ότι ξένες εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό στο Ιόνιο.Ξεκινάμε από το Ιόνιο. Πόσο χρόνο θα πάρει η διαδικασία και πόσο θ α.. το ελληνικό κράτος ;

▶️ Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός ΠΕΚΑ
Έχω την εκτίμηση οτι με τις περιοχές του Ιονίου που θα βγάλουμε σε διαγωνισμό, μπορούμε να έχουμε μια αισιοδοξία της τάξεως του 1 με 1,5 δις δολαρίων το χρόνο, σε ένα βάθος 25ετίας, όσο διαρκεί η αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Και πότε πιστεύετε οτι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα έρθει η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα για το Ιόνιο;

▶️ Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός ΠΕΚΑ
Νομίζω ότι η άνοιξη του 12, οι αρχές της άνοιξης του 12 είναι μια καλή ημερομηνία.Παπαδήμος: Έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Ο Γιώργος Παπανδρέου όμως στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή ως Πρωθυπουργός μίλησε όχι μόνο για διαγωνισμούς αλλά και για γεωτρήσεις στην Νότια Κρήτη.

▶️ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: έχουμε άμεσα την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις στην Νότια Κρήτη

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Γιατί αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Νότια Κρήτη;
Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός ΠΕΚΑ
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι οτι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα κινητικότητα γύρω από τη νότια Κρήτη. Προς το παρών μόνο αυτό μπορώ να σας πω. Όταν θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε περισσότερα στοιχεία, νομίζω οτι τότε θα τα πούμε. Πάντως προς το παρών υπάρχει ένα ενδιαφέρον και μία κινητικότητα νότια της Κρήτης.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Ο Μανιάτης μας εξήγησε πως αυτή η κινητικότητα δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την περιοχή.Ο νόμος που έφερε ο Μανιάτης στην Βουλή το καλοκαίρι προβλέπει τρεις εναλλακτικούς τρόπους για να επενδύσουν πετρελαικές εταιρείες στην Ελλάδα.

▶️ Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός ΠΕΚΑ
Η πρώτη διαδικασία είναι τα σεισμικά τα οποία συζητούμε τα οποία θα συμπληρωθούν με τον κανονικό γύρο παραχωρήσεων. Η δεύτερη εναλλακτική λύση είναι το να αποφασίζει η πολιτεία οτι δίνει δύο τρία συγκεκριμένα οικόπεδα-περιοχές, τα οποία έχουν ερευνηθεί κατά το παρελθόν, αλλά για διαφόρους λόγους, δεν έχουν θετικά αποτελέσματα και έχουν επιστραφεί

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Η τρίτη όμως επιλογή είναι αυτή που μπορεί να εννοούσε ο Παπανδρέου όταν μιλούσε για γεωτρήσεις στην Νότια Κρήτη.

▶️ Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός ΠΕΚΑ
Έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε μία εταιρεία, να καταθέσει απευθείας στο υπουργείο αίτηση, για μια περιοχή για την οποία εκτιμά, οτι υπάρχουν ενδιαφέρουσες ενδείξεις,. Δηλαδή φανταστείτε αύριο να έρθει μια μεγάλη εταιρεία να ζητήσει από το υπουργείο την περιοχή χ , εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αξιολογήσουμε την αίτηση, και μέσα σε 90 μέρες να προκηρύξουμε την περιοχή, και σε 90 μέρες να έχουν κατατεθεί οι φάκελοι, αρά πιθανά αν υπάρχει ένα σοβαρό ενδιαφέρον, πολύ πριν την λήξη του 2012 εάν όλα πάνε καλά να έχουμε γεωτρύπανο το οποίο να δουλεύει.

🟥 Σοφία Παπαϊωάννου
Αν η Ελλάδα βάλει στην θάλασσά της γεωτρύπανο όπως στην Κύπρο η συμβουλή των Κυπρίων είναι η Ελλάδα να μπλέξει συμφέροντα που η Τουρκία δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει.

▶️ Γιώργος Λιλλήκας, πρ. Υπουργός Κύπρου
Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ότι κάναμε εμείς, να φέρει εταιρίες μεγάλων χωρών μέσα, αμερικάνικες εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων, γαλλικών συμφερόντων, ρωσικών συμφερόντων, γερμανικών συμφερόντων, και για τις έρευνες και για τις εξορύξεις. Αν η Τουρκία θέλει να βυθίσει μια πλατφόρμα, και επιλέξει να βυθίσει τη ρωσική, θα έχει να κάνει με την Ρωσία. Αν επιλέξει την αμερικάνικη θα έχει να κάνει με την Αμερική. Θέλουμε συνεργασίες που να μπλέκουν συμφέροντα που η Τουρκία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

▶️ Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός ΠΕΚΑ
Το ζήτημα ερευνών υδρογονανθράκων, τουλάχιστον στην δική μου αντίληψη, είναι ένα ζήτημα που έχει πάρει μια συγκεκριμένη πορεία, θετική πορεία, η οποία δεν πρόκειται να ανακοπεί, είτε αν αλλάξουν οι υπουργοί είτε αν αλλάξουν οι κυβερνήσεις, είτε το οτιδήποτε άλλο θα γίνει , είναι κάτι που πατάει γερά στα πόδια του , είναι κάτι με καλή προετοιμασία, να πω την έκφραση νομίζω «το ποτάμι πια δεν γυρνάει πίσω».


ΠΗΓΗ: REAL PressGR - Πέμπτη 3/11/2022- https://www.facebook.com/REALPressGR
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.