Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

ΜΕΤΑΚΕΝΩΣΗ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ...


ΜΕΤΑΚΕΝΩΣΗ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ...

BLACK FRIDAY  Ή ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ;


Τασιόπουλος Γιώργος 

Επιτέλους, η ημέρα των Ευχαριστιών (αγγλ.: Thanksgiving Day, γαλ.: Action de grâce), το Halloween, έφτασαν στη χώρα μας.
Παλιότερα το Αμερικανικό Κολλέγιο μονοπωλούσε τον εορτασμό και ήταν ημέρα αργίας για τους μαθητές του.
Φέτος, έως και στα νηπιαγωγεία ως της χώρας, με την εισαγωγή σε αυτά της αγγλικής γλώσσας, στολίστηκαν με κολοκύθες και τα ανάλογα της εορτής.
Στο ίδιο πνεύμα, τα τελευταία χρόνια, έχουμε μάθει και την Black Friday.

Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για ένα διαδικτυακό μύθο γύρω από την προέλευση του ονόματος «Βlack Friday», αλλά δεν θα έπρεπε να ενθουσιάζει και τόσο η ανάγκη για κατανάλωση την χώρα της πτώχευσης, του "καλαθιού του νοικοκυριού", των σχολικών συσσίτιων, του χειμώνα χωρίς θέρμανση που έρχεται, λόγω της εισαγωγής της ενέργειας στο χρηματιστήριο.

Πρώην πολίτη και νυν καταναλωτή, πάλαι ποτέ μέλος της κοινωνίας και σήμερα της αγοράς άκου...
Ακόμη και αν είναι ψέμμα, ταιριάζει γάντι στο έθνος που γεννήθηκε στη βάση της προτεσταντικής ηθικής, στην Αμερική, η δοξασία για την καταγωγή της «Βlack Friday».
Υποστηρίζεται ότι ονομάστηκε έτσι επειδή τον 18ο αιώνα ιδιοκτήτες των νότιων φυτειών μπορούσαν να αγοράσουν σκλάβους με έκπτωση την επόμενη από την ημέρα των ευχαριστιών.

Το Black Friday λένε, ξεκίνησε στην Αμερική πριν εκατοντάδες χρόνια.
Ήταν η μέρα που «έπεφταν » οι τιμές των σκλάβων, επειδή λόγω της εποχής του χρόνου δεν υπήρχε ανάγκη για το άμεσο μάζεμα του καλαμποκιού και των άλλων καρπών.
Αυτό λένε γιορτάζουν σήμερα οι Αμερικάνοι και οι μεταπράτες της σκέψης τους, οι αποικιοκρστούμενοι ανά τον κόσμο.
Εμείς όμως που γιορτάζουμε κάθε εισαγόμενη Αμερικανιά  ζούμε ταυτόχρονα και τη δική μας πραγματικότητα που καθημερινά υποβαθμίζεται η ζωή μας.
Οι "Νέγροι" ή οι "Μαύροι" πουλιόντουσαν και αγοραζόντουσαν περίπου όπως τους χοίρους…….
Αφού λοιπόν οι αγρότες τελείωναν τις αγροτικές δουλειές, τους πουλούσαν για να μην τους ταΐζουν και τους στεγάζουν, στην περίοδο του Χειμώνα. Γινότανε το εξής περίεργο, μια οικογένεια Μαύρων μπορούσε να πουληθεί σε περισσότερους από έναν έμπορο! Έτσι, με την αλλαγή ιδιοκτήτη κάθε φορά, διαλύεται η οικογένεια. Πολλοί δε, θα πέθαιναν από το κρύο, την Άνοιξη θα αγόραζαν άλλους. Αυτοί που αγόραζαν μαύρους οι περισσότεροι ήταν έμποροι δούλων, για να τους πουλήσουν την Άνοιξη, διότι ασφαλώς η μαζική φροντίδα στοίχιζε λιγότερο απ’ ότι η φροντίδα λιγοστών μαύρων!
Αυτές ο αγοραπωλησίες γινόντουσαν την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου.
Γι’ αυτό την ονόμασαν Μαύρη Παρασκευή!!!


BLACK FRIDAY  Ή ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ;



Εμείς πρέπει να επιλέξουμε τρόπο και στάση ζωής Βlack Friday ή τον Άγιο Στυλιανό που εορτάζει σήμερα, ως πρότυπο και στάση ζωής.

Ο Άγιος Στυλιανός που τιμάται σήμερα από την εκκλησία μας,
γεννήθηκε στην Αδριανούπολη Παφλαγονίας της Μικράς Ασίας. Μόλις ενηλικιώθηκε, μοίρασε την πατρική του περιουσία στους φτωχούς και έζησε σε ερημικό τόπο με νηστεία και επίμονη άσκηση μέσα σε σπήλαιο. Απέκτησε, με τα χρόνια, φήμη κυρίως για την θαυματουργή του προσευχή που βοηθούσε πολλές γυναίκες όταν δεν τεκνοποιούσαν.

Μητέρες από κοντινά και μακρινά μέρη, με φορτωμένα στους ώμους ανάπηρα και άρρωστα παιδιά έτρεχαν, με πόνο και πίστη, κοντά στον Άγιο για να ζητήσουν την θεραπεία των παιδιών τους.


Μέρες ολόκληρες βάδιζαν μέσα σ’ έρημα μέρη, για να βρουν την δοξασμένη από τον Θεό ασκητική σπηλιά του Αγίου Στυλιανού. Και όταν έφθαναν εκεί, με δάκρυα στα μάτια έπεφταν στα πόδια του Γέροντα ασκητή, δόξαζαν τον Θεό, που τον συνάντησαν και παρακαλούσαν να γιατρέψει τα παιδιά τους.


Ο Άγιος Στυλιανός γεμάτος καλοσύνη και συμπόνια έπαιρνε τα άρρωστα νήπια στα χέρια του και με μάτια δακρυσμένα παρακαλούσε το Θεό να τα γιατρέψει.


Έτσι ο Άγιος καθιερώθηκε ως προστάτης των νηπίων και θεραπευτής των παιδικών ασθενειών. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η black Friday σηματοδοτεί την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Για να δούμε πόσο παραδοσιακά θα εορτάσουμε και εμείς τα δικά μας Χριστούγεννα;
ΓΡΑΙΚΟΓΑΛΛΟΙ Ή ΕΛΛΗΝΕΣ;

*Η ΜΕΤΑΚΕΝΩΣΗ σκέψης σχετίζεται με τη μεταφορά των ιδεών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού  και των επιτευγμάτων της δυτικοευρωπαϊκής παιδείας στον ελλαδικό χώρο.
Γενικότερα θεωρείται η μεταφορά ιδεών, θεωριών, επιστημών κλπ από ένα τόπο, όπου έχει ανάπτυξη, τη Δύση, σε έναν άλλον υπανάπτυκτο, όπου γίνεται η πρόσληψή τους με στόχο τον εκσυγχρονισμό του ή τον εκδυτικισμό του.
μετακένωση < μετακενώνω (< μεσαιωνική ελληνική μετακενῶ < μετά- + κενόω/-ῶ). 
Η λόγια μορφή της λέξης, μετακένωσις, μαρτυρείται από το 1805 στον Αδαμάντιο Κοραή (1748-1833).

"...Όταν έχωμεν τους Γάλλους,
Tίς η χρεία από άλλους;
Γάλλοι και Γραικοί δεμένοι,
Mε φιλίαν ενωμένοι,
Δεν είναι Γραικοί ή Γάλλοι,
Aλλ' έν έθνος Γραικογάλλοι,
Kράζοντες,..."


(από το Άσμα Πολεμιστήριον των εν Aιγύπτω περί ελευθερίας μαχομένων Γραικών, [Παρίσι] 1800, ανατ. Kέντρο Nεοελληνικών Eρευνών/E.I.E. 1983)


ΠΗΓΗ- Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.