Χρόνια και χρόνια ακούμε για την «βαριά βιομηχανία» της χώρας που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό, αλλά και εκεί τα πράγματα δεν πάνε καλά. Παρότι το 2016 είχαμε ρεκόρ αφίξεων τα έσοδα ήταν κατά 878 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2015 και 200 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2014. Έτσι η θετική συγκυρία της μείωσης του τουρισμού στην Τουρκία, απλώς περιόρισε την τάση μείωσης των εσόδων. Ο ελληνικός τουρισμός αν δεν αναβαθμιστεί ποιοτικά και δεν συσχετιστεί με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας (π.χ. αγροτικό τομέα και τομέα μεταποίησης), κινδυνεύει να συρρικνωθεί γιατί πόσο καιρό θα διασώζεται από συγκυριακούς λόγους;
Από την Καθημερινή
Μειώθηκαν κατά 878 εκατ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα της χώρας πέρυσι σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις εκπροσώπων των τουριστικών φορέων της χώρας που έκαναν λόγο για το 2016 ως μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών σε επίπεδο ποσοστών υστέρησης των εσόδων. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό πέρυσι έπεσαν σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από τα έσοδα που είχαν εισρεύσει από τον τομέα στην ελληνική οικονομία το 2014.
Αύξηση αφίξεων
Αναλυτικά, τα τουριστικά έσοδα διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 13,2 δισ. ευρώ έναντι 14,1 δισ. ευρώ το 2015 και 13,4 δισ. ευρώ το 2014. Σε αντίθεση με τα έσοδα που μειώθηκαν, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων επισκεπτών το 2016 παρουσίασε αύξηση κατά 5,1%. Η Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια υπερέβη το 2016 τον αριθμό των διεθνών αφίξεων της Τουρκίας. Ομως η γειτονική χώρα κατάφερε να διατηρήσει σε υψηλότερα επίπεδα τα τουριστικά της έσοδα σε σχέση με την Ελλάδα. Η Τουρκία λόγω των διαδοχικών τρομοκρατικών επιθέσεων και της αναστάτωσης που δημιούργησε το αποτυχημένο πραξικόπημα έχασε πέρυσι 10,9 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 8,9 δισ. ευρώ έσοδα από τις δαπάνες των ξένων τουριστών.
Βάσει των επίσημων στοιχείων από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας, το 2016 επισκέφθηκαν την Τουρκία 25,35 εκατ. ξένοι τουρίστες οι οποίοι δαπάνησαν 15 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας δεν υπολογίζει στον συνολικό αριθμό των αφίξεων ξένων τουριστών τους Τούρκους που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό κυρίως για επαγγελματικούς λόγους και επισκέπτονται σε ετήσια βάση τη χώρα. Από την άλλη, η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας ανέφερε μεν ότι οι διεθνείς αφίξεις από το εξωτερικό το 2016 ξεπέρασαν τα 31 εκατ., διευκρίνισε δε, ότι μεταξύ αυτών υπολογίστηκε και ένα ποσοστό περίπου 20% Τούρκων που διαμένουν στο εξωτερικό το οποίο αφαιρείται αυτομάτως από το υπουργείο όταν ανακοινώνει το ίδιο τα στοιχεία.
Στο μεταξύ, η Ισπανία που αποτελεί την τουριστική «ναυαρχίδα» της Μεσογείου, κατάφερε πέρυσι να αυξήσει τα μερίδιά της, διεθνώς, τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο τουριστικών εσόδων. Ηταν τέτοια η δυναμική του ισπανικού τουρισμού, που σε πολλές περιοχές στην αιχμή της σεζόν το ξενοδοχειακό δυναμικό εξήντλησε τις δυνατότητες φιλοξενίας. Η Ισπανία αξιοποίησε στο έπακρο τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Τουρκία ως προορισμός, παίρνοντας ένα σημαντικό μερίδιο εκ των απωλειών της και κυρίως υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου τουρίστες. Αντίθετα, το μερίδιο που πήρε η Ελλάδα ήταν προς το τέλος της σεζόν και αφορούσε χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού ινστιτούτου για τον τουρισμό ΙΕΤ, τα τουριστικά έσοδα της Ισπανίας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 6,4 δισ. ευρώ, φθάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 77,6 δισ. ευρώ.
Ρεκόρ για Κύπρο
Εντυπωσιακή πορεία διέγραψε και ο κυπριακός τουρισμός. Σε μία από τις καλύτερες χρονιές όλων των εποχών, η Κύπρος για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 αύξησε τα τουριστικά της έσοδα κατά 256 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, φθάνοντας στα 2,3 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: http://ardin-rixi.gr/archives/202866
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.