Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Εξελίξεις και παζάρια για συμβιβασμούς στην ανατολική Μεσόγειο

Χάρτης διεκδικήσεων της Τουρκίας

Περιπλέκεται το κουβάρι των ανταγωνισμών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετά το ντόμινο των εξελίξεων που προκάλεσε η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη να ορίσουν αυθαίρετα τα όρια των μεταξύ τους ΑΟΖ.

Τα δεδομένα που προκύπτουν κι απ' αυτήν την εξέλιξη επιβεβαιώνουν ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ καμία εγγύηση δεν προσφέρουν για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς μόνο κινδύνους δημιουργεί για το λαό. Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί όλων των κομμάτων του αποδοχής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των Αμερικανών,  ότι το να είναι η Ελλάδα το «καλό και πρόθυμο παιδί» τη φέρνει σε πλεονεκτική θέση στον ανταγωνισμό της με τη «σύμμαχο» Τουρκία.
Έτσι, η Τουρκία παρέδωσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες που προκύπτουν από τη συμφωνία με τη Λιβύη, προκειμένου να κατοχυρώσει και να επεκτείνει τα τετελεσμένα της πολιτικής των αμφισβητήσεων στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα στην επιθετικότητα σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΟΗΕ κράτησε στάση Πόντιου Πιλάτου, με τον εκπρόσωπό του να λέει ότι «η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν τις δικαιοδοσίες χωρών στις θαλάσσιες ζώνες τους», αλλά και να ζητά «να υπάρξει διάλογος των μερών».
Το μνημόνιο Ερντογάν - Σάρατζ αναζωπύρωσε διεργασίες και ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, για το διαμοιρασμό των πλούσιων σε υδρογονάνθρακες «οικοπέδων» της ΝΑ Μεσογείου.
Καθόλου τυχαία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το θέμα της Λιβύης - δηλαδή των ισορροπιών στο εσωτερικό της και του ρόλου της στο εξωτερικό - θα αποτελέσει θέμα συζήτησης και σε συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μπορεί ο κ. Πάιατ να δηλώνει: "Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας πως «τα κατοικημένα νησιά ως ζήτημα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».
Παράλληλα, διαμήνυσε πως «ο σωστός τρόπος προσέγγισης αυτών των ζητημάτων δεν γίνεται με μονομερείς διακηρύξεις που παραβλέπουν τις θέσεις των κρατών που επηρεάζονται, στην προκειμένη περίπτωση της Αιγύπτου και της Ελλάδας, αλλά μέσω του διαλόγου».

 Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη είναι και το παζάρι με τις ΗΠΑ όπου εναλλάσσονται οι συμβιβασμοί με τις απειλές, όπως δείχνει και η νέα απόφαση των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία λόγω της αγοράς των ρωσικών «S-400».
Σχολιάζοντας αυτήν την απόφαση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ M. Τσαβούσογλου είπε: «Οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κατορθώσουν τίποτα με την επιβολή. Αν εκείνες προσεγγίσουν θετικά τα πράγματα, θα το κάνουμε κι εμείς». Διαφορετικά, συνέχισε, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων «μπορεί να εμφανιστεί το θέμα της χρήσης της βάσης του Ιντσιρλίκ, αλλά και αυτής του Κιουρετσίκ (σ.σ. στη νοτιοανατολική Τουρκία). Όλα μπορεί να εμφανιστούν...». Πρόσθεσε δε ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει έρευνες σε περιοχές που θεωρεί ότι ανήκουν στη δική της δικαιοδοσία, βλ. στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου έχουν συμβόλαια και αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η «ExxonMobil».
Αντίστοιχο είναι το παζάρι της Τουρκίας με τους Ευρωπαίους. Μπορεί οι διατυπώσεις στα κείμενα της Συνόδου (12-13/12) της ΕΕ για τις επιλογές της Τουρκίας να ήταν έναν τόνο πιο πάνω, αποτυπώνοντας τις μεταξύ τους αντιθέσεις, ωστόσο οι Ευρωπαίοι διευρύνουν σταθερά τις διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα. Ειδικά η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία μελετούν το συντονισμό με την Τουρκία σε ζητήματα όπως οι εξελίξεις στη Συρία, το Ιράν, το Προσφυγικό κ.ά.
Αυτό έδειξε και η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, παρά τις «βαριές κουβέντες» μεταξύ Ερντογάν και Μακρόν. Μετά από αυτήν, μάλιστα, κυκλοφόρησε ότι θα σταθεροποιηθούν τέτοιες τετραμερείς συναντήσεις, σε επίπεδο υπουργών, αλλά και ηγετών, ως μία ακόμα ένδειξη ισχυρών συμφερόντων που «παίζονται» και επιβάλλουν την προσπάθεια «συνεννόησης».
Οι εξελίξεις «τρέχουν» σε όλα τα επίπεδα, ενώ εντείνεται διαρκώς και η στρατιωτικοποίηση της περιοχής. Την Πέμπτη έγινε κοινή άσκηση της Κύπρου με Γαλλία και Ιταλία, με τον Κύπριο υπουργό Αμυνας Σάββα Αγγελίδη να μιλά για τα συμφέροντα των δύο χωρών τα οποία εξυπηρετεί «η παρουσία των πολεμικών σκαφών» τους, αλλά και για «δικαιώματα» που αποκτούν άλλοι (;) στην κυπριακή ΑΟΖ. «Στέλνουμε και το μήνυμα για την ελεύθερη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, των εταιρειών και όποιων έχουν το δικαίωμα να ασκούν τέτοια δικαιώματα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.
Τη δική της σημασία έχει, τέλος, η είδηση για επενδύσεις που σκέφτονται κινεζικές εταιρείες - η ενεργειακή «China Petroleum Pipeline Engineering» και η ναυπηγοεπισκευαστική «Hudong - Zhonghua Shipbuilding» - στο Βασιλικό της Κύπρου, όπου εξετάζεται η δημιουργία πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU). Ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος έχει αντικειμενικά κρίσιμη θέση στους «Δρόμους του Μεταξιού»...
Επιμέλεια: Π.Ε.

ΠΗΓΗ: https://eforipediada.blogspot.com/2019/12/xartisdiekdikiseon.html
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.