Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

“Επίκαιρα”



ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

9
Δημοσιεύθηκε στο “Παρόν” της 27ης .10.19

“Επίκαιρα”

————–
Παρότι το θέμα των ημερών είναι το παρόν και το μέλλον της Συρίας, μετά την πρόσφατη εισβολή της Αναθεωρητικής Νέο-οθωμανικής Τουρκίας στα Συριακά εδάφη - τα οποία είχαν εν πολλοίς απελευθερώσει οι Κούρδοι -, και το οποίο μας αφορά άμεσα δεδομένου ότι η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται KAI κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας- κατά της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε δύο άλλα θέματα, που μας αφορούν εξίσου:
-1. Την ένταξη στο ΝΑΤΟ της γειτονικής FYROM («Βόρειας Μακεδονίας»):.
Μετά το βέτο Μακρόν στην έναρξη της ενταξιακής πορείας στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων –με την στήριξη Ολλανδών και Δανών- που προκάλεσε  απογοήτευση και πολιτική κρίση στην γειτονική χώρα, με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 12 Απριλίου του 2020,  είναι σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ένταξη της χώρας τουλάχιστον στο ΝΑΤΟ, ως πλήρες μέλος. Σήμερα αυτή συμμετέχει ως προσκεκλημένη χώρα.
Την ένταξη στο ΝΑΤΟ επιθυμούν και αυτοί που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και εκείνοι που την πολέμησαν, όπως το εθνικιστικό VMRO, που επαναφέρει στην προεκλογική αντιπαράθεση τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Οι ΗΠΑ απάντησαν στην απόφαση της Ε.Ε. με την έγκριση με συντριπτική πλειοψηφία (91 ναι, δύο όχι) από την ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
.Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 3-4 Δεκεμβρίου και θα εορταστούν τα 70 χρόνια της Συμμαχίας θα γίνει τιμητική αναφορά στη Βόρεια Μακεδονία. Την ίδια στιγμή, η Ελληνική πολιτική ηγεσία «βολεύεται» άλλοτε  πίσω από μια περίεργη αφωνία, άλλοτε από υποβάθμιση του. Αυτή την στιγμή εμείς αναφερόμαστε μόνο στην προστασία των μακεδονικών προϊόντων…
Να επισημάνουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υπονομεύει το erga omnes – τη χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία στο εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς προβλέπει ότι η εσωτερική αλλαγή των ονομάτων στο γειτονικό κράτος, δηλαδή στα εσωτερικά τους έγγραφα, θα αρχίσει μόλις ανοίξει το ενταξιακό κεφάλαιο στην ΕΕ και θα κλείσει εντός πενταετίας μετά από αυτό το πρώτο βήμα. Άρα με την καθυστέρηση στην ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία μετά το βέτο Μακρόν, παγώνει και το erga omnes.
-2. Μια παρατήρηση επί του Μεταναστευτικού (ονομαζόμενου καταχρηστικά και ως Προσφυγικού)- με την επισήμανση ότι η ΕΘΝΙΚΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ είναι όρος ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ:

ΔΕΝ ΧΩΡΟΎΝ άλλοι Μετανάστες στην Ελλάδα. Οι λόγοι έχουν διατυπωθεί πολλάκις και είναι ευρέως κατανοητοί στην μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, ότι κι΄ αν λένε οι Εθνομηδενιστές, οι οπαδοί της παγκοσμιοποίησης και των λεγομένων «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» . Με την αφορμή της συζήτησης στη Βουλή του Ν/Σ για το άσυλο, θεωρώ ότι «κλειδί» για κάποια λύση  είναι οι επαναπροωθήσεις. Το νομοσχέδιο  που συζητείται από την Τετάρτη στη Βουλή, προβλέπει έναν αυστηρό διαχωρισμό των προσφύγων, που δικαιούνται το άσυλο, και των μεταναστών, που πρέπει να επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Θυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ όλοι παρέμεναν στη χώρα μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι σύντομα να είναι σε θέση να αρχίσει τη διαδικασία επιστροφής των παράτυπων μεταναστών πίσω στην Τουρκία, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες- και η κοινή λογική.
Αν και με τον κουμπάρο Ερντογάν, ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει…
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.