Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τόποι εξόρυξης, κρανίου τόποι


Τόποι εξόρυξης, κρανίου τόποι


Η επέκταση των μεταλλείων στην Χαλκιδική και ο αγώνας για την αποτροπή της
Επιστολή της κ. Αθηνάς Βαρβαρέσου, κατοίκου Χαλκιδικής, που δημοσιεύτηκε στη Ρήξη φ. 90
Σα να μη μας έφτανε η οικονομική κρίση, η ανεργία και το μαύρο μέλλον της χώρας μας, στα προβλήματα αυτά μας ήρθε και ένα άλλο που αφορά όλη την περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής. Το πρόβλημα αυτό λέγεται εξόρυξη χρυσού, κοινώς «επένδυση». [ ] Παραμυθιάζουν τους Έλληνες (εκτός από τους Χαλκιδικιώτες, Κιλκισιώτες και Θρακιώτες) πως θα σωθεί η χώρα από αυτή την «επένδυση». Γι’ αυτό οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν την αγωνία και τον αγώνα μας. Αφού λοιπόν δεν το κάνει η πολιτεία αναλάβαμε εμείς να ενημερώσουμε και να εξηγήσουμε στον κόσμο με κάθε μέσο τι σημαίνει για την Ελλάδα εξόρυξη χρυσού.
Γιατί αποφάσισα να συμμετέχω στον αγώνα κατά του ορυχείου χρυσού; Ακόμα και αυτοί που δεν σπούδασαν, κάτι ξέρουν, ότι τη γη δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας αλλά την δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. [ ]Και η εξόρυξη χρυσού είναι ένας τρόπος να καταστρέψουμε ό,τι όμορφο υπάρχει σήμερα στην περιοχή μας.
Πέρα από αυτό που μας προστάζει η παράδοση και το ανθρώπινο, έχω σπουδάσει βιολογία. [  ] Δεν μπορώ να προδώσω αυτά που σπούδασα και αυτά που ορκίστηκα να προστατεύω. Τελευταία διδάσκω σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. [ ] Ας ξεφυλλίσουν αυτοί που με κατηγορούν τα βιβλία των παιδιών τους. Καταστροφή δάσους σημαίνει πλημμύρες, διάβρωση του εδάφους, καταστροφή ενδημικής χλωρίδας και πανίδας, ανατροπή του οικοσυστήματος. [ ]
Δεν τους έπεισα; Ας τα βάλουν και με τους χημικούς! Όλοι ξέρουν ότι το κυάνιο είναι δηλητήριο. Θα μπει στα νερά μας, θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, τα ποτάμια και τις θάλασσές μας. Θα πούμε το νερό νεράκι. Θα γίνουμε μετανάστες αναζητώντας νερό και όχι εργασία ή ασφάλεια όπως άλλοι.  [  ]
Ποιοι ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί θα μου υπογράψουν ότι δε θα συμβεί κάποιο ατύχημα, ώστε να μη διαρρεύσουν τα χημικά απόβλητα; Πώς θα αποκαταστήσουν τη ζημιά; Πουθενά στη γη, όπου έγινε εξόρυξη χρυσού, δεν αποκατέστησαν το περιβάλλον. Βλέπε τώρα πρόσφατα στη Φινλανδία!
Στο παρελθόν δε συμμετείχα σε ανάλογους αγώνες, ωστόσο θυμάμαι τους γονείς μου να συμμετέχουν στους αγώνες ενάντια σε μια άλλη εταιρεία τότε, την TVX, στην Ολυμπιάδα, για τους ίδιους λόγους. [  ]
Μέχρι τώρα διχασμός μεταξύ των κατοίκων της περιοχής δεν υπήρχε. Κόντρες ναι, διχασμός κι έχθρα όχι. Φρόντισε όμως να μας τον φέρει ο Καλλικράτης και ο νέος μας δήμαρχος, ο κ. Πάχτας. Εκλέχτηκε από τα ορεινά χωριά, παμψηφεί αφού τους έταξε δουλειά στην εταιρεία. Τώρα κοιτά να σπείρει τη διχόνοια και στην Ιερισσό, τον κύριο αντίπαλό του (αν και δεν είναι ο μόνος πια), εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση και την ανεργία στην περιοχή. Παρ’ όλο που κάποιοι Ιερισσιώτες δουλεύουν πια στην εταιρεία, οι υπόλοιποι γίναμε πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι να πολεμήσουμε το κακό που μας ήρθε. Συμμετέχουν όλοι στις διαδηλώσεις πάνω στο βουνό, αν και ξέρουν ότι κινδυνεύουν από τα ΜΑΤ και τις συλλήψεις, καθώς και στις διαδηλώσεις, όπου αυτές γίνονται, είτε στον Πολύγυρο, είτε στο Πέραμα του Έβρου, είτε στο Κιλκίς, είτε στη Θεσσαλονίκη. Δεν μας πτοεί επίσης το ότι δε μας προβάλλουν τα ΜΜΕ. Χτυπάμε κατευθείαν στα αυτιά και τις ψυχές του κόσμου και αυτό μετράει πολύ για μας. Έχουμε την συμπαράσταση ανθρώπων από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό πια. Η φωνή μας ενώνεται με αυτή όσων ζουν το ίδιο πρόβλημα με μας σε κάθε σημείο της γης.
[  ]Αρχές και αστυνομία κάνουν οτιδήποτε θα καταστείλει και θα σαμποτάρει τις κινητοποιήσεις μας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εξόρυξη χρυσού. Θαρρείς και η εταιρεία τους ψήφισε σε ό,τι αφορά τις αρχές και η εταιρεία τους πληρώνει για την προστασία της σε ότι αφορά την αστυνομία. Για να έχουν όμως τόσο ζήλο για την εταιρεία αρχίζω να πιστεύω πως αυτή στήριξε οικονομικά την προεκλογική καμπάνια του δημάρχου και πως αυτή πληρώνει και τα ΜΑΤ (με τις ευλογίες της κυβέρνησης και του κ. Δένδια) να μας θερίζουν με τα χημικά κάθε φορά που ανεβαίνουμε στο βουνό και όχι μόνο εκεί. Γνωρίζετε ότι έφτασαν και μέσα στην Ιερισσό, όταν θα κλείναμε τους δρόμους συμβολικά για δυο ώρες. Τότε τα πράγματα πήραν άλλη τροπή χάρη στην τηλεφωνική παρέμβαση του δημάρχου, που φοβήθηκε ότι θα του κάψουμε το δημαρχείο του, στο οποίο δε πάτησε ποτέ.
Η στάση των δυνάμεων καταστολής στις κινητοποιήσεις πάνω στο βουνό έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Κάποτε απλώς έριχναν χημικά για να απομακρυνθούμε και τώρα μας κυνηγάνε χιλιόμετρα μακριά και ρίχνουν τα χημικά μέσα στις καμπίνες των αυτοκινήτων, την ώρα που τρέχουμε να γλιτώσουμε από τη λύσσα τους. Την τελευταία φορά στο βουνό ζήσαμε στιγμές πολέμου που δε θα ξεχάσω ποτέ, αλλά ούτε και θα πτοηθώ και να το ξέρουν. Δώσαμε υπόσχεση να προστατέψουμε τον τόπο μας και τις ζωές μας ακόμα κι αν χρειαστεί να ματώσουμε για αυτές.
Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, αλλά άνισος. Έχουμε να τα βάλουμε με μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Δεν έχουμε κανέναν να μας στηρίξει, όμως δε χάνουμε την ελπίδα μας. Το τελευταίο μας όπλο είναι η δικαιοσύνη στην οποία και καταφύγαμε (έχουμε κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας), πιστεύοντας πως δε θα πουληθεί και αυτή. Αν τυχόν χάσουμε και από κει, θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.
[  ] Γενικά αυτός ο αγώνας μού στερεί χρόνο από την οικογένειά μου. Μου στερεί το χρόνο να ασχοληθώ με τα κοινά (τέχνη, πολιτισμό και παράδοση), όπως έκανα παλιά. Τώρα κοιμάμαι και ξυπνώ με ένα σύνθημα, που όλους μας ενώνει: ΕΞΟΡΥΞΗ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΜΗΝ ΤΡΕΦΕΤΕ ΕΛΠΙΔΕΣ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΧΡΥΣΟ, ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΘΥΡΙΔΕΣ.
Το αρχικό πρόβλημα που έχει σχέση με την όλη κατάσταση στην περιοχή σήμερα λέγεται ΕΛΝΤΟΡΑΔΟ. [  ]
Η εταιρεία κάνει όπως είπα και πριν τη δουλειά της και προπαγανδίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και «ανάπτυξης» μέσω του έργου. Η κυβέρνηση και τα υπουργεία, όμως, πριν της δώσουν το ΟΚ, θα πρέπει να ζυγίσουν καλά τα πράγματα. Αξίζουν οι 1000-1500 θέσεις εργασίας σε ανθυγιεινές συνθήκες, μπροστά στις δεκάδες χιλιάδες θέσεις που μας δίνει μόνη της η φύση, χωρίς να σκάψουμε στα έγκατά της; Αξίζουν οι 1000-1500 θέσεις εργασίας, που θα αφήσουν έναν κρανίου τόπο χωρίς δυνατότητα επιστροφής στην προηγούμενη κατάσταση, μπροστά στην προώθηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα εξασφαλίσουν, στο μέλλον, και την επιβίωση των επόμενων γενεών; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτω και σε αυτούς που μόλις προσλήφθηκαν από την εταιρεία. Ας μη βλέπουν μόνο το τώρα. Ας δουν και το αύριο, ειδικά αν έχουν παιδιά, και ας έρθουν να παλέψουμε μαζί ενάντια  στην εταιρεία και τα προβλήματα του τόπου μας. Ας μην περιμένουμε τις λύσεις μόνο από τις κυβερνήσεις και ας βάλουμε όλοι νέες βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.
Ανάρτηση από : http://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.